Powered by

Σ. Κληρίδης: Βιώνουμε ενδιαφέροντες καιρούς για επενδυτές

Ανάκαμψη σημείωσε το περασμένο έτος η Κύπρος, λόγω της επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας, ενώ η παραγωγή επέστρεψε στο προ πανδημίας επίπεδο και η ανεργία μειώθηκε. Ωστόσο, η ανάπτυξη φέτος αναμένεται να περιοριστεί από τις συνέπειες του πολέμου.

Οι προβλέψεις για την παγκόσμια και την κυπριακή οικονομία για την επόμενη χρονιά παρουσιάστηκαν ενώπιον του 2ου Cyprus Investors Show.

Ο  Καθηγητής Οικονομικών και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Πανεπιστήμιο Κύπρου, Σωφρόνης Κληρίδης τίμησε με την παρουσία του το συνέδριο, στο πλαίσιο του οποίου μίλησε για την παγκόσμια οικονομική αστάθεια, την κρίση του CΟVID-19 και πώς επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει τις επενδύσεις και τις αποδόσεις.

Παρουσιάζοντας τη μεγάλη εικόνα είπε ότι μετά το δεκαετία του 70 έως τη κρίση του 2008 υπήρξε για μια εποχή αυξημένων αγορών. Στη συνέχεια η κρίση άλλαξε τα δεδομένα και ανέκοψε μια μακρά περίοδο παγκοσμιοποίησης και κυριαρχίας των αγορών. Ακολούθησε η περίοδος ανάκαμψης.

Σήμερα, είπε, πολλά κεφάλαια κυνηγούν λιγοστές επενδυτικές ευκαιρίες με αποτέλεσμα την καταγραφή μείωσης αποδόσεων. Στη συνέχεια η πανδημία προκάλεσε χτύπημα στην παραγωγή και την κατανάλωση, σχολίασε, κάνοντας αναφορά σε πρωτοφανή επενδυτικά προγράμματα, όπως το Σχέδιο Ανάκαμψης. 

Συνεπώς, είπε με την πανδημία υπήρξε μετατόπιση ζήτησης από τις υπηρεσίες στα αγαθά, αύξηση αποταμιεύσεων και αυξημένη ζήτηση αγαθών σε συνδυασμό με προβλήματα στην παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα που οδήγησαν σε ελλείψεις αγαθών.

Αναφορά έκανε και στον πληθωρισμό με την έναρξη του πολέμου. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε ακόμα περισσότερο την κατάσταση», είπε.

Ακολούθησε αναφορά στη νομισματική πολιτική. «Οι Κεντρικές Τράπεζες υιοθέτησαν εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική που μάλλον βοήθησε αλλά πιθανότητα προκάλεσε ταυτόχρονα φούσκες περιουσιακών στοιχείων», ήταν η εκτίμηση του καθηγητή.

Δύσκολη χαρακτήρισε, εξάλλου, τη συγκυρία για τις Κεντρικές Τράπεζες, αφού προσπαθούν να μειώσουν τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουν ύφεση. Ο Καθηγητής ανέφερε τέλος ότι το 2023 αναμένεται να σημειωθεί εν τέλει η ύφεση.

"Το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης μαζί με την αύξηση των επιτοκίων, οδηγούν σε αύξηση του κόστους δανεισμού, ειδικά για χώρες με μεγάλο χρέος", είπε χαρακτηριστικά "δείχνοντας" Ελλάδα και Κύπρο. 

Παρόλα αυτά ο ομιλητής είπε πως βιώνουμε ενδιαφέροντες καιρούς για επενδυτές, καθώς η αβεβαιότητα εμπεριέχει κινδύνους αλλά προσφέρει και ευκαιρίες.

Δειτε Επισης

Abdulla bin Touq Al Marri: Το οικονομικό μοντέλο των ΗΑΕ και η ισχυρή δυναμική για συνεργασία με την Κύπρο
Οι μεγαλομέτοχοι 30+ εταιρειών της Κύπρου-Οι διαφοροποιήσεις στα μετοχικά κεφάλαια των εισηγμένων
Υπουργείο Γεωργίας: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων ζημιάς για τις καλλιέργειες που πλήγηκαν από την πυρκαγιά
Τζίρος €2,5 εκατ. την Παρασκευή, εβδομαδιαία άνοδος 1,59% για το ΧΑΚ
Δημήτρης Τσάλτας: Αλυσιδωτές επιπτώσεις σε περιβάλλον, υγεία, τρόφιμα και αγροτική οικονομία από την πυρκαγιά
Πέφτουν οι υπογραφές για τη δεύτερη δόση του δανείου συνολικού ύψους €200 εκατ. για έργα οδικών υποδομών
Πότε πρέπει να διακοπούν οι υπαίθριες εργασίες λόγω καύσωνα-Η ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας
Αυτές είναι οι φθηνότερες και ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη-Η θέση της Κύπρου (πίνακες)
Άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό στην ΚΤΚ για οικονομική στήριξη των πυρόπληκτων το Γενικό Λογιστήριο
Σχέδιο οικονομικής στήριξης από Υπ. Εργασίας για εργαζόμενους που πλήττονται άμεσα από τις καταστροφές