Παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο συνταξιοδοτικών ωφελημάτων δημόσιου τομέα
17:27 - 20 Ιουνίου 2022
Το κενό 10 χρόνων έρχεται να καλύψει το νέο επαγγελματικό σχέδιο συνταξιοδοτικών ωφελημάτων για τους υπαλλήλους στον δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο τομέα και την τοπική αυτοδιοίκηση, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο σημείωσε ότι θεωρεί ότι διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ ο τρόπος λειτουργίας του σχεδίου διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Όπως ανέφερε, το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα συμφωνίας με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, μετά από διάλογο που κράτησε αρκετά χρόνια.
Ο Υπουργός ανέφερε ότι το ενεργητικό του ταμείου δύναται να επενδύεται από τον Υπουργό Οικονομικών. Υπάρχουν ωστόσο ασφαλιστικές δικλείδες. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται να χρησιμοποιείται το ταμείο για δανεισμό από το κράτος ή τα μέλη του ταμείου. Δύναται όμως να χρησιμοποιείται για επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Επιπλέον, είπε, μέσα από την κατάρτιση οικονομικών καταστάσεων σε ετήσια βάση από τον Γενικό Λογιστή και έλεγχο από τον Γενικό Ελεγκτή, διασφαλίζεται η πλήρης διαφάνεια και η βιωσιμότητα του ταμείου.
Ο κ. Πετρίδης ανέφερε επίσης ότι προβλέπεται η σύσταση Επιτροπής παρακολούθησης, η οποία απαρτίζεται από εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ, η οποία θα επιβεβαιώνει ότι οι πόροι του ταμείου χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς σύστασης του ταμείου και τους κανονισμούς.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, μέλη του νέου σχεδίου είναι όλοι οι νεοεισερχόμενοι μόνιμοι υπάλληλοι, που διορίστηκαν από την 1η Οκτωβρίου 2011, καθώς και όσοι μόνιμοι υπάλληλοι θα διοριστούν για πρώτη φορά σε θέση κατά ή μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Νόμου, στην Κρατική Υπηρεσία και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Όπως σημείωσε, στο σχέδιο εντάσσονται και οι εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι ειδικοί αστυνομικοί που έχουν μονιμοποιηθεί, οι συμβασιούχοι υπαξιωματικοί και οι απόφοιτοι του Δασικού Κολλεγίου που απασχολούνται με σύμβαση απασχόλησης ορισμένου χρόνου.
Σύμφωνα με τη Δημόσια Υπηρεσία, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στον στενό δημόσιο τομέα που θα καλυφθούν από το σχέδιο ανέρχονται στους 12.571. Επιπρόσθετα σε αυτούς θα είναι όσοι εργοδοτούνται στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για τους οποίους ο Υπουργός δεν είχε αριθμητικά στοιχεία.
Ο εργοδότης και το μέλος θα καταβάλλουν από 5% των μηνιαίων συντάξιμων απολαβών του μέλους, κατόπιν αναλογιστικής μελέτης μεγάλου οίκου. Το ποσοστό δύναται μελλοντικά να αναπροσαρμόζεται, μετά από σχετική αναλογιστική μελέτη.
Ο Υπουργός σημείωσε οι αναδρομικές εισφορές των εργαζομένων θα μπορούν να καταβληθούν, είτε εφάπαξ εντός 14 μηνών, ή σε 24 μηνιαίες δόσεις με αποκοπή από τον μισθό του μέλους.
Επιπλέον, το εφάπαξ δεν θα φορολογείται, κάτι το οποίο, με βάση το δεύτερο νομοσχέδιο που κατατίθεται μαζί, σε σχέση με τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των κρατικών υπαλλήλων του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα ισχύει και για τους μέλη του υφιστάμενου Κυβερνητικού σχεδίου συντάξεων, αφού καταργείται η φορολόγηση του εφάπαξ από 1/1/2021.
Όσον αφορά άτομα τα οποία θα ενέπιπταν στο σχέδιο αλλά στο μεταξύ έχουν αφυπηρετήσει ή αποβιώσει, ο Υπουργός δήλωσε ότι, παρόλο που δεν προβλέπεται κάτι στο νομοσχέδιο, υπάρχει η πολιτική δέσμευση ότι κατά αναλογία θα υπολογιστεί εφάπαξ ποσό για αυτούς, στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συζήτησης, ο Υπουργός δήλωσε ότι πρόκειται για μία ιστορική μέτρα και για τους εργαζόμενους και για τα δημόσια οικονομικά. «Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά 90% και οι οργανώσεις των εργαζομένων έχουν εκφράσει την ευαρέσκειά τους, την ικανοποίησή τους για αυτό το νομοσχέδιο», σημείωσε.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την υποχρεωτικότητα εφαρμογής του νομοσχεδίου, σε κλάδους που εφαρμόζονται επί μέρους ταμεία προνοίας, όπως η ΑΗΚ, ο Υπουργός ανέφερε ότι οι υφιστάμενοι υπάλληλοι μπορούν να διατηρήσουν τα ταμεία προνοίας τους, αλλά για λόγους ισονομίας, χρηστής διοίκησης και αποτελεσματικότητας, οι νέοι υπάλληλοι θα πρέπει να εισέρχονται στο νέο σχέδιο.
Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, σε δηλώσεις του μετά τη συζήτηση ανέφερε ότι κρατάει δύο σημεία από τη συζήτηση που ξεκίνησε τη Δευτέρα. Το πρώτο είναι η ικανοποίηση που εξέφρασαν οι συντεχνίες και το δεύτερο οι διαφωνίες που έχουν εκφραστεί από συνδικαλιστικές οργανώσεις για συγκεκριμένες πτυχές.
«Έχουν ακουστεί οι διαφωνίες που αφορούν τους αξιωματικούς, διαφωνίες για πρόσωπα που έχουν συνταξιοδοτηθεί από το 2011 μέχρι σήμερα και η διαφωνία των συντεχνιών της Αρχής Ηλεκτρισμού», είπε. Σημείωσε ότι η Επιτροπή θα εργαστεί με εντατικό τρόπο για να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν την εξέταση των δύο νομοσχεδίων, όμως τόνισε ότι είναι συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε πριν 13 μήνες «και δεν είναι εύκολο να περιμένει κανείς ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ολοκληρώσει το δικό της έργο σε 10-13 μόλις μέρες», είπε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, είπε ότι το νέο νομοσχέδιο, πέραν του κενού 10 χρόνων που καλύπτει, έρχεται να καλύψει και νέες κατηγορίες χιλιάδων εργαζομένων, που μέχρι σήμερα δεν είχαν ποτέ κανένα συνταξιοδοτικό δικαίωμα, όπως οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου και οι ειδικοί αξιωματικοί.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα νομοσχέδια έρχονται να καλύψουν ένα κενό 10 χρόνων, που αφορά στην αφαίρεση του δικαιώματος των νεοεισερχόμενων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα στον δεύτερο συνταξιοδοτικό πυλώνα.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι, «παρόλη την προσπάθεια που χαιρετίζουμε, υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων που είτε έχουν εξαιρεθεί ή αδικηθεί κατάφορα. Σημειώνουμε την τεράστια αδικία που γίνεται στους συμβασιούχους υπαξιωματικούς, περίπου 1.150 άτομα», ενώ πρόσθεσε και όσους έχουν αφυπηρετήσει από το 2011 μέχρι το 2020, οι οποίοι δεν πήραν κανένα συνταξιοδοτικό ωφέλημα και αναγκάζονται να εργαστούν στην ηλικία των 65 και άλλες κατηγορίες.
ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ που συμμετείχαν στη διαβούλευση, χαιρέτισαν την έναρξη συζήτησης του νομοσχεδίου και ζήτησαν αν είναι δυνατόν να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής πριν τις θερινές διακοπές του Σώματος.
Η ΟΕΛΜΕΚ ζήτησε να αυξηθεί η περίοδος αποπληρωμής των αναδρομικών εισφορών, από 24 σε 60 δόσεις, για να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι.
Οι Συντεχνίες της Αρχής Ηλεκτρισμού αναρωτήθηκαν για ποιο λόγο το Υπουργείο επαναφέρει τη λογική των συνταξιοδοτικών ταμείων, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε προωθήσει τα Ταμεία Προνοίας. Όπως σημείωσαν, η εφαρμογή του νέου σχεδίου στραγγαλίζει το ταμείο προνοίας τους, το οποίο συντάχθηκε με βάση την καθοδήγηση του Υπουργείου Οικονομικών. Σημείωσαν επίσης ότι ο εργοδότης θα καλείται να υποβάλλει αυξημένες εισφορές σε σχέση με υφιστάμενο ταμείο προνοίας, ενώ οι εργαζόμενοι ζημιώνονται. Αναρωτήθηκαν επίσης γιατί το νέο σχέδιο δεν θα είναι υπό την εποπτεία του εφόρου επαγγελματικών ταμείων και σημείωσαν ότι ζητούν εξαίρεση από τη νομοθεσία ή δυνατότητα προαιρετικής συμμετοχής σε αυτό.
Ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου και ο Σύνδεσμος Υπαξιωματικών Κυπριακού Στρατού σημείωσαν τις δικές τους ανησυχίες σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες στον χρόνο αφυπηρέτησής τους και πώς επηρεάζονται τα μέλη τους, καθώς οι αστυνομικοί αφυπηρετούν υποχρεωτικά στα 62, ενώ οι ΣΥΠ στα 57, με δυνατότητα πρόσθετης επέκτασης με δύο τριετή συμβόλαια.
Η Επιτροπή διεκδίκησης συνταξιοδοτικών ωφελημάτων όσων αφυπηρέτησαν από το 2011 και μετά, ανέφερε ότι δεν έχουν λάβει ούτε συμπληρωματική σύνταξη, ούτε εφάπαξ, με αποτέλεσμα να «ψάχνουν μεροκάματο», μετά τη συνταξιοδότησή τους.