«Οι τράπεζες καλούνται να διαχειριστούν τον πιστωτικό κίνδυνο»

Μικρότερης επίδρασης θα είναι οι κίνδυνοι στον τραπεζικό τομέα, ανέφερε στην παρουσίαση του ο Ανώτατος Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων της Ελληνικής Τράπεζας, ο Τζόζεφ Αντωνίου, στο πλαίσιο του 2oυ Credit Risk Management Forum.

«Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον που έχουμε το λεγόμενο imported inflation. Επηρεάζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και θα έχει επίδραση στην οικονομία» τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Αντωνίου έκανε λόγο για τις πρόσφατες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και κατ’ επέκταση στην Κύπρο και την οικονομία της, οι οποίες οδηγούν σε σημαντικές αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον. Καθώς οι τράπεζες οφείλουν να προσαρμοστούν στις νέες μακροοικονομικές προοπτικές, η αβεβαιότητα που προκαλούν τα νέα δεδομένα, υποστήριζε ότι οδηγεί σε αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο, τον οποίο ο τραπεζικός τομέας καλείται να διαχειριστεί έμπρακτα και αποτελεσματικά. Η συνολική διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου ως ενός από τους σημαντικότερους κινδύνους, εκτός από προκλήσεις φέρνει και ευκαιρίες, με τις οποίες οι τράπεζες στηρίζουν την οικονομία και τους πελάτες τους, προσφέροντας τα ανάλογα κίνητρα.

Ανέφερε ακόμη πως «η παρατεταμένη πίεση σε ορισμένους τομείς της οικονομίας ενδεχομένως να επηρεάσει τον τουρισμό και τον κατασκευαστικό τομέα. Σε σχέση με τον τουρισμό, αυτό που βλέπουμε είναι ενθαρρυντικά μηνύματα. Στον κατασκευαστικό τομέα ίσως δούμε ώθηση μικρότερων έργων».

Μίλησε ακόμα, για άμεσους και έμμεσους κινδύνους στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα αλλά θα είναι μικρότερης επίδρασης.

«Η κάθε τράπεζα καλείται να λάβει μέτρα για να διαχειριστεί τον πιστωτικό κίνδυνο. Μπαίνουμε σε ένα περιβάλλον που οι τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν κάτι που έχει πιο structure effect» τόνισε.

Καταλήγοντας, ο κ. Ανωτνίου ανέφερε ότι «Οι κρίσεις συνοδεύονται και από ευκαιρίες. Βλέπουμε την κάθοδο ξένων εταιρειών σε τομείς της υγείας και της επικοινωνίας».

Το 2o Credit Risk Management Forum που παρουσιάζει η Infocredit Group και οργανώνει η IMH, έχει σαν στόχο να εισαγάγει τους συμμετέχοντες στους βασικούς όρους και έννοιες σε ότι αφορά τη Διαχείριση Πιστωτικών Κινδύνων. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν  για τις τελευταίες τάσεις στον τομέα, εντός κι εκτός Κύπρου, ενώ είχαν τη δυνατότητα επέκτασης των γνώσεων, των εμπειριών και της επαγγελματικής τους κατάρτισης σε σχετικά θέματα. Διακεκριμένοι ομιλητές παρουσίασαν τα  ευρήματα μελετών που διενεργήθηκαν από επιχειρήσεις με έδρα το εξωτερικό.

 

Δειτε Επισης

Taste Cyprus 2025 by Mare Resorts: Η γευστική εμπειρία του καλοκαιριού συνεχίζεται-Δείτε πού και πότε
ΟΕΒ: Δυσανάλογο μέτρο με απρόβλεπτες συνέπειες για την αλυσίδα εφοδιασμού η απεργία μεταφορέων Α’
Εναρκτήρια εκδήλωση του Ερευνητικού Κέντρου Μνημοσύνη από την έδρα UNESCO του ΤΕΠΑΚ
Όλες οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων-«Σταθερό θεσμικό περιβάλλον»
Με πυξίδα τη βιωσιμότητα το ΙΝΓΚ πρωτοπορεί για τρίτη χρονιά-Διάκριση στα Παγκύπρια Περιβαλλοντικά Βραβεία
Βιωματικό εργαστήριο για τη μεταγεννητική περίοδο στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Η ΟΜΟΝΟΙΑ πιστοποιήθηκε με το ISO 37001 κατά της δωροδοκίας της και διαφθοράς
Universal Life: Στηρίζει τη νέα γενιά επιστημόνων και επιβραβεύει την αριστεία
Harris Kyriakides: Τα νέα νομικά δεδομένα για τις τράπεζες
Σεμινάριο της Harris Kyriakides: «Latest Developments in Insurance Law»