Powered by

Δυσοίωνες εκτιμήσεις από Fitch για τις διεθνείς τιμές πετρελαίου

Νέα άνοδο καταγράφουν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου εν μέσω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία εισήλθε στην 100η της μέρα, αλλά και οι κυρώσεις της δύσης κατά της Μόσχας.

Η τιμή του αμερικανικού WTI, για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου, κατέγραψε άνοδο 2,10% και βρισκόταν στα $119,32 το βαρέλι, ενώ το βρετανικό Brent παρουσίαζε ημερήσια άνοδο 1,98% και τύγχανε διαπραγμάτευσης στα $119,90 δολάρια το βαρέλι.

Στο μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης Fitch σημειώνει σε δελτίο του ότι η συμφωνία του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ, που προνοεί αποκλεισμό της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου και πετραλαϊκών προϊόντων μέσω θαλάσσης θα διοχετεύσει τις πωλήσεις του ρωσικού πετρελαίου σε άλλες περιοχές και θα κρατήσει τις τιμές «σε ψηλά επίπεδα τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα».

Σύμφωνα με τον Fitch, το εμπάργκο της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων στην ΕΕ διά θαλάσσης, αντιστοιχεί περίπου σε εξαγωγές τεσσάρων εκατομμυρίων βαρελιών (MMbpd) ημερησίως ή στα δύο τρίτα των ρωσικών εξαγωγών στην ΕΕ.

«Αυτή η απαγόρευση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες εμπορικές ροές πετρελαίου, με περίπου το 30% των εισαγωγών της ΕΕ να πρέπει να αντικατασταθούν από άλλες περιοχές, περιλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής», σημειώνει ο οίκος.

Επισημαίνει ωστόσο πως η επιπλέον ικανότητα παραγωγής μεγέθους 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα και 1 εκατ. από την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντίστοιχα, σε συνδυασμό με τη διοχέτευση του ρωσικού πετρελαίου σε άλλες περιοχές αναμένεται να αποκλιμακώσουν την πίεση στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Δειτε Επισης

Βουτιά στην ιαπωνικές εξαγωγές-Κατακόρυφη πτώση στις αποστολές προς ΗΠΑ
ΗΠΑ: Μειωμένη ζήτηση και δασμοί επιβραδύνουν τη βιομηχανική παραγωγή
Η δύσκολη εξίσωση της Fed και το μεγάλο δίλημμα Πάουελ για τα επιτόκια στις ΗΠΑ
Φον ντερ Λάιεν: Περίπλοκες οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ-Στόχος η επίτευξης συμφωνίας έως τις 9 Ιουλίου
Νέες κυρώσεις στον σκιώδη στόλο της Ρωσίας από το Ηνωμένο Βασίλειο...Aπαγορεύσεις σε ακόμη 20 πλοία
Επενδύσεις €76 δις από χώρες Ε.Ε. για υποδομές περιβαλλοντικής προστασίας το 2024-Τι αφορούσαν
Handelsblatt: Η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να δεχτεί ενιαίο δασμό 10% από τις ΗΠΑ υπό όρους
Γερμανία: Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2025-Τι προβλέπουν οι οικονομολόγοι
Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Περιορισμένος ο κίνδυνος απόκλισης από τον στόχο για τον πληθωρισμό
Oxford Economics: Οι δασμοί δεν θα περιορίσουν τις καταναλωτικές δαπάνες στην Ευρώπη