Προτεραιότητα η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα

Η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα, έχοντας θέσει σε εφαρμογή όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Σε χαιρετισμό του στο ετήσιο Φεστιβάλ Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που διοργάνωσε χθες βράδυ το Επαρχιακό Συμβούλιο της ΕΚΑ Αμμοχώστου σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Νάπας ο κ. Καδής είπε πως η συγκεκριμένη εκδήλωση «καταδεικνύει τη σύνδεση του λαϊκού μας πολιτισμού με την ύπαιθρο και την αγροτική ζωή και αναδεικνύει τον αγρότη και την αγρότισσα ως φορείς διατήρησης των εθίμων και των παραδόσεων του λαού μας. Παράλληλα, ενισχύει σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες της Πολιτείας για ποιοτική τουριστική αναβάθμιση, προσθέτοντας στις εμπειρίες των επισκεπτών μας μοναδικές σε αξία στιγμές και προβάλλοντας την πολιτιστική παράδοση και ιστορία του τόπου μας σε όλο τον κόσμο».

Επιπρόσθετα, συνέχισε το Φεστιβάλ «συνάδει με τον στρατηγικό στόχο του Υπουργείου Γεωργίας για περαιτέρω ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στον τόπο μας, ανάδειξη των αγροτικών μας προϊόντων και για αναζωογόνηση της υπαίθρου. Για όλους αυτούς τους λόγους, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές.

Αφού ανέφερε πως είναι γνωστό ότι ο αγροτικός τομέας στην Κύπρο αντιμετωπίζει σήμερα πολλές προκλήσεις, ο Υπουργός εξήγησε ότι «την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας διαδέχθηκε η πανδημία του κορωνοϊού, που δυσκόλεψε και δυσκολεύει την οικονομική ζωή του τόπου μας, επιφέροντας σημαντικές επιπτώσεις και στον αγροτικό τομέα. Επιπρόσθετα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε ενεργειακό και επισιτιστικό πρόβλημα, με τις τιμές της ενέργειας και των ζωοτροφών και συνεπώς και των παραγόμενων προϊόντων να αυξάνονται ραγδαία».

Ως κυβέρνηση συνέχισε λαμβάνοντας «υπόψη τα συγκεκριμένα δεδομένα και τις δύσκολες συνθήκες που προέκυψαν, στηρίξαμε, κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, την αγροτική δραστηριότητα και τους αγρότες μας, με ποσά που πλησιάζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα, έχοντας θέσει σε εφαρμογή όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία».

Ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε πως «από το 2014 που έχει αρχίσει η τρέχουσα περίοδος υλοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μέχρι και φέτος που τελειώνει η μεταβατική της περίοδος, έχουν παραχωρηθεί στοχευμένα στον αγροτικό μας κόσμο, συνολικά πέραν των 850 εκατομμυρίων ευρώ, από ευρωπαϊκά και από εθνικά κονδύλια. Για την περαιτέρω στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής μέχρι το 2027, στον σχεδιασμό της οποίας συμμετείχαμε ενεργά ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντάσσοντας σε αυτήν πρόνοιες ευνοϊκές για τη Κύπρο».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Καδής αναφέρθηκε και στη «συμπερίληψη στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο Πρόγραμμα «Κύπρος το Αύριο» σημαντικού αριθμού έργων και μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να έχουν άμεση ή έμμεση θετική επίδραση στην αγροτική δραστηριότητα του τόπου. Παράλληλα, εναρμονιζόμενοι με τις ενωσιακές πολιτικές, επεκτείναμε τις δράσεις αναδιοργάνωσης και βελτίωσης της λειτουργίας του αγροτικού τομέα» είπε.

Ο Υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε και στην «ιδιαίτερη σημασία που δίνει η Κυβέρνηση  στην ανάδειξη της μοναδικότητας των κυπριακών προϊόντων. Η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης αποτελεί συλλογική επιτυχία, ενώ σταθερή επιδίωξη μας είναι η καταχώριση και άλλων αγροτικών μας προϊόντων στους καταλόγους γεωγραφικών ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε και πρόσθεσε ότι «προς την ίδια κατεύθυνση, σε εθνικό επίπεδο, δημιουργήσαμε νομοσχέδιο για την καθιέρωση της απονομής Κυπριακού Σήματος σε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα του τόπου».

Αναφερόμενος στην συνεχή στήριξη και την αγαστή συνεργασία του αγροτικού κινήματος στην υλοποίηση αρκετών έργων της κυβέρνησης, ο Κώστας Καδής είπε πως «η ΕΚΑ, που καταξιώθηκε για τη διαχρονική ευαισθησία της αναφορικά με τα δίκαια του αγροτικού μας κόσμου, αλλά και την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα γενικότερα στο νησί μας, με την εποικοδομητική και συναινετική της στάση, συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην υλοποίηση των συγκεκριμένων πολιτικών και μέτρων, προς όφελος του Κύπριου αγρότη».

Δειτε Επισης

Με αμελητέες ζημιές έκλεισε την Πέμπτη το ΧΑΚ
Γενικό Λογιστήριο: Δημοσιοποίηση στοιχείων για οικονομικές συναλλαγές του Κράτους
Βιώσιμο και ισχυρό το ΤΚΑ-Σε εξέλιξη εξορθολογισμός των εισφορών από ποδοσφαιρικές ομάδες
Η Clearstream Banking S.A. άμεσος συμμετέχοντας στο Κεντρικό Αποθετήριο και Κεντρικό Μητρώο Αξιών του ΧΑΚ
Φθινόπωρο οι πρώτες επενδύσεις του Εquity Fund-Πρώτος θεσμικός επενδυτής η Τράπεζα Κύπρου
Γιάννης Παναγιώτου: Σημαντική επιτάχυνση στην καταβολή του 87% των παροχών του ΤΚΑ
Αγκάθι για τις επιχειρήσεις στην Κύπρο η διαφθορά-Πρόβλημα για την επιχειρηματική δραστηριότητα
ΠΕΟ: Αυξήσεις πέραν του 2,5% σε συλλογικές συμβάσεις που ανανεώθηκαν
Εκτός λειτουργίας οι υπηρεσίες του Τμήματος Οδικών Μεταφορών λόγω τεχνικού προβλήματος
Στα €92,7 εκ. οι εκταμιεύσεις δανείων από διεθνείς οργανισμούς το 2024