Powered by

ΟΟΣΑ: Ακρίβεια και ελλείψεις απειλούν με «ανθρωπιστικές καταστροφές»

Μείωση των ρυθμών μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και άνοδο του πληθωρισμού προβλέπει για φέτος, πρωτίστως λόγω της ουκρανικής κρίσης, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

«Μια ανθρωπιστική κρίση εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας, αφήνοντας χιλιάδες νεκρούς, αναγκάζοντας εκατομμύρια πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και απειλώντας μια οικονομική ανάκαμψη που βρισκόταν στο σωστό δρόμο μετά από δύο χρόνια πανδημίας», ανέφερε σήμερα η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Λοράνς Μπον παρουσιάζοντας τις οικονομικές προβλέψεις του Οργανισμού.

Ειδικότερα για το 2022 αναμένεται αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3%, δηλαδή χαμηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη του 4,5% που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στην ευρωζώνη η ανάπτυξη θα είναι 2,6% έναντι πρόβλεψης 4,3% τον Δεκέμβριο, με τη Γερμανία στο 1,9% (-2,2 μονάδες) και τη Γαλλία στο 2,4% (-1,8 μονάδες).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να αναπτυχθούν κατά 2,5% (έναντι 3,7% τον Δεκέμβριο) και η Κίνα κατά 4,4% (έναντι 5,1%).

Ως προς τον πληθωρισμό, ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως θα εξακολουθήσει να εκτοξεύεται φθάνοντας στο 8,5% φέτος, δηλαδή ο υψηλότερος από το 1988, κάτι που εν πολλοίς αποδίδεται στην εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια, τα τρόφιμα και τα μέταλλα μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Αυτός ο πληθωρισμός «διαβρώνει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και το βιοτικό τους επίπεδο και επιβραδύνει την κατανάλωση», συνοψίζει ο ΟΟΣΑ τονίζοντας ότι στις ευάλωτες χώρες, οι αυξανόμενες τιμές και οι ελλείψεις τροφίμων,όπως το σιτάρι, απειλούν με «ανθρωπιστικές καταστροφές»

Ο ΟΟΣΑ συμβουλεύει τα κράτη να λάβουν μέτρα για «προσωρινή, έγκαιρη και καλά στοχευμένη» βοήθεια στα ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο ΟΟΣΑ πιστεύει επίσης ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν το επόμενο έτος, αλλά προειδοποιεί ότι «τίποτα δεν είναι σίγουρο» και ότι "οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν ισχυρότερες από ό,τι αναμενόταν".

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

Δειτε Επισης

Τα αμερικανικά τέλη φρενάρουν τα κινεζικά ναυπηγεία-Πτώση 52% στις παραγγελίες το πρώτο εξάμηνο
Ξανά πάνω από τις $120.000 το Bitcoin μετά το «ναι» σε νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα στις ΗΠΑ
Politico: Θύελλα αντιδράσεων μετά την πρόταση της Κομισιόν για νέο φόρο στις μεγάλες επιχειρήσεις
Νέα άνοδος στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ-Στο 6,75% το 30ετές
Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Ε.Ε.… Τα νέα όπλα που ετοιμάζει η Κομισιόν στη διαμάχη με τον Τραμπ
Άλλη εποχή στο διατλαντικό εμπόριο αν οι ΗΠΑ επιβάλουν τελικά δασμούς 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα
Τι θα γίνει αν ο Τραμπ απολύσει τον Πάουελ-Το πιθανό ντόμινο
Άναψε φωτιές ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Τραμπ: Είμαστε κοντά σε εμπορική συμφωνία με την Ινδία, πιθανόν και με την Ευρώπη
Iαπωνία: Μείωση εξαγωγών για δεύτερο μήνα, αυξάνονται οι φόβοι για ύφεση