Powered by

Προεδρική χάρη έλαβε ο de facto ηγέτης του ομίλου Samsung

Ο δισεκατομμυριούχος Λι Τζε-γιονγκ, που είχε καταδικαστεί για διαφθορά και κατάχρηση κεφαλαίων τον Ιανουάριο, θα "επανενταχθεί" για να "συμβάλει στην υπέρβαση της οικονομικής κρίσης" που βιώνει η Νότια Κορέα, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαν Ντονγκ-χουν.

Η χάρη στον 54χρονο επιχειρηματία με τη δεύτερη μεγαλύτερη περιουσία στη χώρα και 278η παγκοσμίως, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, είναι κυρίως συμβολική. Ο κ. Λι ήταν ήδη αποφυλακισμένος υπό όρους, αφού εξέτισε ποινή 18 μηνών φυλάκισης για δωροδοκία την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής smartphones και ημιαγωγών παγκοσμίως, ή περίπου τη μισή ποινή του.

Η χάρη του επιτρέπει να ξαναρχίσει να ασκεί διοικητικά καθήκοντα στη Σάμσουνγκ, αφού αίρεται η πενταετής απαγόρευση να εργάζεται που του είχε επιβληθεί από το δικαστήριο.

"Εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ο δυναμισμός και η ζωτικότητα της εθνικής οικονομίας επιδεινώθηκαν και φοβόμαστε ότι ο οικονομικός μαρασμός θα παραταθεί", επιχειρηματολόγησε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το υπουργείο προσθέτει πως ο επιχειρηματίες θα κληθεί να "διευθύνει τον κινητήρα της ανάπτυξης της χώρας επενδύοντας ενεργά στις τεχνολογίες και δημιουργώντας θέσεις εργασίας".

"Θα συνεισφέρω στην οικονομία με συνεχείς επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας", διαβεβαίωσε ο ενδιαφερόμενος, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου.

Ταυτόχρονα με τον Λι Τζε-γιονγκ, δόθηκε χάρη σε άλλους τρεις επιχειρηματίες, ανάμεσά τους στον πρόεδρο του ομίλου Lotte, τον Σιν Ντονγκ-μπιν, ο οποίος καταδικάστηκε να εκτίσει δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή για υπόθεση διαφθοράς το 2018.

Ο τζίρος του ομίλου της Σάμσουνγκ αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο του ΑΕΠ της Νότιας Κορέας.

Το σκάνδαλο που οδήγησε στην καταδίκη και τη φυλάκιση του κ. Λι είχε οδηγήσει στην πτώση της πρώην προέδρου Παρκ Γκέουν-χιε.

Δεν είναι σπάνιο μεγιστάνες στη Νότια Κορέα να αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαφθορά, διασπάθιση κεφαλαίων, φοροδιαφυγή και άλλα οικονομικά εγκλήματα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 200 μονάδες βάσης στο 18% η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας
Ξεκινά η bull market για το ασήμι-Μπορεί αυτό το ράλι να σπάσει κάθε ρεκόρ;
Τραμπ: Η συμφωνία με την Ε.Ε. θα είναι η μεγαλύτερη απ’ όλες-Την Κυριακή η συνάντηση με Φον ντερ Λάιεν
Πάουελ: Το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του και τα σενάρια των αγορών
Γερμανία: Αύξηση 11% στην παραοικονομία-Ποιοι είναι οι λόγοι
Πάνω από 4 στους 10 Αμερικανούς βλέπουν μείωση στο πραγματικό τους εισόδημα
UBS: Πώς η συμφωνία του Τραμπ με την Ιαπωνία ξεκαθαρίζει το εμπορικό τοπίο
Σε υψηλό έντεκα μηνών η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης τον Ιούλιο
Τραμπ: Δασμοί 15%-50% για χώρες χωρίς εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ… Τι λέει για την Ε.Ε.
Deutsche Bank: Άλμα κερδών το δεύτερο τρίμηνο του 2025-Άγγιξαν τα 1,5 δις ευρώ