Powered by

Handelsblatt: Προειδοποιήσεις για «κραχ του φυσικού αερίου»

Οι επενδυτές ξεκινούν τη νέα εβδομάδα με πολλές ανησυχίες: οι φόβοι για ύφεση βαραίνουν εξίσου πολύ με την απειλή διακοπής της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την πολύ γρήγορη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο, δεν υπήρχαν ακόμη πολλά σημάδια των στελεχών. Μια φιλική τάση επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι επενδυτές στη Wall Street ήταν μάλλον επιφυλακτικοί μετά τη θετική έκθεση για την αγορά εργασίας που ερμηνεύτηκε ως επιβεβαίωση περαιτέρω και ταχείας αύξησης των επιτοκίων. Ο Dax σημείωσε άνοδο 1,3%, ενώ ο S&P 500 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος.

Τα μεγαλύτερα κέρδη του Dax προήλθαν από τους κυκλικά ευαίσθητους τομείς. Καταγράφηκαν αυξήσεις τιμών από 3% έως 6%: Porsche, Volkswagen, Heidelberg Cement, Mercedes-Benz, Daimler Truck, MTU Aero Engines, Continental, BASF και Covestro.

Στην περίπτωση των μετοχών αυτοκινήτων του ομίλου VW, οι θετικές ειδήσεις σχετικά με την ΑΜΚ της μάρκας σπορ αυτοκινήτων Porsche έδωσαν ώθηση. Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων βοήθησε τον τραπεζικό τομέα: οι τιμές των μετοχών της Deutsche Bank και της Commerzbank αυξήθηκαν σημαντικά.

Αυτές οι προοπτικές ενισχύουν περαιτέρω το δολάριο: το ευρώ έχει χάσει από 1,23 σε 1,01 δολάρια μέσα σε ενάμιση χρόνο και τώρα βρίσκεται σε τροχιά ισοτιμίας. Ωστόσο, οι επενδυτές φοβούνται ότι οι υπερβολικά επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να πνίξουν την οικονομία.

Στις τρέχουσες εκτιμήσεις της κεφαλαιαγοράς, οι αναλυτές είναι πιο διχασμένοι από ποτέ. Από ευρωπαϊκής πλευράς, οι εργασίες συντήρησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, οι οποίες ξεκινούν τη Δευτέρα, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Είναι αμφίβολο αν η Ρωσία θα συνεχίσει ή όχι τις παραδόσεις φυσικού αερίου μετά την προγραμματισμένη προσωρινή διακοπή. Τουλάχιστον όσον αφορά την ήδη πολύ υψηλή τιμή του φυσικού αερίου, ο αναλυτής Robert Rethfeld της Wellenreiter-Invest πιστεύει: "Κατά την άποψή μας, το σενάριο μηδενικού φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχει σχεδόν τιμολογηθεί".

Οι τιμές των εμπορευμάτων δείχνουν ύφεση

Ο Manfred Hübner από τον ερευνητικό οίκο Sentix είναι πιο επιφυλακτικός. Η πλήρης διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία δεν μπορεί να αντισταθμιστεί επί του παρόντος. "Μια ενεργειακή κρίση θα ήταν οικονομικά χειρότερη από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Μπορείς να τυπώσεις χρήμα, αλλά όχι φυσικό αέριο", λέει ο εμπειρογνώμονας. Θεωρεί ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη είναι αναπόφευκτη: "Οι συνέπειες για τις χρηματιστηριακές αγορές είναι πιθανό να είναι σοβαρές, πρέπει να αναμένεται μια bear market.

Ο Albert Edwards της Société Générale αναμένει ακόμη και βαθιά ύφεση για την παγκόσμια οικονομία. Ο αναλυτής, γνωστός για την μάλλον σκεπτικιστική του στάση, βλέπει τον εαυτό του να επιβεβαιώνεται από τις κατά κύριο λόγο πτωτικές τιμές των εμπορευμάτων. Αυτό του θυμίζει επίσης την πορεία της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Οι τιμές του χαλκού ή του νικελίου, για παράδειγμα, έχουν υποχωρήσει κατά 20 έως 40 τοις εκατό από τον Μάιο. Άλλοι αναλυτές επιχειρηματολογούν επίσης με το χαμηλότερο κόστος μεταφοράς ναυτιλίας, όπως ο δείκτης ναύλων Baltic Dry, ο οποίος έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό σε σύγκριση με το υψηλό του επίπεδο πριν από λίγο λιγότερο από ένα χρόνο.

Αύξηση των τιμών για τα ομόλογα

Σύμφωνα με τον Έντουαρντς, το πρόβλημα του πληθωρισμού θα εξαφανιστεί, τουλάχιστον προσωρινά. Αναμένει μια αύξηση των τιμών στις αγορές ομολόγων στον απόηχο μιας οικονομικής κατάρρευσης: "Τότε η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ θα πέσει κάτω από το 1% - αυτό θα είναι ένα σοκ". Αυτή τη στιγμή, η πραγματική απόδοση είναι πολύ υψηλότερη, 3,1%.

Ο Robert Halver έχει μια λιγότερο ακραία άποψη. Ωστόσο, ο επικεφαλής ανάλυσης κεφαλαιαγοράς της Baader Bank πιστεύει ότι οι οικονομικοί φόβοι φρενάρουν όλο και περισσότερο τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων. "Η πιθανή υποχώρηση των φόβων για τα επιτόκια θα ωφελήσει τις μετοχές τεχνολογίας. Έτσι, αφού ήταν ο σημαιοφόρος του χρηματιστηριακού κραχ, ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας θα μπορούσε επίσης να είναι ο πρώτος που θα ανακάμψει", πιστεύει ο Halver.

Τα μειονεκτήματα της Ευρώπης

Οι ΗΠΑ επωφελούνται από την αυτάρκειά τους σε ενέργεια και τρόφιμα. Η χώρα μπορεί να αποκρούσει καλύτερα τους οικονομικούς και πολεμικούς φόβους χάρη σε ισχυρούς τομείς όπως η άμυνα, η ενέργεια και η υγεία. Στην Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, η ενεργειακή κρίση δυσκολεύει τις μετοχές του βιομηχανικού, του χημικού και του τραπεζικού τομέα. Και οι αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται σε ύφεση λόγω προβλημάτων παράδοσης και δυσχερών αγορών πωλήσεων.

Την επόμενη εβδομάδα, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στον πληθωρισμό και τα οικονομικά στοιχεία. Για τη Γερμανία και την Ευρωζώνη, οι οικονομικές προσδοκίες του ZEW θα ανακοινωθούν την Τρίτη. Την Τετάρτη, οι έμποροι θα εξετάσουν τα τελικά στοιχεία για τον γερμανικό πληθωρισμό του Ιουνίου. Επίσης, στα μέσα της εβδομάδας θα δημοσιευτεί η βιομηχανική παραγωγή Μαΐου για την Ευρωζώνη.

Εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό

Τα στοιχεία για τις ΗΠΑ θα είναι επίσης συναρπαστικά. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουνίου αναμένονται την Τετάρτη, ενώ αργότερα εντός της ημέρας θα ακολουθήσει η οικονομική έκθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Την Πέμπτη θα ακολουθήσουν οι τιμές παραγωγού του Ιουνίου. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη για τον Ιούλιο θα κλείσει την εβδομάδα την Παρασκευή.

Οι ελπίδες εναποτίθενται κυρίως στα επερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τον αναλυτή Rethfeld, οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες αναμένουν 8,8% μετά το 8,6% για τον Μάιο. Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας αναμένει ότι το ποσοστό θα είναι το ίδιο ή χαμηλότερο, μετά από πολλούς μήνες αρνητικών εκπλήξεων στα στοιχεία. "Η συνέπεια θα ήταν η ανάκαμψη των χρηματιστηρίων", πιστεύει.

Τη νέα εβδομάδα ξεκινά επίσης η περίοδος των ισολογισμών στις ΗΠΑ. Παραδοσιακά, οι μεγάλες τράπεζες ξεκινούν. Την Πέμπτη, ξεκινά με την JP Morgan και τη Morgan Stanley. Την επόμενη ημέρα, η Citigroup και η Wells Fargo, μεταξύ άλλων, θα υποβάλουν εκθέσεις.

Δειτε Επισης

Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων