powered by

Πλώρη για στρατηγική προώθησης του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η Έκθεση της ad hoc Επιτροπής για τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για την προώθηση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και της Χρηματοοικονομικής Παιδείας στην Κύπρο.

Η σχετική έκθεση η οποία διαμορφώθηκε υπό τον συντονισμό της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) υιοθετήθηκε  από το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο ανοίγοντας το δρόμο για δράσεις και πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τις γνώσεις αλλά και την πληροφόρηση των πολιτών σε θέματα που συνδέονται με τη χρηματοοικονομική τους ευημερία.

Στην έκθεση αναπτύσσονται το όραμα και η αποστολή της Εθνικής Στρατηγικής για την Προώθηση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού στην Κύπρο, οι στρατηγικοί στόχοι και προτεινόμενες ενέργειες, καθώς και η δομή της διακυβέρνησης του νέου οργάνου/Επιτροπής που θα αναλάβει την εφαρμογή της.

Είναι το αποτέλεσμα συστηματικής έρευνας και αξιολόγησης διεθνών πρακτικών, αλλά κυρίως αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των μελών της ad hoc Επιτροπής που συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2020. Με κεντρικό συντονιστή την ΚΤΚ, σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, αλλά και δύο εμπειρογνώμονες από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η Επιτροπή συνεργάστηκε επίσης με εξωτερικούς επιστήμονες με πολυετή πείρα και εξειδίκευση στο συγκεκριμένο αντικείμενο οι οποίοι συνέδραμαν σημαντικά στο έργο της.

Όπως δηλώνει σχετικά ο Διοικητής της ΚΤΚ κ. Κωνσταντίνος Ηροδότου:

Χαιρετίζω την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να προχωρήσει στην υιοθέτηση Εθνικής Στρατηγικής για την προώθηση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και της Χρηματοοικονομικής Παιδείας στην Κύπρο.

Εκφράζω επίσης τις θερμές μου ευχαριστίες προς όλους όσοι συμμετείχαν στην εκπόνηση της σχετικής Έκθεσης της ad-hoc Επιτροπής, ενός αξιόλογου έργου που αποτελεί ορόσημο για τη χώρα μας. Η γνώση βασικών χρηματοοικονομικών εννοιών και εργαλείων είναι αναγκαίο βήμα για τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής ευημερίας των πολιτών και η Εθνική Στρατηγική παρέχει τη μεθοδική προσέγγιση για την επίτευξη του φιλόδοξου αυτού στόχου”.

Για την ΚΤΚ η προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και της χρηματοοικονομικής παιδείας στην Κύπρο αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς της στόχους. Ήδη πριν από την απόφαση για τη δημιουργία της ad hoc Επιτροπής, διεξήγαγε δειγματοληπτική έρευνα για τη διακρίβωση του επιπέδου του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού στη χώρα, στη βάση πρότυπου ερωτηματολογίου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαίωσαν τα κενά αλλά και την άμεση ανάγκη βελτίωσης προς αυτή την κατεύθυνση.

Η υιοθέτηση της Εθνικής Στρατηγικής από το Υπουργικό Συμβούλιο στον απόηχο των χρηματοπιστωτικών κρίσεων που προηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια, αλλά και των επιπτώσεων της πανδημίας, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία. Είναι ζωτικός ο ρόλος του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στην προστασία των πολιτών από προκλήσεις και κινδύνους, με έκδηλο θετικό αντίκτυπο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα μιας χώρας.

Δειτε Επισης

Οι προτάσεις του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας για το συνταξιοδοτικό-Έκκληση για αλλαγή
Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ινδίας-Ελλάδας-Κύπρου: Νέα εποχή στους εμπορικούς, επενδυτικούς και οικονομικούς δεσμούς
Ανοίγει η Μακαρίου...Οι νέες ρυθμίσεις με την πλειοψηφική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας
17α IN Business Awards: Δείτε πλάνα από την εντυπωσιακή τελετή απονομής των 17ων IN Business Awards(video)
17α IN Business Awards: Απένειμε βραβεία, εξήρε την προσφορά του επιχειρείν ο πολιτικός κόσμος (vid)
Έρχονται αλλαγές στους κανόνες για τις τράπεζες-Η πρόταση της ΕΚΤ
Π. Νικολάου: Ανοιχτή σε μη οργανικές ευκαιρίες που μπορεί να επιταχύνουν την οργανική ανάπτυξη η Τρ. Κύπρου
Τ. Αράπογλου: Αύξηση ποσοστού διανομής κερδών στους μετόχους, προγράμματα επιβράβευσης του προσωπικού
Νέα μείωση επιτοκίου από την Τράπεζα Κύπρου-Άμεσο όφελος για 12.000 δανειολήπτες
Ενδυναμώνεται η διοίκηση της Alpha Bank-Οι τρεις στρατηγικές προσθήκες και οι θέσεις που αναλαμβάνουν