Οι ακυρώσεις πτήσεων και η προτροπή Σ. Περδίου στο επιβατικό κοινό

Μικρότερο είναι το ποσοστό των πτήσεων που επηρεάζεται στην Κύπρο από την κατάσταση στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, προτρέποντας παράλληλα το επιβατικό κοινό να ταξιδέψει εντός άλλων μηνών εκτός Ιουλίου και Αυγούστου.

Ερωτηθείς αναφορικά με τον επηρεασμό δεκάδων πτήσεων στα αεροδρόμια Πάφου και Λάρνακας και στις ελλείψεις προσωπικού, ο κ. Περδίος είπε πως το θετικό είναι ότι μιλάμε για δεκάδες πτήσεις και όχι εκατοντάδες ή χιλιάδες, όπως είναι για άλλους προορισμούς, όπως είναι  η  Ελλάδα, η Κροατία, η Ισπανία και τα λοιπά.

Συμπλήρωσε πως είναι μικρότερο το ποσοστό  των πτήσεων που επηρεάζεται για την Κύπρο. Είπε ακόμη πως είναι καλό όσοι συμπολίτες μας επιθυμούν να ταξιδέψουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να ξέρουν την αλήθεια και πως δεν είναι ένα πρόβλημα που λύνεται.

Να μην αναμένουμε λοιπόν συνέχισε, «ως δια μαγείας κάποιος να λύσει αυτό το πρόβλημα, ούτε η Hermes Airports μπορεί να το λύσει, ούτε το Υπουργείο Μεταφορών, ούτε εμείς ως Υφυπουργείο Τουρισμού αφού είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση για ταξίδια που δεν έχουν καταφέρει αεροπορικές εταιρείες να στελεχώσουν όπως πρέπει τα προγράμματα τους» . Είπε ότι ακόμη και αεροδρόμια στο εξωτερικό έχουν έλλειψη προσωπικού.

Ακολούθως ο κ. Περδίος συμβούλεψε το επιβατικό κοινό όσοι μπορούν να ταξιδέψουν εκτός Ιουλίου και Αυγούστου και να μεταφέρουν πιο κάτω τις διακοπές τους, ώστε να βοηθήσουν τους εαυτούς τους τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια.

Πρόσθεσε επίσης πως το Υφυπουργείο τουρισμού ναι μεν διαφημίζει για το καλοκαίρι αλλά με τρόπο που να αντιλαμβάνεται ο κόσμος στο εξωτερικό ότι το καλοκαίρι της Κύπρου επεκτείνεται μέχρι και τον Νοέμβριο. Με αυτόν τον τρόπο βοηθούμε και εμείς τις αεροπορικές εταιρείες, τα αεροδρόμια, τους πράκτορες που κάνουν τις κρατήσεις και τα λοιπά, κατέληξε.  

Ικανοποίηση με τα αποτελέσματα πενταμήνου

Εξάλλου, καλύτερη χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά ο κ. Περδίος και με βάση τα επίσημα στατιστικά που δίδει η Στατιστική Υπηρεσία σε ότι αφορά τις τουριστικές αφίξεις προ του πενταμήνου.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε πως με βάση τα επίσημα στατιστικά των τουριστικών αφίξεων προ του πενταμήνου, είμαστε περίπου στο 75% αυτή την στιγμή των αφίξεων σε σχέση με το 2019.

Πρόκειται συνέχισε, «για  μια επίδοση η οποία υπό τις περιστάσεις κρίνεται ικανοποιητική αν αναλογιστεί  κανείς ότι σε αυτό το πρώτο πεντάμηνο είχαμε να διαχειριστούμε  και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που μας στέρησε ένα μεγάλο μερίδιο δυστυχώς του τουρισμού μας φέτος αλλά και την έξαρση της Όμικρον, η οποία επίσης κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών του χρόνου μας επανέφερε στην Κύπρο πολύ αυστηρά πρωτόκολλα τα αυστηρότερα της Ευρώπης», προσθέτοντας πως υπό αυτές τις περιστάσεις πρέπει να πούμε ότι το να βρισκόμαστε σήμερα στο 75% δεν είναι μια άσχημη εξέλιξη. Ο κ. Περδίος σημείωσε πως η ζήτηση συνεχίζει να είναι υψηλή .

Παραδέχτηκε ωστόσο ότι η χρονιά που διανύουμε σίγουρα δεν είναι χωρίς δυσκολίες, αναφέροντας παράλληλα πως  είναι δεδομένο ότι  οι αριθμοί  που χάσαμε από την Ρωσία και την Ουκρανία είναι αρκετά μεγάλοι.

Πρόσθεσε πως με τις έγκαιρες κινήσεις του Υφυπουργείου και των φορέων του τουρισμού έχουν  καταφέρει να μετριάσουν κάπως αυτές τις απώλειες. Ανέφερε ωστόσο πως συνέχεια υπάρχουν διάφορες αντιξοότητες τις οποίες χρειάζεται να αντιμετωπίσουν, όπως κάποιες ακυρώσεις που βλέπουν, ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα.

Υπάρχει είπε ο κ. Περδίος,  τόσο μεγάλη ζήτηση διεθνώς που δεν προλαβαίνουν τα αεροδρόμια αλλά και διάφορες αεροπορικές εταιρείες να εξυπηρετήσουν, σημειώνοντας πως μπαίνουμε στην καρδιά του καλοκαιριού  που θεωρούνται μήνες πολύ δυνατοί τουριστικά.

Επεσήμανε πως το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι σε σχέση με άλλες χώρες η Κύπρος επηρεάζεται λιγότερο. Δεν είναι σε τέτοιο ποσοστό οι ακυρώσεις που μας κάνουν να ανησυχούμε, απλώς είναι ακόμη ένα παράδειγμα των δυσκολιών και των αντιξοοτήτων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, συμπλήρωσε, δηλώνοντας πως αυτός  είναι και ο λόγος που το Υφυπουργείο Τουρισμού και οι υπόλοιποι φορείς του τουρισμού προσπαθούν συνεχώς τα πόδια τους να είναι στην γη.

Η κατάσταση είπε ο κ. Περδίος, δεν σηκώνει ενθουσιασμούς  αφού τα πάντα ρει και η κατάσταση είναι μεταβαλλόμενη. Έχουμε  είπε, «την πανδημία ακόμη μεταξύ μας, και  δεν ξέρει κανένας σε δυο με τρεις μήνες που θα βρισκόμαστε σε σχέση με το θέμα αυτό», προσθέτοντας πως « η επίπτωση πάνω στην ρωσική αγορά αλλά και στην ουκρανική δεν είναι μόνο για αυτούς τους τρεις με τέσσερις μήνες θα είναι συνεχόμενη αυτή η επίπτωση».

Δειτε Επισης

Στο Λονδίνο για προώθηση της Κύπρου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού ο Χριστοδουλίδης
Ο νέος πολυχώρος εκδηλώσεων που έρχεται στην Λάρνακα-Πού θα βρίσκεται και τι θα περιλαμβάνει
Γιώτα Ορφανίδου: H FortePR και πώς αλλάζει τα δεδομένα στον τομέα της επικοινωνίας
Smoothie Factory: Επεκτείνεται στη Λάρνακα με opening στο Mercure City Hotel
Οι μάρκες αυτοκινήτων που προτίμησαν οι αγοραστές το πρώτο τρίμηνο
Εκτροπές και ακυρώσεις πτήσεων... Διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία της Κύπρου οι επιβάτες
Νέες προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος για την επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου
High rise πολυτελείς αναπτύξεις: Πτώση τιμών πώλησης και ενοικίασης αναμένουν οι επαγγελματίες του κλάδου
Great Sea Interconnector: Απαντά σε Παπαναστασίου ο ΑΔΜΗΕ-Διαθέσιμο στους επενδυτές το νέο business plan
Ανδρέας Σπύρου: Η Κύπρος ιδανικός προορισμός για διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις