Powered by

Ηνωμένο Βασίλειο: Νέος πρωθυπουργός στις 5 Σεπτεμβρίου

Στις 5 Σεπτεμβρίου, δηλαδή την ημέρα που οι Βρετανοί βουλευτές θα επιστρέψουν από τις θερινές διακοπές, θα ανακοινωθεί ο νέος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και νέος Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτό ορίζει το χρονοδιάγραμμα της εσωκομματικής διαδικασίας διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον που καθόρισε το βράδυ της Δευτέρας η αρμόδια Επιτροπή 1922 των Συντηρητικών.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του αρμόδιου κομματικού οργάνου σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν επισήμως έως αύριο το βράδυ, Τρίτη 12 Ιουλίου. Για να γίνει δεκτή μια υποψηφιότητα θα πρέπει να έχει τη δεδηλωμένη στήριξη τουλάχιστον 20 μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών.

Πρόκειται για αριθμό αυξημένο από τους οκτώ που ίσχυε μέχρι τώρα, ώστε να περιοριστεί η λίστα των 11 έως τώρα ενδιαφερομένων.

Η πρώτη ψηφοφορία, από τα 360 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις, θα διεξαχθεί το απόγευμα της προσεχούς Τετάρτης, με το αποτέλεσμα να ανακοινώνεται το ίδιο βράδυ. Όποιος υποψήφιος δεν συγκεντρώσει 30 ψήφους, θα αποκλειστεί από τον επόμενο γύρο.

Η δεύτερη ψηφοφορία θα διεξαχθεί πιθανότατα την επομένη, δηλαδή την Πέμπτη 14 Ιουλίου, με τον υποψήφιο που θα συγκεντρώσει τις λιγότερες ψήφους να αποκλείεται.

Θα ακολουθήσουν όσες ψηφοφορίες απαιτούνται την επόμενη εβδομάδα, αρχής γενομένης τη Δευτέρα, μέχρις ότου απομείνει το τελικό ζευγάρι υποψηφίων - πριν από τις 21 Ιουλίου που η Βουλή των Κοινοτήτων αρχίζει το θερινό διάλειμμα.

Κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου του καλοκαιριού, οι δύο τελικοί υποψήφιοι θα συμμετάσχουν σε μια σειρά προεκλογικών αναμετρήσεων στις περιφερειακές βάσεις του Συντηρητικού Κόμματος, όπου η βάση του κόμματος θα μπορεί να θέτει τα ερωτήματά της.

Τα περίπου 200.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος θα επιλέξουν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο τον υποψήφιο της προτίμησής τους έως το τέλος Αυγούστου, με το αποτέλεσμα να ανακοινώνεται στις 5 Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βουτιά στην ιαπωνικές εξαγωγές-Κατακόρυφη πτώση στις αποστολές προς ΗΠΑ
ΗΠΑ: Μειωμένη ζήτηση και δασμοί επιβραδύνουν τη βιομηχανική παραγωγή
Η δύσκολη εξίσωση της Fed και το μεγάλο δίλημμα Πάουελ για τα επιτόκια στις ΗΠΑ
Φον ντερ Λάιεν: Περίπλοκες οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ-Στόχος η επίτευξης συμφωνίας έως τις 9 Ιουλίου
Νέες κυρώσεις στον σκιώδη στόλο της Ρωσίας από το Ηνωμένο Βασίλειο...Aπαγορεύσεις σε ακόμη 20 πλοία
Handelsblatt: Η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να δεχτεί ενιαίο δασμό 10% από τις ΗΠΑ υπό όρους
Γερμανία: Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2025-Τι προβλέπουν οι οικονομολόγοι
Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Περιορισμένος ο κίνδυνος απόκλισης από τον στόχο για τον πληθωρισμό
Oxford Economics: Οι δασμοί δεν θα περιορίσουν τις καταναλωτικές δαπάνες στην Ευρώπη
Ποιες χώρες διαθέτουν τα περισσότερα αποθέματα χρυσού-Οι μεγαλύτερες αγορές και οι μεγαλύτεροι πωλητές