Νομική Υπηρεσία: Χαλλούμι μόνο με τις προδιαγραφές του ΠΟΠ
08:58 - 02 Ιουνίου 2022
Η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας ξεκαθαρίζει ότι το προϊόν με την ονομασία χαλλούμι είναι αυτό που πληροί τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού κανονισμού, ο οποίος κατοχύρωσε το γνωστό κυπριακό έδεσμα ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, σημειώνοντας ότι προϊόντα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές αυτές δεν μπορούν να φέρουν τη ονομασία χαλλούμι.
Παράλληλα, ο κ. Καδής ανέφερε ότι θέματα όπως η ενδεχόμενη θέσπιση μεταβατικής περιόδου, το τι γίνεται με το χαλλούμι που τυγχάνει εμπορίας υπό το εμπορικό σήμα και των ελέγχων για τις προδιαγραφές του προϊόντος εξετάστηκαν σε σύσκεψη με τη Νομική Υπηρεσία και την Υπουργό Εμπορίου, αλλά και σε σύσκεψη που θα συγκαλέσει τις επόμενες μέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με όλους τους εμπλεκόμενους.
Σύμφωνα με τον κ. Καδή, η πολυσέλιδη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, έκτασης 23 σελίδων, έχει ως «γενικό συμπέρασμα ότι το προϊόν που φέρει το όνομα χαλλούμι πρέπει να έχει τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού κανονισμού, ο οποίος κατοχύρωσε το προϊόν ως ΠΟΠ πρόσφατα».
«Όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι το προϊόν που λέγεται χαλλούμι, ένα είναι, αυτό με τις προδιαγραφές του ΠΟΠ και να προσαρμοστούν σε αυτή την πραγματικότητα και ότιδήποτε άλλο παράγεται που δεν έχει αυτές τις προδιαγραφές δεν μπορεί να φέρει το όνομα χαλλούμι», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Καδής εξηγώντας πως «θα μπορούν να το εμπορεύονται οι παραγωγοί αλλά όχι με το όνομα χαλλούμι».
Αναφορικά με τους ελέγχους του φορέα πιστοποίησης, Bureau Veritas, ο κ. Καδής είπε πως ο Bureau Veritas ήδη πραγματοποιεί ελέγχους για το ΠΟΠ, ενώ όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, που ετύγχαναν εμπορίας κάτω από το εμπορικό σήμα ελέγχονταν από το Υπουργείο Εμπορίου, προσθέτοντας πως τα επόμενα βήματα σε σχέση με τους ελέγχους θα συζητηθούν στη σύσκεψη με τη Νομική Υπηρεσία και το Υπουργείο Εμπορίου «για να είμαστε όλοι στην ίδια γραμμή και στο ίδιο μήκος κύματος».
Επεσήμανε ωστόσο ότι εφόσον το χαλλούμι είναι ένα προϊόν μπορεί να είναι με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, η πρόθεση μας είναι να ελέγχεται η παραγωγή του προϊόντος με τον ίδιο τρόπο που ελέγχει η Bureau Veritas το ΠΟΠ.
«Δηλαδή», εξήγησε, «να ελέγχεται από έναν διεθνή οργανισμό με πάρα πολλές εμπειρίες στο συγκεκριμένο θέμα, από τη φάρμα μέχρι το τυροκομείο, όλη η διαδικασία της παραγωγής του προϊόντος, ούτως ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το προϊόν αυτό πληροί τις προδιαγραφές που θέτει ο συγκεκριμένος κανονισμός, ο οποίος δεν αφορά μόνο την ποσόστωση του γάλακτος, αλλά μια σειρά από άλλα χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να πληροί το προϊόν».
Όπως πρόσθεσε, στη σύσκεψη με την Υπουργό Εμπορίου και τη Νομική Υπηρεσία, «θα συζητήσουμε πώς διαχειριζόμαστε κάποια προϊόντα που εξόφθαλμα και με βάση τη γνωμάτευση δεν μπορεί να φέρουν το όνομα χαλλούμι».
«Εάν θα δοθεί κάποια μεταβατικά περίοδος ή θα προχωρήσουμε με κάποια δραστικά μέτρα, αν θα προχωρήσουμε να αλλάξουμε τις ετικέτες, είναι επιλογές που θα εξεταστούν και δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τις αντιδράσεις των τυροκόμων, ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως σε πρώτη φάση θα τους ενημερώσουν για την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας «και θα τους ζητήσουμε να προσαρμοστούν στα δεδομένα της γνωμάτευσης», ενώ το θέμα θα συζητηθεί σε σύσκεψη που προτίθεται να συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα στις επόμενες μέρες.
«Οπότε, πιστεύω ότι ως προς το ποιο είναι το προϊόν που λέγεται χαλλούμι είναι ένα θέμα που ξεκαθαρίζει πλήρως η νομική υπηρεσία. Ως προς το πώς θα εφαρμόσουμε στην πράξη το αποτέλεσμα αυτής της γνωμάτευσης είναι θέμα το οποίο θα ξεκαθαρίσει αμέσως τις επόμενες λίγες μέρες μετά τη σημερινή συνάντηση που θα έχουμε με την Νομική Υπηρεσία και την Υπουργό Εμπορίου και μετά τη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», κατέληξε.