Διευκρινίσεις Υπουργείου Ενέργειας για το επίπεδο αυξήσεων των τιμών
08:59 - 28 Ιουλίου 2022
Σε διευκρινίσεις αναφορικά με δημοσιεύματα που αφορούν στις αυξήσεις των τιμών σε διάφορα καταναλωτικά προϊόντα προέβη με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας την Τετάρτη.
Όπως σημειώνεται, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα οποία προέκυψαν από την πανδημία COVID-19, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οδήγησαν πράγματι σε συνεχείς αυξήσεις τιμών πρώτων υλών και βασικών καταναλωτικών αγαθών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα, αναφέρεται πως η μείωση της διαθέσιμης ποσότητας ζωοτροφών με την οποία η Ουκρανία τροφοδοτούσε το 40% της αγοράς, σε συνδυασμό με την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου και κατ’ επέκταση των μεταφορών, οδήγησαν σε αύξηση των τιμών κριθαριού, σιταριού και αραβόσιτου τόσο στην ΕΕ όσο και στην Κύπρο όπου οι ζωοτροφές στην πλειονότητα τους εισάγονται, με τις αυξήσεις αυτές να έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις που αντικατοπτρίζονται και σε επίπεδο τιμών παραγωγού, αλλά και στον Δείκτη Τιμών καταναλωτή για τα τρόφιμα.
Το Υπουργείο σημειώνει ότι στοιχεία που παρατίθενται σε δημοσιεύματα τα οποία αφορούν σε στατιστικές της ΕΕ αναφορικά με αυξήσεις που σημειώθηκαν τον Ιούνιο του 2022 έναντι του Ιουνίου του 2021 στην Κύπρο π.χ. 71% στο κριθάρι, 21,9% στα έλαια και λίπη, 19,1% στο χοιρινό κρέας και 3,2% στο κοτόπουλο, αφορούν στις τιμές παραγωγού και όχι τις τιμές καταναλωτή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αύξηση στις λιανικές τιμές τροφίμων αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία της ΕΕ σχετικά με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην κατηγορία των τροφίμων, όπου, όπως επιβεβαιώνεται και από την Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Ιούνιο του 2022 έναντι του Ιουνίου 2021, καταγράφεται στη χώρα μας αύξηση 9% έναντι 9,6% που είναι η αντίστοιχη μεταβολή του Δείκτη στην ΕΕ.
Επιπροσθέτως, αναφέρεται πως σε σχέση με τον Μάιο 2022 ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην κατηγορία τροφίμων στην Κύπρο συγκρατήθηκε τον Ιούνιο στο 1,2%, με μείωση 2,6% στα τρόφιμα, αύξηση 2% στο ψωμί και δημητριακά, αύξηση 0,2% στα κρέατα, αύξηση 2,3% στα ψάρια και θαλασσινά, αύξηση 0,9% στο γάλα και τα αυγά, αύξηση 6,7% στα έλαια και λίπη, μείωση 10,2% στα φρούτα και μείωση 17,2% στα λαχανικά.
Το ΥΕΕΒ παρακολουθεί στενά τις αυξομειώσεις στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, εξετάζει το εύρος και τους λόγους των μεταβολών στις τιμές των τροφίμων, και βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έτσι ώστε, εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο, να παρέμβει με μέτρα για συγκράτηση των τιμών και πάταξη της όποιας πιθανής αισχροκέρδειας, καταλήγει η ανακοίνωση.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ