Powered by

«Ανθεκτική και με ικανότητα προσαρμογής η κυπριακή οικονομία»

Το γεγονός ότι η  Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με την τρίτη μεγαλύτερη αναθεώρηση των προβλέψεων προς τα πάνω κατά το 2022 και είναι πάνω από τον μέσο όρο τόσο της Ε.Ε. όσο και της Ευρωζώνης, καταδεικνύει τη δυνατή δημοσιονομική θέση με την οποία ξεκίνησε η χρονιά, την ανθεκτικότητά της, αλλά και ικανότητα προσαρμογής της σε δύσκολα οικονομικά δεδομένα.

Αυτό, μεταξύ άλλων, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών με αφορμή τις θερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας πως παρά το δύσκολο οικονομικό κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο, η οικονομία κινήθηκε ανοδικά ως αποτέλεσμα της ταχύτερης από την αναμενόμενη ανάκαμψη του τουρισμού και της συνεχιζόμενης επέκτασης των εξαγωγών άλλων υπηρεσιών, ιδίως των επιχειρηματικών υπηρεσιών και της πληροφορικής.

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών:

Οι θερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανακοινώθηκαν αναφέρουν ότι η κυπριακή οικονoμία αιφνιδίασε θετικά το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Παρά το δύσκολο οικονομικό κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο, η οικονομία κινήθηκε ανοδικά ως αποτέλεσμα της ταχύτερης από την αναμενόμενη ανάκαμψη του τουρισμού και της συνεχιζόμενης επέκτασης των εξαγωγών άλλων υπηρεσιών, ιδίως των επιχειρηματικών υπηρεσιών και της πληροφορικής.

Με βάση τα πιο πάνω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη της για το πραγματικό ΑΕΠ το 2022 στο 3,2%, σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα πιο πάνω σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις, και εκτιμά το πραγματικό ΑΕΠ στο 2,1% για το 2023. Οι κύριοι μοχλοί ανάπτυξης αναμένεται να είναι η εγχώρια ζήτηση και, σε μικρότερο βαθμό, οι καθαρές εξαγωγές υπηρεσιών.

Οι επενδύσεις, ιδίως στον τομέα των κατασκευών, αναμένεται να επηρεαστούν από τη σταδιακή αυστηροποίηση των οικονομικών συνθηκών, τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και τις εξαιρετικά υψηλές τιμές των δομικών υλικών. Παρόλα αυτά, στα θετικά αναφέρεται ότι η εφαρμογή του κυπριακού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) αναμένεται να στηρίξει τις επενδύσεις.

Για την ιδιωτική κατανάλωση αναμένουν να επηρεαστεί αρνητικά από τον ψηλό πληθωρισμό και τη διάβρωση της αγοραστικής δύναμης, παρόλο που το εισόδημα των νοικοκυριών υποστηρίζεται από τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ψηλών τιμών ενέργειας και τη μερική τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών που θα εφαρμοστεί τον Ιανουάριο του 2023.

Η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με την τρίτη μεγαλύτερη αναθεώρηση των προβλέψεων προς τα πάνω κατά το 2022 και είναι πάνω από τον μέσο όρο τόσο της Ε.Ε. όσο και της Ευρωζώνης, γεγονός που καταδεικνύει τη δυνατή δημοσιονομική θέση με την οποία ξεκίνησε η χρονιά, την ανθεκτικότητά της αλλά και ικανότητα προσαρμογής της σε δύσκολα οικονομικά δεδομένα. Η εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης για το 2023 έχει μειωθεί σε όλες τις χώρες και αντικατοπτρίζει την μεγαλύτερη περίοδο για ανάκαμψη από την κρίση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πληθωρισμός αναμένεται να ανέλθει στο 7% το 2022 και ακολούθως να επιβραδυνθεί στο 3,3% το 2023. Εκτιμούν ότι οι ψηλές τιμές που παρατηρούνται φέτος λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους δεν θα παραμείνουν, αλλά θα μειωθούν σταδιακά τον επόμενο χρόνο, καθώς η κατάσταση στις αγορές εμπορευμάτων βελτιωθεί. Η πρόβλεψη για την Κύπρο είναι η 5η χαμηλότερη στην Ευρωζώνη και κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. και της ευρωζώνης.

Δειτε Επισης

Τα ακριβοπληρωμένα και τα υποαμειβόμενα επαγγέλματα-Οι απολαβές των υπαλλήλων σε κάθε κλάδο
Ώθηση στο ΑΕΠ της Κύπρου με αύξηση 6% από την πλήρη απορρόφηση των πόρων της πολιτικής συνοχής
Γιώργος Παπαναστασίου: Ψηλά στις προτεραιότητές μας η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Ζητά από ΑΗΚ αντιστάθμιση ρίσκου κόστους ηλεκτρισμού για καταναλωτές
Προστασία οφειλετών που εξόφλησαν τα δάνεια τους σε περιπτώσεις ΜΕΜΟ για ακίνητη περιουσία
Μικρά κέρδη την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο, ενώπιον μηνιαίων κερδών σχεδόν 8%
Μείωση γενικού δείκτη τιμών ενδιάμεσης ανάλωσης και επενδύσεων στη γεωργία
Ετήσια αύξηση 4,1% για τη βιομηχανική παραγωγή το ενιάμηνο
Εισαγωγή νέων γραμματίων δημοσίου αξίας €25 εκατομμυρίων στο ΧΑΚ
Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί