Powered by

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έσπρωξε το ευρώ κάτω από το δολάριο

Οι διεθνείς μετοχές έπεσαν την Τετάρτη και το ευρώ κατέβηκε κάτω από το δολάριο για πρώτη φορά σε σχεδόν είκοσι χρόνια, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, που έπεισαν τους επενδυτές ότι έρχονται κι άλλες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού.

Οι τιμές των μετοχών στη Wall Street υποχώρησαν, μετά που η απότομη άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 9,1% τον Ιούνιο, αύξησε τον κίνδυνο για πιθανή ύφεση. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,5%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν επίσης χαμηλότερα, ενώ το ευρώ έπεσε κάτω από το συμβολικό επίπεδο της ισοτιμίας με το δολάριο για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2002, ακουμπώντας μέχρι και $0,998, καθώς η προοπτική για ψηλότερα επιτόκια έκανε το δολάριο πιο ελκυστικό στους επενδυτές. Σύντομα όμως επανήλθε πάνω από την ισοτιμία.

Οι οικονομικές προοπτικές για τις 19 χώρες της Ευρωζώνης χειροτερεύουν, καθώς μια πιθανή διακοπή στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κατέγραψε υψηλό 40 χρόνων τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, πολύ χειρότερα από ότι αναμενόταν, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ.

Πέρα από το χτύπημα στην κατανάλωση από τις ψηλές τιμές, οι αναλυτές ανησυχούν ότι τα στοιχεία θα οδηγήσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) να υιοθετήσει ακόμα πιο σκληρά μέτρα για να αυστηροποιήσει τη νομισματική πολιτική, όπως αύξηση των επιτοκίων κατά 1% στη σύσκεψη της 27ης Ιουλίου.

Την Τετάρτη, η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά έκανε αυτή την κίνηση, αυξάνοντας το δανειστικό της επιτόκιο σε 2.5%.

Οι τιμές καταναλωτή αυξάνονται παγκοσμίως μετά που οι οικονομίες ξανάνοιξαν μετά τα lockdowns της πανδημίας και καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία κρατά τις τιμές στην ενέργεια ψηλά.

Σε αυτό το κλίμα, οι Κεντρικές Τράπεζες της Νέας Ζηλανδίας και της Νότιας Κορέας αύξησαν τα επιτόκιά τους κατά 0,5% την Τετάρτη. Ήταν η πιο απότομη αύξηση για τη Σεούλ από το 1999.

Στο μεταξύ, ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom είπε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, και ότι δεν ξέρει αν μία «κρίσιμη» τουρμπίνα θα επιστραφεί από επισκευή στον Καναδά.

Η Gazprom ξεκίνησε τη δεκαήμερη συντήρηση του αγωγού Nord Stream 1 τη Δευτέρα, με την ΕΕ, και ιδιαίτερα την εξαρτημένη από το αέριο Γερμανία, να αναμένουν νευρικά να δουν αν θα ξεκινήσει ξανά η παροχή.

«Μία παρατεταμένη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου θα σταματούσε ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας, στέλνοντας (τη Γερμανία) σε βαθιά ύφεση», είπε ο Tapas Strickland της Εθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας, προσθέτοντας ότι η 21η Ιουλίου, που θα έπρεπε να ξαναξεκινήσει η ροή του αερίου, είναι μία κρίσιμη ημερομηνία.

Δειτε Επισης

Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων
Bitcoin: Tι σημαίνει για την τιμή του η πιθανή δημιουργία εθνικού αποθέματος στις ΗΠΑ
ΗΠΑ: Η επιλογή του Μπέσεντ για το Υπουργείο Οικονομικών δίνει «ανάσα» στις παγκόσμιες αγορές
Banco BPM: Εξετάζει την εξαγορά της από την UniCredit-Στα $11 δις η προσφορά
Τι είναι και γιατί ενδέχεται να αλλάξει το «φρένο χρέους» της Γερμανίας
Bitcoin: Τριήμερη πτώση 6%-Φρέναρε στα $94.000
Fed: Οι προειδοποιήσεις για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο-Τι δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση
Ο τρόμος του Τραμπ πάνω από την Ευρώπη-Τι φοβάται τώρα η ΕΚΤ
Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση