Ε.Ε.: Συμφωνία για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου ενόψει χειμώνα

Οι Υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου ενόψει του ερχόμενου χειμώνα, αναφέρει σε τουίτ της η τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ειδικότερα σημειώνει ότι «αυτό δεν ήταν μια αδύνατη αποστολή! Οι Υπουργοί κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου ενόψει του ερχόμενου χειμώνα».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβη μετά την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε, στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα, η Ε.Ε. έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπιση της απειλής πλήρους διακοπής του εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τον Πούτιν. Χαιρετίζω θερμά την έγκριση από το Συμβούλιο του κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με συντονισμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου.

Η πολιτική συμφωνία στην οποία κατέληξε το Συμβούλιο σε χρόνο ρεκόρ, με βάση την πρόταση της Επιτροπής «Εξοικονόμηση αερίου για έναν ασφαλή χειμώνα» που υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, θα εξασφαλίσει την ομαλή και συντονισμένη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για τον επόμενο χειμώνα. Συμπληρώνει όλα τα άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU, ιδίως για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.

Η συλλογική δέσμευση για μείωση κατά 15% είναι πολύ σημαντική και θα συμβάλει στην πλήρωση των αποθεμάτων μας σε αέριο ενόψει του χειμώνα. Επιπλέον, η δυνατότητα κήρυξης συναγερμού σε επίπεδο ΕΕ που επιφέρει υποχρεωτικές μειώσεις της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε όλα τα κράτη μέλη αποτελεί ισχυρό μήνυμα ότι η ΕΕ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού της και για να προστατεύσει τους καταναλωτές της, είτε πρόκειται για νοικοκυριά είτε για τη βιομηχανία.

Μέσω της κοινής δράσης για τη μείωση της ζήτησης αερίου, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές εθνικές ιδιαιτερότητες, η ΕΕ έθεσε τα ισχυρά θεμέλια για την απαραίτητη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών έναντι του ενεργειακού εκβιασμού του Πούτιν.

Η ανακοίνωση της Gazprom ότι μειώνει περαιτέρω τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1, χωρίς βάσιμο τεχνικό λόγο, καταδεικνύει περαιτέρω την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή ενέργειας. Χάρη στη σημερινή απόφαση, είμαστε πλέον έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια σε ευρωπαϊκή κλίμακα, ως Ένωση».

Δειτε Επισης

Παραμένει προσηλωμένος στην υλοποίηση του GSI ο ΑΔΜΗΕ-«Άγνοια όρων που διέπουν ευρωπαϊκά έργα»
Ενέργειες Χριστοδουλίδη μακριά από τα φώτα για το ρεύμα...Ζήτησε από ΡΑΕΚ και ΑΗΚ να μην μπουν αυξήσεις
Διευρύνονται οι δικαιούχοι της ειδικής διατίμησης 08 της ΑΗΚ-Εντάσσονται οικογένειες με 5 ή περισσότερα εξαρτώμενα
Άλμα 3% στις τιμές πετρελαίου με ώθηση από τις προοπτικές προόδου στις συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας
Τα έργα και τα μέτρα της Κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα-Απαντά στο ΑΚΕΛ το Υπ. Εμπορίου
Ε.Ε.: Το σχέδιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και οι γεωπολιτικές προκλήσεις
Πτώση των τιμών πετρελαίου καθώς η Fed βλέπει αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα
Άλμα για το αργό πετρέλαιο μετά τα χαμηλά τεσσάρων ετών
Κομισιόν: Το σχέδιο του REPowerEU για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια
Με τις δεύτερες υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών η Κύπρος