Powered by

ΗΠΑ: Δείχνουν Ινδία για μεταφορά ρωσικής προέλευσης καυσίμων στη χώρα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ανησυχία τους στην Ινδία ότι χρησιμοποιούνταν για την εξαγωγή καυσίμων από ρωσικό αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη, μέσω μεταφορών ανοικτής θάλασσας για να αποκρυβεί η προέλευσή του, κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων, δήλωσε κορυφαίος Ινδός κεντρικός τραπεζίτης.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είπε στην Ινδία ότι ένα ινδικό πλοίο παρέλαβε πετρέλαιο από ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο στην ανοιχτή θάλασσα και το έφερε σε ένα λιμάνι στο Γκουτζαράτ στη δυτική ακτή, όπου διυλίστηκε και απεστάλη, δήλωσε ο υποδιοικητής της Αποθεματικής Τράπεζας της Ινδίας (Reserve Bank of India), Μάικλ Πάτρα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, oι κυρώσεις των ΗΠΑ στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο απαγορεύουν την εισαγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες ενεργειακών προϊόντων ρωσικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων αργού πετρελαίου, διυλισμένων καυσίμων, αποσταγμάτων, άνθρακα και φυσικού αερίου.

«Η επεξεργασμένη παραγωγή τοποθετήθηκε ξανά σε αυτό το πλοίο και απέπλευσε χωρίς προορισμό. Στη μέση της θάλασσας το πλοίο καθόρισε τον προορισμό, έτσι έφτασε στην πορεία του, πήγε στη Νέα Υόρκη», είπε ο Πάτρα σε εκδήλωση για τον εορτασμό των 75 χρόνων ανεξαρτησίας της Ινδίας.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Νέο Δελχί ανέφερε ότι δεν είχε κανένα σχόλιο.

Τα σχόλια του Πάτρα είναι η πρώτη επίσημη δημόσια αναφορά της Ινδίας σε τέτοιες ανησυχίες των ΗΠΑ. Το Νέο Δελχί δεν έχει ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ούτε καταδίκασε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στη γείτονά της.

Ο Πάτρα είπε ότι ενημερώθηκε ότι το ρωσικό αργό μεταποιήθηκε και μετατράπηκε σε απόσταγμα που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικού μιας χρήσης. Δεν κατονόμασε το ινδικό πλοίο ή το διυλιστήριο.

«Έτσι λειτουργεί ο πόλεμος. Λειτουργεί με περίεργους τρόπους», δήλωσε.

Η Ινδία, ο τρίτος εισαγωγέας και καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, σπάνια αγόραζε ρωσικό πετρέλαιο στο παρελθόν. Αλλά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, τα ινδικά διυλιστήρια αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο με έκπτωση, το οποίο απέφευγαν πολλές δυτικές χώρες και εταιρείες.

Δειτε Επισης

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου