Γ. Ζορνάς: Ευαισθητοποίηση του προσωπικού σε θέματα εταιρικής απάτης

Τα περιστατικά απάτης αποκαλύπτονται μέσα από πληροφορίες που μαθαίνουν άτομα μέσα σε μια εταιρεία γι’ αυτό και οι Οργανισμοί πρέπει να τα επιμορφώνουν και να τα ευαισθητοποιούν, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του ACFE Cyprus Chapter Γιώργος Ζορνάς, μιλώντας στο πλαίσιο του 5ου Cyprus Anti-Fraud Conference.

Ενώ κανείς θα ανέμενε πως η πιο συχνή μέθοδος ανακάλυψης μιας απάτης στην εταιρεία είναι ο έλεγχος από τη διοίκηση και άλλοι εσωτερικοί έλεγχοι, οι «ψίθυροι» είναι αυτοί που οδηγούν τους αρμοδίους στον εντοπισμό των απατεώνων. Ως εκ τούτου, τόνισε «είναι σημαντικό να προστατεύσουμε την ανωνυμία των προσώπων». Με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσουν οι αρμόδιοι να λαμβάνουν τις πληροφορίες που θα προστατεύσουν τον Οργανισμό.

Όσο για την πιο συχνή μέθοδο εντοπισμού (tipping) ο κ. Ζορνάς, παρουσιάζοντας την σχετική έρευνα, έδειξε ότι το email κατακτά την πρώτη θέση ακολουθούμενο από το διαδίκτυο και τις ιστοσελίδες και στη συνέχεια τα τηλέφωνα.

Ενδιαφέρον ήταν και το στοιχείο που παρέθεσε σχετικά με τη διάρκεια που παίρνει η απάτη, από την ώρα που εκτελείται μέχρι την στιγμή που αποκαλύπτεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η διάρκεια αυτή είναι ένας χρόνος, στο πλαίσιο του οποίου χάνονται γύρω στα 100,000 ευρώ. Όσο πιο σύντομα εντοπιστεί η απάτη τόσο πιο μικρό είναι το ποσό που χάνει ο Οργανισμός, υπέδειξε.

Αναφορά έγινε και στην έκθεση benchmarking μέσω της οποίας προέκυψαν επίσης χρήσιμα στοιχεία. Μεταξύ αυτών, ότι η τεχνική ανάλυση data που χρησιμοποιείται πιο συχνά είναι το AI. Ωστόσο, μόλις το 17% των εταιρειών υιοθετεί το ΑΙ για καταπολέμηση της απάτης. Τα επόμενα ένα-δύο χρόνια γύρω στο 26% των εταιρειών εκτιμάται, όμως, ότι θα υιοθετήσει την τεχνολογία της ΑΙ, πρόσθεσε ο κ. Ζορνάς κατά την εισαγωγική του ομιλία στο Συνέδριο.

Δειτε Επισης

Taste Cyprus 2025 by Mare Resorts: Η γευστική εμπειρία του καλοκαιριού συνεχίζεται-Δείτε πού και πότε
ΟΕΒ: Δυσανάλογο μέτρο με απρόβλεπτες συνέπειες για την αλυσίδα εφοδιασμού η απεργία μεταφορέων Α’
Εναρκτήρια εκδήλωση του Ερευνητικού Κέντρου Μνημοσύνη από την έδρα UNESCO του ΤΕΠΑΚ
Όλες οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων-«Σταθερό θεσμικό περιβάλλον»
Με πυξίδα τη βιωσιμότητα το ΙΝΓΚ πρωτοπορεί για τρίτη χρονιά-Διάκριση στα Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία
Βιωματικό εργαστήριο για τη μεταγεννητική περίοδο στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Η ΟΜΟΝΟΙΑ πιστοποιήθηκε με το ISO 37001 κατά της δωροδοκίας της και διαφθοράς
Universal Life: Στηρίζει τη νέα γενιά επιστημόνων και επιβραβεύει την αριστεία
Harris Kyriakides: Τα νέα νομικά δεδομένα για τις τράπεζες
Σεμινάριο της Harris Kyriakides: «Latest Developments in Insurance Law»