Powered by

Ελλάδα: Πιο ακριβή στα τρόφιμα από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Ύστερα από μία και πλέον δεκαετία οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, οι τιμές σε ορισμένα βασικά είδη, όπως τα τρόφιμα, παραμένουν υψηλότερες στην Ελλάδα σε σχέση με το μέσο όρο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στα επικοινωνιακά τέλη, δηλαδή κατά βάση στα τέλη κινητής τηλεφωνία

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα το 2021 ήταν κατά 4,8% ακριβότερες από την Ε.Ε. Στις υψηλότερες τιμές έχουν συμβάλει προφανώς και οι υψηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στην Ελλάδα, με το ΙΕΛΚΑ να υπολογίζει ότι η χώρα μας βρίσκεται στην έκτη θέση.

Πιο ακριβά τα τσιγάρα και τα ποτά

Ελαφρά ψηλότερες ήταν οι τιμές στην Ελλάδα και για τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και συγκεκριμένα 1,1% πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η φορολογία έχει συμβάλει επίσης στην εξέλιξή αυτή καθώς τόσο ο ειδικός φόρος για τον καπνό όσο και ο ΦΠΑ είναι πολύ υψηλοί.

Στις τιμές των επικοινωνιών, η Ελλάδα ήταν η ακριβότερη κατά 69,4% από την ΕΕ με πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη να είναι η Νορβηγία (που δεν είναι μέλος της ΕΕ) με τιμές 88,7% υψηλότερες από τον μέσο όρο. Στον αντίποδα, φθηνότερη χώρα ήταν η Ρουμανία με τιμές 61,4% χαμηλότερες από τον μέσο όρο.

Σημαντικά φθηνότερο το κόστος στέγασης

Στις υπόλοιπες επτά κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών της Eurostat, η Ελλάδα είναι φθηνότερη από την ΕΕ. Οι τιμές είναι χαμηλότερες κατά 31,7% αναφορικά με το κόστος στέγασης – που περιλαμβάνει τις τιμές των ενοικίων, του ρεύματος και της θέρμανσης.

Σημαντικά χαμηλότερες ήταν και οι τιμές για μεταφορές (23,6% σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο) καθώς και οι τιμές των εστιατορίων και ξενοδοχείων (15,2%).

Κατά 13,8% χαμηλότερες ήταν οι τιμές για υπηρεσίες αναψυχής και πολιτισμού, ενώ χαμηλότερες από 10% ήταν οι τιμές ειδών ένδυσης – υπόδησης (5,9%), των επίπλων και χαλιών (1,9%), και των οχημάτων (7,3%).

Η φθηνότερη χώρα της ΕΕ με διαφορά ήταν η Βουλγαρία στις περισσότερες από τις συνολικά δέκα κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ η Ρουμανία ήταν φθηνότερη στα τρόφιμα και τις επικοινωνίες και η Πολωνία στις αγορές οχημάτων.

 

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης
Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο-Πού οφείλεται η εξασθένιση