Powered by

Φοροαπαλλαγή και για εταιρικούς επενδύτες σε καινοτόμες επιχειρήσεις

Νομοσχέδιο με το οποίο τροποποιείται ο περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμος, ώστε η υφιστάμενη φορολογική απαλλαγή για ποσό επένδυσης σε εγκεκριμένη Μικρή και Μεσαία Καινοτόμα επιχείρηση να διευρυνθεί και για εταιρικούς επενδυτές πέραν των φυσικών προσώπων ενέκρινε την Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, το νομοσχέδιο περιλαμβάνεται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην ενότητα 3.2 «Ενισχυμένη Έρευνα και Καινοτομία», κατά το οποίο στοχεύεται η παροχή φορολογικών κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας, το οποίο αποτελεί ορόσημο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Περαιτέρω με το εν λόγω νομοσχέδιο ολοκληρώνεται το πακέτο των φορολογικών μέτρων του Σχεδίου Δράσης για την προσέλκυση εταιρειών για δραστηριοποίηση ή και επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο, όπως έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2021.

Το προτεινόμενο πλαίσιο, έχει διαμορφωθεί μετά από σειρά διαβουλεύσεων και μετά από απόφαση έγκρισης που λήφθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το φορολογικό πλεονέκτημα θα υπολογίζεται ως το 30% του ποσού που επενδύεται για επένδυση ιδίων κεφαλαίων από νομικό πρόσωπο σε εγκεκριμένη Μικρή και Μεσαία καινοτόμα επιχείρηση, νοουμένου ότι  η έκπτωση αυτή δεν θα υπερβεί του 50% του φορολογητέου εισοδήματος του νομικού προσώπου και δεν θα υπερβεί το ποσό των €150.000.

Σημειώνεται ότι η ημερομηνία έναρξης του υπό αναφορά πλαισίου θα είναι η 14η ημέρα Φεβρουαρίου, 2022, ημερομηνία λήψης της απόφασης από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το νομοσχέδιο αυτό θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για μελέτη και ψήφιση.

Δειτε Επισης

Nomoplatform: Πρόοδος, αλλά παραμένουν σοβαρές ελλείψεις στην διαφάνεια και εξωστρέφεια της Βουλής
Ολοκληρωμένη στρατηγική για την Λεμεσό με δράσεις συνολικού κόστους 660 εκατ.-Οι ανακοινώσεις σε έξι πυλώνες
Οι προτάσεις του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας για το συνταξιοδοτικό-Έκκληση για αλλαγή
Περιβαλλοντικά ζητήματα αγροτικού τομέα στη συνάντηση Επ. Αγροτικών Πληρωμών-Επ. Περιβάλλοντος
Κ. Ιωάννου: Σε ετοιμότητα για προώθηση αλλαγών στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η Κυβέρνηση
Με μικρή άνοδο έκλεισε την Πέμπτη το ΧΑΚ
Διπλάσια από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η αύξηση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από την οικονομία στην Κύπρο
Eurostat: Αύξηση 1,3% στο ΑΕΠ της Κύπρου το πρώτο τρίμηνο 2025-Κατά 0,3% αυξήθηκε στην Ευρώπη
Ετήσια αύξηση 2% στο βάρος του φορτίου που μεταφέρθηκε οδικώς από και προς την Κύπρο το 2024
Έτρεξε με υπερδιπλάσιο ρυθμό από Ε.Ε. και Ευρωζώνη η κυπριακή οικονομία το πρώτο τρίμηνο-Άγγιξε το 3%