Powered by

Σε χαμηλό 20ετίας το ευρώ-Προσεγγίζει το ένα δολάριο

Κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών παραμένει το ευρώ, το οποίο βρίσκεται μία ανάσα από την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο (1 προς 1), εν μέσω των ανησυχιών για τον δύσκολο ενεργειακό χειμώνα και τον κίνδυνο ύφεσης. 

Είναι ενδεικτικό ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί σήμερα κατά 0,6% και περιορίζεται στο 1,0122 δολάριο ανά ευρώ, δίνοντας συνέχεια στο -2,3% της προηγούμενης εβδομάδας. Ας σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο η ισοτιμία κυμαινόταν έως και το 1,14 δολάριο ανά ευρώ.  

Φυσικά, πέραν των αδυναμιών του κοινού νομίσματος, η πτωτική πορεία οφείλεται και στην ενδυνάμωση του δολαρίου, το οποίο σε περιόδους κρίσης συνιστά ένα ασφαλές «καταφύγιο» για τους επενδυτές. Οι τελευταίοι, εξάλλου, εδώ και εβδομάδες αποστρέφονται οτιδήποτε εμπεριέχει υψηλό ρίσκο. 

«Το δολάριο θα μπορούσε να παραμείνει ακριβό, έως ότου επιλυθούν οι αυξημένοι κίνδυνοι για τον παγκόσμιο πληθωρισμό, την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την αναπτυξιακή προοπτική της Κίνας» επισημαίνει η Barclays, σε πρόσφατο σημείωμά της. 

Αυτή την εβδομάδα, οι αμερικανικές αρχές θα ανακοινώσουν τα στοιχεία για τον μηνιαίο πληθωρισμό, μια εξέλιξη που αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το εύρος αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve για τον Ιούλιο. Το ερώτημα είναι 50 ή 75 μονάδες βάσης (σήμερα βρίσκεται στο 1,5%). Εάν ο πληθωρισμός διατηρηθεί σε ανοδική τροχιά (τον Μάιο έφθασε το 8,6%), τότε είναι βέβαιο ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε επιθετική αύξηση των 75 μονάδων. Εάν υπάρξει αποκλιμάκωση, τότε είναι πιθανή μια παρέμβαση των 50 μονάδων.  

Με τον πληθωρισμό, πάντως, να ταλανίζει ολοένα και περισσότερες χώρες του πλανήτη, οι αυξήσεις επιτοκίων και η σφιχτή νομισματική πολιτική φαίνεται ότι καθίστανται η νέα κανονικότητα. Από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία έως τον Καναδά και την Αγγλία.  

Όσον αφορά την Ευρώπη, η κύρια ανησυχία αφορά την ενέργεια, καθώς ο μεγαλύτερος αγωγός αερίου (Nord Stream 1) τίθεται εκτός λειτουργίας για 10 ημέρες, λόγω εργασιών συντήρησης της Gazprom. Ωστόσο, τα ευρωπαϊκά κράτη εκτιμούν ότι το «λουκέτο» μπορεί να διαρκέσει περισσότερο λόγω της εν εξελίξει σύγκρουσης μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας.  

Στην Κίνα, τέλος, οι αναλυτές φοβούνται το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, καθώς σε αρκετές πόλεις καταγράφεται αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων. Μια αρνητική τροπή στο μέτωπο της πανδημίας, θα μπορούσε να πλήξει για ακόμη μία φορά τη Νο.2 οικονομία του πλανήτη, η οποία συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική μηδενικής ανοχής στην Covid.  

Δειτε Επισης

Υπεραμύνεται της συμφωνίας με ΗΠΑ η Ε.Ε., διχασμένες για το αποτέλεσμα πρωτεύουσες και επιχειρήσεις
Δημοσιονομικό κενό €172 δισ. για την περίοδο 2027-2029 στη Γερμανία
Βλέπει πολύ σκληρό πλήγμα στην ευρωπαϊκή βιομηχανία από την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ η Μόσχα
Η εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ...«Όσοι περιμένουν τυφώνα, είναι ευγνώμονες με την καταιγίδα»
Στα 4 δισ. ευρώ το κέρδος για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ε.Ε. από το εμπορικό deal με τις ΗΠΑ
H δεύτερη ανάγνωση του deal ΗΠΑ και Ε.Ε. για τους δασμούς-Πώς αποτιμούν Deutsche Bank, UniCredit, Berenberg και UBS
Ο χρυσός σταθεροποιείται μετά τη συμφωνία ΗΠΑ και Ε.Ε. για τους δασμούς-Κοντά στα $3.340 η ουγγιά
Η πρώτη αντίδραση των αγορών στη συμφωνία ΗΠΑ-Ε.Ε.
Τσιπολόνε (ΕΚΤ): Ισορροπημένοι οι κίνδυνοι του πληθωρισμού στην ευρωζώνη
Προς παράταση 90 ημερών στην εμπορική εκεχειρία ΗΠΑ και Κίνας-Νέος γύρος συνομιλιών στη Στοκχόλμη