Powered by

Η Μόσχα εντείνει τον ενεργειακό της πόλεμο

Η Ρωσία εντείνει τον ενεργειακό πόλεμο με το ζήτημα του εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, καθώς απορρίπτει την πρόταση της Ουκρανίας να κλείσει περισσότερη χωρητικότητα για να αντισταθμίσει τις μειωμένες ροές μέσω του βασικού αγωγού προς τη Γερμανία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom επέλεξε να μην κλείσει επιπλέον χωρητικότητα για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω των ουκρανικών αγωγών για τον Ιούλιο σε δημοπρασία τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των σχετικών κρατήσεων. Πρόκειται για μία ακόμη ένδειξη ότι οι προμήθειες από τη Μόσχα μπορεί να παραμείνουν περιορισμένες για εβδομάδες, αφού η Ρωσία μείωσε τις μεταφορές μέσω του αγωγού Nord Stream, της μεγαλύτερης οδού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, μόλις στο 40% της χωρητικότητάς της. 

Αυτός ο περιορισμός της προσφοράς "εκτόξευσε" τις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, προσθέτοντας πίεση στα κράτη - μέλη της ΕΕ που ήδη βρίσκονται αντιμέτωπα με την έξαρση του πληθωρισμού. Η Γερμανία υποστήριξε ότι οι περικοπές των προμηθειών της Ρωσίας είναι "πολιτικά υποκινούμενες" και αμφισβητεί ότι συμβαίνουν λόγω τεχνικών ζητημάτων, όπως ανέφερε η Gazprom.

Η προμήθεια φυσικού αερίου τον επόμενο μήνα θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο περιορισμένη, καθώς ο αγωγός Nord Stream έχει προγραμματιστεί να κλείσει εντελώς για αρκετές ημέρες λόγω ετήσιων εργασιών συντήρησης. Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα ζητήσει από την Gazprom να αυξήσει τις ροές μέσω του σημείου Sudzha για να αυξηθούν οι προμήθειες προς την Ευρώπη. Η ρωσική εταιρεία μπορεί ακόμη να κλείσει πρόσθετη χωρητικότητα μέσω του Sudzha μέσω ημερήσιων δημοπρασιών χωρητικότητας, επιλογή την οποία δεν έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα. 

Ένα άλλο σημείο μεταξύ των χωρών, το Sokhranivka, τέθηκε εκτός λειτουργίας από το ουκρανικό δίκτυο τον περασμένο μήνα εν μέσω μαχών στο ανατολικό τμήμα της χώρας. 

Η Gazprom μπορεί να προμηθεύει 77,2 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα μέσω του Sudzha, αλλά διατηρεί τις ροές σε περίπου 42 εκατ. κυβικά μέτρα. Κατά τη δημοπρασία της Δευτέρας, την πρώτη μηνιαία δημοπρασία της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο, το Κίεβο προσέφερε επιπλέον 15 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως δυναμικότητας σε αυτή τη διαδρομή για τον Ιούλιο. 

Οι επιπλέον ποσότητες μέσω του Sudzha θα μπορούσαν να έχουν αντικαταστήσει το ήμισυ της χαμένης χωρητικότητας του Nord Stream, που είναι περίπου 100 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα. 

Δειτε Επισης

Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου