Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ελληνικές Σπουδές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ελληνικές Σπουδές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και η Ερευνητική Μονάδα (MRU7) Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Πολιτιστικής Διαχείρισης του Κέντρου Αριστείας SoScieAtH (Τhe Center of Excellence in Research & Innovation in Social Sciences, the Arts and the Humanities) πραγματοποίησαν επιστημονική συνάντηση με θέμα: «Εξωτερικές κτήσεις ή βασιλικές υποθέσεις: Η περίπτωση της Κύπρου και της Κυρήνης».

Η δράση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος «Το βασίλειο των Πτολεμαίων και η Ανατολική Μεσόγειος (323-31 π.Χ.)». Κύριοι υποστηρικτές / διοργανωτές του Προγράμματος είναι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Πάνος Χριστοδούλου, Επίκουρος καθηγητής Ελληνικών Σπουδών), το Université Gustav Eiffel (Anne-Emmanuelle Veïsse, Καθηγήτρια Αρχαίας Ιστορίας), το Université Paris I Panthéon-Sorbonne (Stéphanie Wackenier, Λέκτορας Ελληνιστικής Ιστορίας) και το Centre National de la Researche Scientifique (Damien Agut-Labordière, Διευθυντής Έρευνας, Αιγυπτιολόγος).

Το Ερευνητικό Πρόγραμμα στοχεύει στην εμβριθή μελέτη της πολιτικής, οικονομικής, ιδεολογικής και πολιτιστικής σχέσης του πτολεμαϊκού βασιλείου με τις περιοχές που βρίσκονταν υπό τη σφαίρα επιρροής του (Κυρηναϊκή, Κύπρος, Συρία, καθώς επίσης και περιοχές της Μικράς Ασίας και του κυρίως ελληνικού χώρου). Η εναρκτήρια συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπουαποφασίστηκαν οι θεματικοί άξονες και οι κύριες δράσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το 2023 και 2024, χρονιά ολοκλήρωσης τους προγράμματος, με τη διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου. Στα πλαίσια της συνάντησης, οι συμμετέχοντες - ερευνητές από περισσότερα από δέκα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα (Ευρώπης και Αμερικής) - επισκέφθηκαν το νέο αρχαιολογικό μουσείο Λάρνακας και τον αρχαιολογικό χώρο Αμαθούντας.

Η προώθηση της έρευνας και η συνεργασία με κορυφαία διεθνή ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα αποτελεί έναν από τους εκπεφρασμένους στόχους του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο λήφθηκε και η απόφαση ίδρυσης Ερευνητικής Μονάδας, Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Πολιτιστικής Διαχείρισης, με προγραμματικό στόχο να καταστεί πρότυπο ερευνητικό κέντρο στις Ελληνικές Σπουδές. Πρόκειται για μία από τις επτά πολυδύναμες ερευνητικές μονάδες του Κέντρου Αριστείας SoScieAtH  (Τhe Center of Excellence in Research & Innovation in Social Sciences, the Arts and the Humanities), και αποτελεί τον κύριο πυλώνα του ερευνητικού προγράμματος «Το βασίλειο των Πτολεμαίων και η Ανατολική Μεσόγειος (323-31 π.Χ.)».

Δειτε Επισης

Όταν ο ρόλος συναντά την προσωπικότητα
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού IN Business... Κυπριακή βιομηχανία: Ηοld the line
Matt Murphie: Ένα φυσικό κινηματογραφικό στούντιο η Κύπρος-Η κάθοδος και τα πλάνα της Copper Island για το νησί
Taste Cyprus 2025 by Mare Resorts: Η γευστική εμπειρία του καλοκαιριού συνεχίζεται-Δείτε πού και πότε
ΟΕΒ: Δυσανάλογο μέτρο με απρόβλεπτες συνέπειες για την αλυσίδα εφοδιασμού η απεργία μεταφορέων Α’
Εναρκτήρια εκδήλωση του Ερευνητικού Κέντρου Μνημοσύνη από την έδρα UNESCO του ΤΕΠΑΚ
Όλες οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων-«Σταθερό θεσμικό περιβάλλον»
Με πυξίδα τη βιωσιμότητα το ΙΝΓΚ πρωτοπορεί για τρίτη χρονιά-Διάκριση στα Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία
Βιωματικό εργαστήριο για τη μεταγεννητική περίοδο στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Η ΟΜΟΝΟΙΑ πιστοποιήθηκε με το ISO 37001 κατά της δωροδοκίας της και διαφθοράς