Ν. Πηλείδου: Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εισαγόμενη ακρίβεια

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση σε σχέση με την εισαγόμενη ακρίβεια και το υψηλό κόστος του ηλεκτρισμού, δήλωσε η Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, τονίζοντας εκ νέου την ανάγκη αξιοποίησης των κυβερνητικών σχεδίων και ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και επιχειρήσεων και για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Η κ. Πηλείδου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, ο οποίος της μετέφερε τις θέσεις του Κινήματος σε σχέση με τη μείωση των τιμών του ηλεκτρισμού, την ενίσχυση της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών συστημάτων και για αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται Κύπριοι παραγωγοί από τα κατεχόμενα.

Στις δηλώσεις της η κ. Πηλείδου, αφού σημείωσε πως οι προτάσεις της ΕΔΕΚ θα ληφθούν υπόψη, πρόσθεσε πως «αυτό που συμφωνήσαμε ότι στο επίκεντρο της όποιας προσπάθειας πρέπει να είναι η ενθάρρυνση για περαιτέρω ενεργειακή αναβάθμιση και των κατοικιών και των επιχειρήσεων, όπως επίσης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σε όλες τις στέγες αν είναι δυνατόν»

«Γι’ αυτό προωθούμε παράλληλα με τα σχέδια χορηγιών τα οποία έχουν δεκαπλασιαστεί σε ύψος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, φέτος θα υπερβούν τα €120 εκατομμύρια», είπε η κ. Πηλείδου, προσθέτοντας ότι πέραν από τα σχέδια προωθούμε και άλλες αλλαγές μέσω επενδύσεων, όπως η αναβάθμιση του δικτύου της ΑΗΚ αλλά και σχέδια για αποθήκευσης ενέργειας, ούτως ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια πολύ ψηλότερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα».

«Απ’ εκεί και πέρα σίγουρα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν σίγουρα τη σημασία τους και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να εφαρμόζουμε μέτρα ούτως ώστε να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε όσον μπορούμε τους Κύπριους πολίτες σε σχέση με την εισαγόμενη δυστυχώς ακρίβεια την οποία αντιμετωπίζουμε αλλά και το υψηλό κόστος του ηλεκτρισμού», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως η ΕΔΕΚ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις σε τρεις τομείς που έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω ακριβώς της τρομακτικής αύξησης του βιοτικού επιπέδου αλλά και του κόστους όσον αφορά τους πολίτες αναφορικά με τα ενεργειακά ζητήματα.

Όπως είπε, το πρώτο αφορά ακριβώς με ποιους τρόπους θα μπορούσαμε να μειώσουμε την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος προς όφελος των πολιτών για να υπάρχει μια σημαντική ανακούφιση και το δεύτερο κεφάλαιο με προτάσεις αφορά στο πώς μπορεί το κράτος να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, έτσι ώστε να μειωθεί ακόμη περισσότερη η τιμή για την ενέργεια την οποία οι πολίτες καταβάλλουν και κυρίως αυτοί που έχουν σήμερα πραγματική ανάγκη.

Το τρίτο κεφάλαιο, το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό, αφορά στις υφιστάμενες συνθήκες,  οι οποίες «έχουν διαμορφώσει και μια μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού με τις κατεχόμενες περιοχές, οι οποίες έχουν μια εντελώς διαφορετικό καθεστώς όσον αφορά και την ενέργεια και τις φορολογίες και όλα τα υπόλοιπα με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να πλήττονται οι Κύπριοι παραγωγοί σε πάρα πολλά επίπεδα».

«Για αυτό ακριβώς καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς κατά την άποψή μας θα πρέπει αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τα κατεχόμενα να περιοριστεί έτσι ώστε να αποτελέσει μια περαιτέρω μορφή ενίσχυσης του εισοδήματος των Κυπρίων παραγωγών και όχι μόνον», κατέληξε.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Ειρήνη Πική: Το 67% των δράσεων της Κυβέρνησης ολοκληρώθηκε ή είναι σε πορεία υλοποίησης (vid)
Με απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο την Τρίτη
Αντάλλαξαν απόψεις για τα εργασιακά ζητήματα ΣΕΚ και ΔΗΚΟ-Τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο
Επαφές ΣΥΠΡΟΔΑΤ με κόμματα για τους εγκλωβισμένους αγοραστές-Στο τραπέζι πιθανή κατάθεση πρότασης νόμου
Σταθερός ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Ιούνιο
Αυξημένη ζήτηση συμπιέζει τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας
Με μικρά κέρδη ξεκίνησε την εβδομάδα το ΧΑΚ
Η more.com στην οικογένεια χορηγών του FIBA EuroBasket 2025
Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης