Η Γερμανία επιβάλλει τέλος φυσικού αερίου σε όλους

Η Γερμανία πρόκειται να επιβάλει εισφορά σε όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου από την 1η Οκτωβρίου, με στόχο να βοηθήσει τους προμηθευτές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της εκτίναξης των τιμών εισαγωγής φυσικού αερίου, σύμφωνα με σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε την Πέμπτη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η εισφορά αποσκοπεί στο να επιμεριστεί το πρόσθετο κόστος για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου μεταξύ όλων των χρηστών και να αποτραπεί η πτώχευση των εμπόρων φυσικού αερίου.

Τα νοικοκυριά και οι βιομηχανικοί καταναλωτές με μακροπρόθεσμα συμβόλαια θα πληγούν από το τέλος, το οποίο θα ισχύει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2024, όπως αναφέρεται στο έγγραφο. Οι εισαγωγείς φυσικού αερίου θα πρέπει να επωμιστούν μόνοι τους το αυξανόμενο κόστος μέχρι να τεθεί σε ισχύ η εισφορά.

Η εισφορά θα δώσει μεγάλη ανάσα στους προβληματικούς εισαγωγείς, κυρίως για την Uniper , τον μεγαλύτερο αποδέκτη ρωσικού αερίου στη Γερμανία, ο οποίος έλαβε κρατική διάσωση την περασμένη εβδομάδα, και το τμήμα φυσικού αερίου της EnBW, VNG, το δεύτερο μεγαλύτερο αποδέκτη.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η εισφορά θα ανέρχεται μεταξύ 1,5 και 5 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα (Kwh), με τα έσοδα να είναι διαθέσιμα σε όλες τις εταιρείες που πρέπει να αντικαταστήσουν το ρωσικό αέριο.

Αυτό σημαίνει ότι ένα τετραμελές νοικοκυριό θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόσθετο κόστος έως και 1.000 ευρώ (1.014 δολάρια) ετησίως.

Ο Χάμπεκ δήλωσε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο αλλά σημαντικό μέτρο για τη σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας.

«Δεν γνωρίζει κανείς ακριβώς πόσο θα κοστίσει (το φυσικό αέριο) τον Νοέμβριο, αλλά τα δυσάρεστα νέα είναι ότι σίγουρα πρόκειται για μερικές εκατοντάδες ευρώ ανά νοικοκυριό», δήλωσε.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εισφορά θα ανακοινωθούν τον Αύγουστο, όπως προκύπτει από το έγγραφο.

Η τοπική ένωση επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας VKU χαιρέτισε το μέτρο, προσθέτοντας ότι η εισφορά θα πρέπει να αυξηθεί ή να επεκταθεί εάν οι υψηλές τιμές επιμείνουν.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση τον μηχανισμό είναι η σημαντική διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς τη Γερμανία. Η ρωσική Gazprom μείωσε τις ροές μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 σε μόλις 20% της δυναμικότητας αυτή την εβδομάδα.

Η Γερμανία προχώρησε στο δεύτερο από τα τρία στάδια του σχεδίου έκτακτης ανάγκης εφοδιασμού της τον περασμένο μήνα, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να ενεργοποιήσει μια ρήτρα προσαρμογής των τιμών, ώστε οι προμηθευτές να μπορούν να μετακυλήσουν τις αυξήσεις των τιμών στους πελάτες τους, αν και δεν το έχει ακόμη πράξει.

Ωστόσο, μια γενική εισφορά που θα αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου για όλους, ανεξάρτητα από τον προμηθευτή τους, θεωρείται δικαιότερη.

Η κυβέρνηση έχει εν τω μεταξύ απευθύνει έκκληση στους πολίτες και τη βιομηχανία να εξοικονομήσουν ενέργεια τώρα, ώστε να μπορέσει να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα, με στόχο το 95% της χωρητικότητας μέχρι τον Νοέμβριο από 67,2% που είναι σήμερα.

Οι επιχειρήσεις σταθμίζουν τις επιλογές τους, ενώ το Βερολίνο έχει ήδη δηλώσει ότι θα σβήνει τα φώτα σε 200 δημόσια κτίρια και αξιοθέατα τη νύχτα.

Με τη Γερμανία να περνάει αυτό που ο Χάμπεκ αποκάλεσε «τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση» της ιστορίας της, η αδυναμία της Gazprom να παραδώσει δεσμευμένο αέριο ωθεί τις εταιρείες να προμηθεύονται το καύσιμο σε σημαντικά υψηλότερες τιμές αγοράς, είπε.

«Αυτή η διαφορά (των τιμών) είναι η εισφορά. Στη συνέχεια μετακυλίεται στον τελικό καταναλωτή, διότι διαφορετικά οι εταιρείες θα έχαναν μόνιμα εκατομμύρια την εβδομάδα», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου DIW Μαρσέλ Φράτσερ δήλωσε ότι είναι «σωστό και αναγκαίο» να μετακυλιστεί το κόστος σε όλους τους καταναλωτές και οι Γερμανοί θα πρέπει να προετοιμαστούν για τουλάχιστον τριπλασιασμό των λογαριασμών θέρμανσης με φυσικό αέριο, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης για τη στήριξη των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα, σύμφωνα με την Rheinische Post.

Ο Χάμπεκ δήλωσε ότι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν να μεταπέσουν σε συνθήκες φτώχειας λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας πρέπει να προστατευθούν και τα μέτρα ανακούφισης θα είναι στοχευμένα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βουτιά 2% για το αργό με το βλέμμα στη Γάζα
Σε δημόσια διαβούλευση το έργο της κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου στα Χολέτρια
Το πράσινο κτίριο του ΚΕΒΕ... Τα βήματα μετατροπής και ο στόχος εξασφάλισης της πράσινης πιστοποίησης(pics)
Δήμος Παναγιώτου (Limassol Greens): Οι προοπτικές της Κύπρου ως επενδυτικού κέντρου και ο ρόλος του τομέα των κατασκευών
Σε περίοδο αλλαγών, ενισχύσεων και βελτιώσεων η Atterbury-Πυρετώδεις προετοιμασίες για Mall of Cyprus και Mall of Limassol
Σε χαμηλό επταμήνου υποχώρησαν οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία
Νέα εποχή στα καύσιμα με την εγγύηση της Shell
Η κατάσταση των ΜΕΔ στο τραπεζικό σύστημα της χώρας-Στα πόσα εκατ. τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια
Καβγάς στα «απόνερα» της διακοπής της σύμβασης για το λιμάνι και την μαρίνα-Στα άκρα Kition και κυβέρνηση
Energean: Προχωρεί στην ανάπτυξη και του κοιτάσματος φυσικού αερίου Katlan στο Ισραήλ