Ετήσια αύξηση 5,3% για τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής τον Μάιο

Ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής για τον μήνα Μάιο 2022 έφθασε στις 136,2 μονάδες (βάση 2015=100), σημειώνοντας αύξηση 5,3% σε σύγκριση με τον Μάιο 2021, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.

Στον τομέα της μεταποίησης παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 6,3% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021. Αύξηση καταγράφηκε επίσης στους τομείς μεταλλείων και λατομείων κατά 13,9% και παροχής νερού και ανάκτησης υλικών, κατά 12,8%. Ο τομέας της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος παρουσίασε μείωση κατά 1,4% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στον μεταποιητικό τομέα, οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021 παρουσιάστηκαν στην παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης και δερμάτινων ειδών, με αύξηση 47%, στην κατασκευή επίπλων και επισκευή/εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού με 26,7%, στην κατασκευή προϊόντων από ελαστικό και πλαστικές ύλες, με 9,2%. Αύξηση παρατηρήθηκε επίσης στην παραγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου, χημικών ουσιών και προϊόντων και φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων κατά 9% και στη βιομηχανία τροφίμων, ποτών και προϊόντων καπνού κατά 8,3%.

Από την άλλη, οι σημαντικότερες αρνητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στις δραστηριότητες κατασκευής ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, όπου σημειώθηκε μείωση κατά 23,5% και κατασκευής μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων, με μείωση -1,9%.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2022, ο δείκτης παρουσίασε αύξηση 4,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Για αυτή την περίοδο, οι σημαντικότερες αυξήσεις παρατηρούνται στις οικονομικές δραστηριότητες παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης και δερμάτινων ειδών, με αύξηση 56,7%, συλλογής, επεξεργασίας και παροχής νερού με 36,4%, κατασκευής επίπλων και επισκευής/εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού με 17,1% και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κατά 12,9%.

Οι δραστηριότητες στις οποίες παρατηρούνται οι σημαντικότερες μειώσεις στην παραγωγή συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2021 ήταν αυτές της κατασκευής ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, με μείωση 17,8%, ανάκτησης υλικών κατά 9,4%, κατασκευής χαρτιού και προϊόντων από χαρτί και εκτυπώσεις, με μείωση 8% και βιομηχανίας ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα κατά 7,4%.

Δειτε Επισης

Με αμελητέες ζημιές έκλεισε την Πέμπτη το ΧΑΚ
Γενικό Λογιστήριο: Δημοσιοποίηση στοιχείων για οικονομικές συναλλαγές του κράτους
Βιώσιμο και ισχυρό το ΤΚΑ-Σε εξέλιξη εξορθολογισμός των εισφορών από ποδοσφαιρικές ομάδες
Η Clearstream Banking S.A. άμεσος συμμετέχοντας στο Κεντρικό Αποθετήριο και Κεντρικό Μητρώο Αξιών του ΧΑΚ
Φθινόπωρο οι πρώτες επενδύσεις του Εquity Fund-Πρώτος θεσμικός επενδυτής η Τράπεζα Κύπρου
Γιάννης Παναγιώτου: Σημαντική επιτάχυνση στην καταβολή του 87% των παροχών του ΤΚΑ
Αγκάθι για τις επιχειρήσεις στην Κύπρο η διαφθορά-Πρόβλημα για την επιχειρηματική δραστηριότητα
ΠΕΟ: Αυξήσεις πέραν του 2,5% σε συλλογικές συμβάσεις που ανανεώθηκαν
Εκτός λειτουργίας οι υπηρεσίες του Τμήματος Οδικών Μεταφορών λόγω τεχνικού προβλήματος
Στα €92,7 εκ. οι εκταμιεύσεις δανείων από διεθνείς οργανισμούς το 2024