Η τεχνολογία μεταμόρφωσε και το κυπριακό real estate

Την τελευταία δεκαετία έχουν συντελεστεί τεκτονικές αλλαγές στον τομέα του real estate στην Κύπρο. Πολλές από αυτές είχαν ως σημείο αναφοράς ανατρεπτικά γεγονότα, όπως η τραπεζική κρίση του 2013, η πρόσφατη πανδημία της covid-19 καθώς και άλλα γεγονότα που, κατά καιρούς, επηρέασαν δυσμενώς την οικονομία. Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη, όμως, αλλαγή στην αγορά ακινήτων ανά το παγκόσμιο, και στη χώρα μας, επήλθε όχι εξ αιτίας κάποιας κρίσης άλλα λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης των τελευταίων ετών. Οι νέες δυνατότητες και τα σύγχρονα εργαλεία που προσφέρει η τεχνολογία επηρέασαν καθολικά τον τρόπο με τον οποίο ο τομέας μας λειτουργεί και εργάζεται, ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο το real estate ανταποκρίνεται στις κρίσεις.

Για να κατανοήσουμε το μέγεθος των αλλαγών που επήλθαν στην αγορά ακινήτων συνεπεία της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης και να πάρουμε μια εικόνα του τι έπεται στο άμεσο μέλλον, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα πιο κάτω γεγονότα:

  • Όταν η Imperio έκανε τα πρώτα της βήματα πριν από περίπου 20 χρόνια, οι επιχειρήσεις του τομέα, σε μεγάλο βαθμό, χρησιμοποιούσαν για τη διεκπεραίωση των εργασιών τους την αναλογική διαδικασία, η οποία απαιτούσε τη φυσική παρουσία των εμπλεκομένων, εκτελείτο μέσω χειρόγραφης υπογραφής και ελεγχόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από τράπεζες και κτηματομεσίτες. Επρόκειτο για μια διαδικασία αργή, περιορισμένη και με τοπικό χαρακτήρα.
  • Στα χρόνια που ακολουθήσαν, οι διαδικασίες που απαιτούνταν για τη διεκπεραίωση των εργασιών του τομέα ψηφιοποιήθηκαν. Μεγάλη αλλαγή επήλθε και με την ψηφιοποίηση των δεδομένων των εταιρειών του κλάδου, εξέλιξη η οποία αφενός βελτίωσε τις εσωτερικές διαδικασίες τους και αφετέρου επέτρεψε στο ευρύ κοινό να έχει πρόσβαση σε καταχωρήσεις, φωτογραφίες και τιμές πώλησης ακινήτων σε όλο το νησί. Η αγορά αναδιαμορφώθηκε, καθώς πλέον μπορούσε να λειτουργεί με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς και να προσφέρει περισσότερα δεδομένα στους εν δυνάμει αγοραστές.
  • Σήμερα, η τεχνολογία έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα στον τομέα των ακινήτων. Ο οποιοσδήποτε μπορεί πλέον να έχει πρόσβαση σε ενδελεχείς καταχωρίσεις και λεπτομερείς πληροφορίες γύρω από την αγορά, όπως και σε ψηφιακά εργαλεία και υπηρεσίες που επιταχύνουν ριζικά τις συναλλαγές ακινήτων με κάθε δυνατό τρόπο. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει καταστήσει τον τομέα, και στη χώρα μας, ιδιαίτερα ευέλικτο και με γρήγορη ανταπόκριση.

Πολλά από τα πιο πάνω είναι γνωστά. Είναι, όμως, σημαντικό να κατανοήσουμε τον τεράστιο ρόλο που διαδραματίζει η τεχνολογία στον κλάδο μας και σε περιόδους κρίσεων. Ας πάρουμε ως παράδειγμα την πανδημία. Παρά τις αντιξοότητες των δυο τελευταίων ετών, ο τομέας κατάφερε να αντέξει τους κραδασμούς και αυτό κατέστη δυνατό χάρη στα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία. Χωρίς τη δυνατότητα να αγοράζεις ή να πουλάς ακίνητα εξ αποστάσεως, σε εκθετικά μικρότερα χρονικά πλαίσια, η βιομηχανία των ακινήτων θα είχε υποστεί πολύ μεγαλύτερη ζημιά όλη αυτή την περίοδο.

Εν κατακλείδι, ο κλάδος μας θα πρέπει να προσαρμόζεται άμεσα στις συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις, τόσο για τη βελτίωση των επιδόσεων του όσο και για την καλυτέρευση της ποιότητας της εμπειρίας του πελάτη. Η τεχνολογία  έχει πολλά ακόμη να μας προσφέρει στο μέλλον, πόσω μάλλον σε περιόδους κρίσεων.

*Διευθυντής της Imperio, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ανάπτυξης Γης, μέλος του ΔΣ του ΚΕΒΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Ακινήτων

Δειτε Επισης

Η ανοδική πορεία των EMIs και η μελλοντική τους εξέλιξη
Κανονισμοί Ε.Ε. και Συμμόρφωση: Ο οδικός χάρτης για τις εταιρείες παροχής διοικητικών υπηρεσιών στην Κύπρο
Τα οφέλη των εξαγωγών
Κοινόκτητες οικοδομές: Επιτακτική ανάγκη η θέσπιση ενός λειτουργικού και αποτελεσματικού νόμου
Η ενεργειακή μετάβαση προϋποθέτει μία ενιαία εθνική στρατηγική
Η κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Οι επενδυτικές ευκαιρίες για την Κύπρο και οι προβλέψεις για τη νέα χρονιά
Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται σε βασικό παράγοντα για τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη
Ανασκόπηση της αγοράς υδρογόνου στην Ε.Ε.
Έκθεση Ντράγκι: Ο δρόμος για την ανταγωνιστικότητα στην Ε.Ε. και η περίπτωση της Κύπρου