Powered by

Eurostat: Στο 11,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο

Στο 11,5% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο, οριακά χαμηλότερα από το 11,6% που βρισκόταν τον Ιούνιο.

Αντίστοιχα, στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο ο πληθωρισμός κατέγραψε νέα άνοδο, φτάνοντας το 8,9% έναντι 8,6% ένα μήνα νωρίτερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, βασική αιτία άνοδος του πληθωρισμού παραμένει η ενέργεια. Οι τιμές της ενέργειας στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 39,7% έναντι αύξησης 42% τον Ιούνιο. Σημαντικό ρόλο στην αύξηση του πληθωρισμού έπαιξε ο τομέας τροφίμων, αλκοόλ και καπνού με αύξηση 9,8% έναντι 8,9% τον Ιούνιο ενώ ακολουθούν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (αύξηση 4,5% έναντι 4,3% τον Ιούνιο και οι υπηρεσίες (με αύξηση 3,7% σε σχέση με το 3,4% τον Ιούνιο).

Ο υποκείμενος πληθωρισμός, χωρίς τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, διαμορφώθηκε στο 5% από το 4,6% του Ιουνίου, ενώ αν προστεθεί και η εξαίρεση για αλκοόλ και καπνό, οι τιμές διαμορφώνονται στο 4% από το 3,7%.

Ως προς τις επιμέρους χώρες, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει η Ιρλανδία με πληθωρισμό 22,7% και ακολουθούν η Λετονία με 21%, η Λιθουανία με 20,8%, η Σλοβακία με 12,8% και η Σλοβενία με πληθωρισμό 11,7%.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα

Εκτόξευση του πληθωρισμού στο 8,9% προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα το 2022, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα αγγίξει το 4%.

Σύμφωνα με τις θερινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο συνολικός πληθωρισμός προβλέπεται να φτάσει στο 8,9% το 2022 και στο 3,5% το 2023.

Επίσης, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4% το 2022 και να επιβραδυνθεί στο 2,4% το 2023.

Δύο μήνες νωρίτερα, στα μέσα Μαΐου, στις εαρινές εκτιμήσεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε φέτος για την Ελλάδα ρυθμό ανάπτυξης 3,5% και πληθωρισμό 6,3%. Λόγω της σημαντικής αναθεώρησης για τα μεγέθη του 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2023 έχει αναθεωρηθεί στο 2,1% από 3,1% που προέβλεπαν οι εαρινές εκτιμήσεις.

Η αναφορά του Ifo

Νωρίτερα την Πέμπτη, το ινστιτούτο Ifo είπε ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μπορεί να έχει κορυφωθεί, επικαλούμενος έρευνα που έδειξε ότι ο αριθμός των γερμανικών εταιρειών που σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο.

Αλλά ο οικονομολόγος της LBBW, Jens-Oliver Niklasch, προειδοποίησε ότι τα χειρότερα μπορεί να μην έχουν τελειώσει. «Δεν θα έφτανα τόσο μακριά ώστε να πω ότι έχουμε φτάσει ακόμη στο υψηλότερο σημείο», είπε, επικαλούμενος την αβεβαιότητα σχετικά με το κόστος ενέργειας.

 

ΠΗΓΗ: Euronews

Δειτε Επισης

UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης
Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο-Πού οφείλεται η εξασθένιση