Δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα για κορίτσια 14-16 & 17-18 ετών

Το Girls in STEAM Academy, μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που στοχεύει να γεφυρώσει το χάσμα της αντιπροσώπευσης γυναικών σε θέσεις εργασίας στους κλάδους STEAM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνες, Μαθηματικά), ανακοινώνει τα νέα της προγράμματα για το 2022 που σκοπεύουν να ενδυναμώσουν νέα κορίτσια για να ακολουθήσουν καριέρα στους τομείς STEAM.

 

Το 2021 το Girls in STEAM Academy διεκπεραίωσε δύο διήμερα προγράμματα BridgeSTEAM σε Λεμεσό και Λάρνακα για κορίτσια ηλικίας 14-16 ετών (βρείτε το highlight video εδώ). Μετά την τεράστια επιτυχία των προγραμμάτων αυτών, φέτος θα διοργανωθούν ακόμη 4 προγράμματα BridgeSTEAM 2022:

- Λευκωσία | 17 & 18 Σεπτεμβρίου 2022 στο PwC Experience Center | Για κορίτσια 14-16 ετών

- Λευκωσία | 15 & 16 Οκτωβρίου 2022 (ο χώρος θα ανακοινωθεί σύντομα) | Για κορίτσια 17-18 ετών

- Λεμεσό | 19 & 20 Νοεμβρίου 2022 στο Antwork| Για κορίτσια 14-16 ετών

- Λάρνακα | 3 & 4 Δεκεμβρίου 2022 στο Youth Makerspace Larnaka | Για κορίτσια 14-16 ετών

 

Το διήμερο πρόγραμμα BridgeSTEAM στοχεύει να ενδυναμώσει τις συμμετέχουσες σε τρία επίπεδα: α) αναπτύσσοντας τις δεξιότητές τους στον προγραμματισμό, ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη κ.α, β) ενημερώνοντάς τις για τις ευκαιρίες επαγγελμάτων που υπάρχουν στους κλάδους των STEΑM, και γ) φέρνοντάς τις σε επαφή με γυναίκες-πρότυπα στο χώρο των STEAM στην Κύπρο. Το πρόγραμμα θα προσφέρει επίσης και εργαστήριο επαγγελματικού προσανατολισμού από αναγνωρισμένη εκπαιδεύτρια, καθώς επίσης και εκπαιδευτικό εργαστήριο σχετικά με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UN SDGs).

 

 

 

Οι δηλώσεις συμμετοχής για τα πρώτα δύο προγράμματα σε Λευκωσία (17 & 18 Σεπτεμβρίου και 15 & 16 Οκτωβρίου 2022) έχουν ανοίξει στο σύνδεσμο εδώ ή μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος εδώ. Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου θα είναι ανοιχτές μέχρι 12 Αυγούστου 2022.

 

To Girls in STEAM Academy είναι μια πρωτοβουλία του Be an Ally Foundation, με κύριους χορηγούς των φετινών προγραμμάτων το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, την PwC Cyprus, το Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας - Center for Social Innovation, και την Signal Generix. Κύριοι υποστηρικτές είναι το Youth Makerspace Larnaka (Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου) και το Antwork στη Λεμεσό. Την πρωτοβουλία ηγούνται η Παναγιώτα Πολυκάρπου και η Αναστασία Λιοπετρίτη.

 

Γιατί STEAM;

Παρά το γεγονός ότι τα κορίτσια υπερισχύουν των αγοριών στον ψηφιακό γραμματισμό, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 17% των ατόμων σπουδάζουν και εργάζονται σε τομείς ΤΠΕ (Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας) στην ΕΕ και μόνο το 36% των αποφοίτων STEM. Αυτό είναι κυρίως αποτέλεσμα στερεοτύπων φύλου που εμποδίζουν τα κορίτσια να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Το πρόγραμμα Girls in STEAM Academy στοχεύει να σπάσει τα εμπόδια που συνήθως εμποδίζουν τα νεαρά κορίτσια να αναπτύξουν ενδιαφέρον για καριέρα στην Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική, τις Τέχνες και τα Μαθηματικά.

Οι συμμετέχουσες των προγραμμάτων θα έχουν την ευκαιρία να βρίσκονται στο Δίκτυο Αποφοίτων του Girls in STEAM Academy και να συνεχίσουν την ενεργή εμπλοκή τους με διάφορες ευκαιρίες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, απόφοιτες των προγραμμάτων του 2021 είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα TechGirls στις Ηνωμένες Πολιτείες, να είναι παρουσιάστριες στο SheSpeaks podcast, να λαμβάνουν μέρος σε εκπαιδευτικές επισκέψεις και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες job shadowing σε διάφορες εταιρείες και Πανεπιστήμια τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Δειτε Επισης

Μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία έρχεται και στην Κύπρο: Η πρώτη Κοινωνική Επιχείρηση υπό τη διαχείριση ατόμων με αυτισμό
Συνεχίζεται η υποβολή υποψηφιοτήτων για τα CBN Young Dragon Awards
«The Furry Book Club»: Μια αλλιώτικη λέσχη ανάγνωσης με πολυεπίπεδα οφέλη
H Anytime έστειλε ηχηρό κοινωνικό μήνυμα με την ενέργεια «εδώ δεν παίζουμε με την οδήγηση»
Το Global Entrepreneur Stage σε περιμένει για ένα masterclass επιχειρηματικότητας
Πώς η ατμόσφαιρα της γης προστατεύει από κοσμικές καταστροφές
ΙΚυ: Πείραμα στο CERN για κοσμικές ακτίνες και επιπτώσεις τους σε μοντέλο Γης
Παρουσίαση σχεδίου επιδότησης διδάκτρων και σίτισης παιδιών στα μέλη του ΣΙΠΕΚ από την ΟΕΒ
Αρετή Βασιλαρά: H επένδυση της IPH Iakovos Photiades Group of Companies στο ανθρώπινο δυναμικό της
ECM και Metric Capital πωλούν το πλειοψηφικό ποσοστό της FAMAR στη MidEuropa