Ολοκληρώθηκαν 78 από τις 265 δράσεις για ανάπτυξη ορεινών κοινοτήτων

Εβδομήντα οκτώ δράσεις από τις 265, που περιλαμβάνονται στην Εθνική  Στρατηγική  Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, έχουν ήδη ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, ο οποίος είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθούν τη δημοσιότητα οι δράσεις αυτές, οι οποίες όπως τόνισε «αλλάζουν την κυπριακή ύπαιθρο».

Σε δηλώσεις του, μετά τη σύσκεψη της Διϋπουργικής Επιτροπής, για θέματα που αφορούν στην υλοποίηση έργων στήριξης και ανάπτυξης στις ορεινές περιοχές, της οποίας προήδρευσε  ο ίδιος, ο ΥΠΕΣ είπε πως το έργο της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων διαλαμβάνει 265 δράσεις, με έργα προυπολογιζόμενης δαπάνης 470 εκ., για να προσθέσει πως 78 από αυτές  προϋπολογισμού 44 εκ. έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Κατά τη σημερινή σύσκεψη αξιολογήθηκε η πορεία των δράσεων που ανακοινώθηκαν στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, ενώ έγινε ανασκόπηση των δράσεων που είναι προγραμματισμένες να ολοκληρωθούν το 2022. Επίσης, έγινε ένας γενικός συντονισμός μεταξύ των αρμόδιων φορέων.

Σύμφωνα με τον Νίκο Νουρή μέσα από τη συζήτηση και παρακολούθηση ανά Υπουργείο των συγκεκριμένων δράσεων διαφάνηκε ότι 78 από αυτές τις δράσεις προϋπολογισμού 44 εκ. έχουν ήδη ολοκληρωθεί, 94 δράσεις με προϋπολογισμό της τάξης των 10 εκ. είναι σε διαδικασία εξέλιξης και κατασκευής, 11 δράσεις με προϋπολογισμό της τάξης των 86 εκ. είναι στο στάδιο της προκήρυξης, ενώ υπάρχουν και 32 δράσεις με ένα προϋπολογισμό 185 εκ., οι οποίες είναι ακόμα σε ένα πιο πρώιμο στάδιο μελέτης, βεβαίως προχωρούν, αλλά δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν την τρέχουσα χρονιά.

Όπως είπε μαζί με τον Επίτροπο Ορεινών Περιοχών, που έχει την εποπτεία και την παρακολούθηση των συγκεκριμένων δράσεων, η Κυβέρνηση αποδεικνύει εκ νέου ότι υπάρχει στοχευμένη και ολιστική προσέγγιση στον τρόπο, με τον οποίο θέλει να βοηθήσει τις ορεινές περιοχές και ιδιαίτερα την περιοχή του Τροόδους.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών θα υπάρξει νέα συνάντηση εντός του Φθινοπώρου, ώστε να αξιολογηθεί η υλοποίηση όλων των δράσεων

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Ορεινών Περιοχών, Κώστας Χαμπιαούρης, ανέφερε ότι «πιστοί στις εξαγγελίες και το όραμα του Προέδρου της Δημοκρατίας υλοποιούμε την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, ώστε να επέλθει η βιώσιμη ανάπτυξη στις ορεινές κοινότητες, για να σταματήσει η αστυφιλία και οικονομικός μαρασμός».

Για τη σημερινή σύσκεψη, είπε πως έχουν δει τα χρονοδιαγράμματα, τους προϋπολογισμούς, ενώ συζήτησαν θέματα συντονισμού και έδωσαν λύσεις σε κάποια από αυτά τα οποία θεωρούσαν ότι έπρεπε να προχωρήσουν τάχιστα.

Ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε ότι σύντομα θα  ανακοινωθούν τα έργα, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, τα έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη και αναμένεται, είτε να ολοκληρωθούν είτε να προκηρυχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να μπορέσουν και οι πολίτες να είναι σωστά ενημερωμένοι.

Διεμήνυσε, τέλος, ότι η κυβέρνηση είναι εδώ και γνοιάζεται για τους πολίτες και ότι κάνει τις εξαγγελίες της πράξη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε την εβδομάδα το ΧΑΚ
Η more.com στην οικογένεια χορηγών του FIBA EuroBasket 2025
Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης
Ικανοποίηση συντεχνιών για συμφωνία πλαίσιο και αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Απαντά στις ανησυχίες για τις αυξήσεις στο δημόσιο το Υπ. Οικονομικών-Στόχος η βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξήσεις στο δημόσιο ο επιχειρηματικός κόσμος -Οι μεγάλες ανησυχίες
Ανησυχία ΚΕΒΕ για τη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου-Κίνδυνος να καταστεί μη βιώσιμο
Με αμελητέα κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ