Powered by

Γ. Μιχαηλίδης: Δεν έχουμε λεφτά να κάνουμε ρυθμιστικές παρεμβάσεις

Σε αναμονή για έγκριση του προϋπολογισμού του για το 2022 βρίσκεται ακόμη το Γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ), όπως δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Γιώργος Μιχαηλίδης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, τονίζοντας παράλληλα πως αυτό σημαίνει πως «δεν έχουμε τα λεφτά για να κάνουμε τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην αγορά», με τις οποίες «είτε θα εξυπηρετηθεί ο καταναλωτής με καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες και τιμές είτε θα αναπτυχθεί η αγορά είτε θα προωθηθούν οι επενδύσεις».

Ανέφερε ότι το Γραφείο του λειτουργεί με δωδεκατημόρια και στο ελάχιστο καθώς «δεν μπορούμε να κάνουμε έργα τα οποία έχουμε προγραμματίσει» και τόνισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι «δεν μπορούμε να διαδραματίσουμε τον ρόλο που μας έχει εμπιστευθεί η πολιτεία».

Ενδεικτικά, ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων ανέφερε ότι από το 2021 που έχει κατατεθεί ο προϋπολογισμός του Γραφείου του έχουν ξοδευτεί  για το θέμα 109 μέρες με το Υπουργείο Μεταφορών, 129 ημέρες με το Υπουργείο Οικονομικών και 24 μέρες με το Υφυπουργείο Καινοτομίας, το οποίο έχει το 90% ενδιαφέροντος για τον προϋπολογισμό μας, όπως είπε, «γιατί είναι θέμα ηλεκτρονικών επικοινωνιών».  

Επιπλέον, ο κ. Μιχαηλίδης, αναφέροντας ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, τόνισε πως «δεν μπορεί το Υπουργείο Μεταφορών που είναι ιδιοκτήτης των Κυπριακών Ταχυδρομείων τα οποία ρυθμίζουμε εμείς να έρχεται να μας ζητεί να χαμηλώσουμε τα τέλη» και «ούτε μπορεί να μας ζητεί να μειώσουμε τον προϋπολογισμό για να παραμείνουν τα τέλη όπως ήταν την προηγούμενη χρονιά», προσθέτοντας ότι «δεν τους αρέσει να αυξάνονται τα τέλη».

Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του Γραφείου του δεν πληρώνεται από το κράτος αλλά «μοιράζεται προς τους ρυθμιζόμενους, ανάλογα με το εύρος της αγοράς που έχουν», προσθέτοντας ότι «αν μειωθεί ο προϋπολογισμός μας τότε θα μειωθούν και τα τέλη».

Είπε ακόμη ότι «ο προϋπολογισμός μας δεν μπορεί να είναι σταθερός γιατί κινούμαστε ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς» και με βάση τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις που κάνει το Γραφείο.

«Αυτό για να το κάνουμε θέλει λεφτά και δεν γίνεται να ζητήσω την άποψη του Υπουργείου Οικονομικών κατά πόσον μπορώ να βγω πάνω από 2% για να ρυθμίσω την Cyta που υπάγεται στο ΥΠΟΙΚ», ανέφερε και πρόσθεσε πως είναι Ιούνιος και ακόμη δεν έχουμε προϋπολογισμό για να λειτουργήσουμε.

«Μισθούς μπορούμε να πληρώνουμε, μπορούμε να κάνουμε το ελάχιστο αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις που είχαμε υπόψη μας για το 2022», υπογράμμισε.

Επίσης, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι έχουν παρατηρηθεί θέματα ποιότητας σε σχέση με την κινητή τηλεφωνία, εξηγώντας ότι «ο πάροχος που θα πρέπει να ανταγωνιστεί τον άλλο πάροχο, θα πρέπει να επενδύσει στις υποδομές του και να δίδει στον καταναλωτή την υπηρεσία που πληρώνει».

«Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε και δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να το κάνουμε γιατί υπάρχουν κάποιες διαδικασίες για να γίνει κάποιο έργο», πρόσθεσε.

Αναφορικά για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, ο Επίτροπος είπε ότι «υπάρχει διαφορετική αντίληψη από τα Υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών», προσθέτοντας ότι τα δύο Υπουργεία «δεν πρέπει να σκέφτονται κατά πόσον έχουν αυξηθεί ή όχι τα τέλη».

Ανέφερε ότι «τα τέλη για τους ρυθμιζόμενους, δηλαδή για την Cyta ή για τους υπόλοιπους ή για τα κυπριακά ταχυδρομεία ή για τους υπόλοιπους της αγοράς καθορίζονται ανάλογα με το πόσο μεγάλος είναι ο προϋπολογισμός που εξαρτάται με τι ρυθμιστικές παρεμβάσεις θα κάνουμε» και πρόσθεσε ότι αν κάποιος ζητήσει από το Γραφείο του Επιτρόπου τα τέλη του να είναι όπως τα περσινά τότε «σημαίνει πως οι ρυθμιστικές μου παρεμβάσεις πρέπει να είναι όπως τις περσινές».

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «κανένας δεν θέλει να παρέμβει στην ανεξαρτησία της Αρχής» και «κανένας δεν θέλει να περιορίσει τον ανταγωνισμό», προσθέτοντας ότι στα πλαίσια των καθηκόντων του το ΥΠΟΙΚ προσπαθεί «να μην υπάρχουν υπέρογκες αυξήσεις στα λειτουργικά έξοδα του οργανισμού οι οποίες στο τέλος της ημέρας μετακυλύονται στον καταναλωτή».

Αναφορικά με την αύξηση των τελών, ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ είπε ότι «δεν είναι Cyta ή τα ταχυδρομεία που θα βάλουν το χέρι στην τσέπη», αλλά ο καταναλωτής.

«Πρωτίστως η έγνοια μας είναι ο καταναλωτής και ουδέποτε έχουμε παρέμβει στο ρυθμιστικό έργο κανενός», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «έγνοια μας είναι οι αυξήσεις να κυμαίνονται σε λογικά επίπεδα, σε παρόμοια επίπεδα με τις αυξήσεις στη δημόσια υπηρεσία γιατί ο οργανισμός δεν παύει να ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Εξάλλου, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τους λόγους που δεν έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός του ΓΕΡΗΕΤ και εξέφρασε την ελπίδα το θέμα να λυθεί «ώστε να μπορέσει η ανεξάρτητη αρχή να λειτουργήσει στο πλαίσιο του ανταγωνισμού και προς όφελος του καταναλωτή».

Εκπρόσωπος της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) είπε ότι είναι σημαντικό να έχουμε δυνατές ρυθμιστικές αρχές για να μπορεί να λειτουργεί ο ανταγωνισμός και πρόσθεσε ότι «ο Επίτροπος Τηλεπικοινωνιών έχει επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό έργο».

Ανέφερε ότι η ΕΠΑ έχει μια πολύ καλή συνεργασία με τον Επίτροπο σε θέματα ρύθμισης των αγορών και σε θέματα αρμοδιοτήτων της ΕΠΑ.

Στη συνεδρία δεν παρέστη εκπρόσωπος του Υπουργείου Συγκοινωνιών, παρά το γεγονός ότι είχε καλεστεί από την Επιτροπή.

Κάλυψη 100% της Κύπρου με 5G.

Εξάλλου, κληθείς μετά τη συνεδρία της Επιτροπής να αναφερθεί στο ποσοστό κάλυψης της Κύπρου με 5G, ο Επίτροπος είπε ότι η Κύπρος έχει καλυφθεί 100% και «προχωρεί η υλοποίηση του δικτύου υψηλών ταχυτήτων (οπτικής ίνας) που και αυτό είναι κάτι που μας ευχαριστεί ιδιαίτερα».

«Το γεγονός ότι υπήρξε η ανάπτυξη του 5G και των δικτύων οπτικών ινών με πολλές εκατομμύρια επένδυση, αυτά δεν γίνονται επειδή αποφάσισε ο οποιοσδήποτε να διοχετεύσει λεφτά σε μια αγορά», ανέφερε και πρόσθεσε πως «ο λόγος που έχουν γίνει είναι γιατί έχουν γίνει οι αναγκαίες ρυθμιστικές αρχές από μέρους του ρυθμιστή».

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι έχει γίνει αυτό γιατί «έχει κτιστεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που να προωθεί τις επενδύσεις και για να γίνει αυτό μπορεί οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί του ΓΕΡΗΕΤ να ήταν αυξημένοι γιατί έπρεπε να κάναμε κάποιες παρεμβάσεις».

Επιπλέον, ανέφερε ότι ως χώρα πρέπει να δούμε την ανάπτυξη υπηρεσιών 5G όπως για παράδειγμα πως μπορεί να βοηθήσει την βιομηχανία ή πως προσφέρει νέες υπηρεσίες στον καταναλωτή για θέματα μεταξύ άλλων, για την υγεία.

Εξάλλου, μιλώντας ως Επίτροπος της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας (ΑΨΑ), ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι το κράτος επενδύει και ευχαρίστησε το ΥΠΟΙΚ γιατί πέρασαν οι προϋπολογισμοί, προσθέτοντας ότι προσπάθεια είναι η ασφάλεια του κράτους όπως για παράδειγμα την προστασία των κρίσιμων υποδομών (αεροδρόμια, υγεία, παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού).

Ανέφερε ότι αυτό που έγινε στο Μαρί θα μπορούσε σε διαφορετική περίπτωση να ήταν αποτέλεσμα μιας κυβερνοεπίθεσης και πρόσθεσε πως στις ΗΠΑ έχουν γίνει επιθέσεις στην προμήθεια νερού, σε μια προσπάθεια «να αλλάξουν τα χημικά που μπαίνουν στο νερό» για να επηρεάσουν την υγεία του καταναλωτή.

«Πρέπει να τις προετοιμάσεις για να έχουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο ασφαλείας», κατέληξε. 

Δειτε Επισης

Στο 45% μέχρι τον Οκτώβριο η υλοποίηση αναπτυξιακών δαπανών προϋπολογισμού
Μέχρι τέλη Ιανουαρίου η αποπληρωμή αποχετευτικών τελών Λάρνακας-Δόθηκε παράταση από τον ΕΟΑ
Ετήσια μείωση στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Οκτώβριο και στο δεκάμηνο
Αύξηση εσόδων, μείωση δαπανών και υπερδιπλάσιο πλεόνασμα το δεκάμηνο
Σ. Μαρκίδης: Χωρίς προβλήματα η υποβολή φορολογικών δηλώσεων-Πόσες κατατέθηκαν
Τα ακριβοπληρωμένα και τα υποαμειβόμενα επαγγέλματα-Οι απολαβές των υπαλλήλων σε κάθε κλάδο
Ώθηση στο ΑΕΠ της Κύπρου με αύξηση 6% από την πλήρη απορρόφηση των πόρων της πολιτικής συνοχής
Γιώργος Παπαναστασίου: Ψηλά στις προτεραιότητές μας η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Ζητά από ΑΗΚ αντιστάθμιση ρίσκου κόστους ηλεκτρισμού για καταναλωτές
Προστασία οφειλετών που εξόφλησαν τα δάνεια τους σε περιπτώσεις ΜΕΜΟ για ακίνητη περιουσία