Powered by

Έχασε κέρδη και έκλεισε με πτώση η Wall, εν αναμονή του πληθωρισμού

Με απώλειες ολοκλήρωσε και τη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας η Wall Street, παρά τις προσπάθειες αντίδρασης που επιχειρήθηκαν ενδοσυνεδριακά, καθώς οι επενδυτές επέλεξαν να τηρήσουν στάση αναμονής εν όψει της αυριανής ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Ιούνιο.

Την επιφυλακτικότητα των επενδυτών τροφοδότησε σήμερα η ενίσχυση του δολαρίου, η οποία σε συνδυασμό με την αυριανή έκθεση για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, έκοψε την όρεξη των επενδυτών να ανοίξουν νέες θέσεις.

Οι επενδυτές, εν τω μεταξύ, κρατούν επίσης "μικρό καλάθι” όσον αφορά τα εταιρικά κέρδη, εν μέσω των αυξανόμενων ενδείξεων για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και της συνεχιζόμενης επέλασης του πληθωρισμού, παρότι η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων έχει εγείρει ελπίδης ότι η Federal Reserve ενδεχομένως να επιστρέψει στην τακτική μείωσης των επιτοκίων το επόμενο έτος. 

"Έχει ανοίξει μια συζήτηση περί κορύφωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ λόγω, μεταξύ άλλων, της πτώσης των τιμών σε ορισμένα γεωργικά προϊόντα. Άλλωστε, στην άνοδος των τιμών των σιτηρών, του καλαμποκιού και άλλων εμπορευμάτων, όπως και των τιμών της ενέργειας οφείλεται η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού τον τελευταίο χρόνο”, εξηγεί ο Fawad Razaqzada, αναλυτής χρηματοοικονομικών αγορών στη City Index. "Η μικρή υποχώρηση αυτών των τιμών, συνιστά θετική είδηση”, εξηγεί.

Η πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, ωστόσο, μπορεί να μην φανεί στον δείκτη τιμών καταναλωτή του Ιουνίου, που πρόκειται να ανακοινωθεί αύριο, προσθετει ο Razaqzada. "Έτσι, όπως και τον Μάιο, υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να υπερβεί ξανά τις εκτιμήσεις. Αν αυτό συμβεί, πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέα άνοδο το δολάριο”.

Κι αυτό από τη μεριά του θα αποτελέσει αρνητική εξέλιξη, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το πώς το ενισχυόμενο αμερικανικό νόμισμα μπορεί να επηρεάσει τα εταιρικά κέρδη.

"Οι επενδυτές σκέφτονται τι σημαίνει αυτό όσον αφορά τη σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών, συν το γεγονός ότι θα λειτουργήσει ανασταλτικά για τα κέρδη”, σημειώνει ο Mark Luschini, επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων στην Janney Montgomery Scott.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα το δολάριο σκαρφάλωσε σε υψηλό 20 ετών, με βάση τον δείκτη US Dollar, φτάνοντας μάλιστα σε απόλυτη ισοτιμία με το ευρώ, πριν διολισθήσει στη συνέχεια.

Στις ΗΠΑ, την περίοδο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου ανοίγουν επισήμως τις προσεχείς ημέρες οι μεγάλες τράπεζες, με τις JPMorgan Chase και Morgan Stanley MS να ανακοινώνουν τα μεγέθη τους την Πέμπτη, και τις Citigroup και Wells Fargo να ακολουθούν την Παρασκευή.

Οι αναλυτές αναμένουν περιορισμένη βελτίωση των εταιρικών κερδών, με τις μέσες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών του S&P 500 κατά 4,3%, που θα είναι η πιο αδύναμη από τα τέλη του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από τρεις μήνες, οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 5,9%, με τη μείωση να αντανακλά τις ανησυχίες ότι ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός και το συνακόλουθο υψηλότερο κόστος δανεισμού που επιβάλλουν οι κεντρικές τράπεζες, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών, έχουν πλήξει και τα μεγέθη των επιχειρήσεων. 

Στις επιμέρους μετοχές, κέρδη 0,5% σημειώνει ο τίτλος της PepsiCo, καθώς ο κολοσσός των αναψυκτικών και σνακ ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα β' τριμήνου σημαντικά καλύτερα των προσδοκιών, ενώ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις του για τα μεγέθη στο σύνολο του έτους.

Δείκτες - στατιστικά

Εν μέσω αυτού του κλίματος, οι δείκτες της Wall Street μετά από αρκετές εναλλαγές προσήμων, γύρισαν οριστικά σε αρνητικό έδαφος και μπαίνοντας στην τελευταία ώρα συνεδρίασης είδαν τα χαμηλά ημέρας, πριν περιορίσουν ελαφρώς τις απώλειές τους στα τελευταία λεπτά.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε 192,51 μονάδες ή 0,62% χαμηλότερα, διαμορφούμενος στις 30.981,33 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,92% και τερμάτισε στις 3.818,80 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq, που στον άνοιγμα οδήγησε την αγορά υψηλότερα, είναι αυτός που σημείωσε τελικά τη μεγαλύτερη πτώση, χάνοντας 0,95% και ολοκληρώνοντας την ημέρα στις 11.264,73 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη των blue chips, μόλις 8 έκλεισαν με άνοδο, ενώ οι υπόλοιπες 22 έγραψαν απώλειες από 0,04% έως και 4,61%. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωσε ο τίτλος της Boeing με +7,42%, ενώ ακολούθησαν σε απόσταση η Walgreens Boots Alliance με άνοδο 1,44% και η 3M με +0,92%. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισαν οι μετοχές της Salesforce (-4,61%), της Microsoft (-4,10%) και της Travelers (-1,92%).

Δειτε Επισης

Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων