Και η Eni στην ανάπτυξη του μεγαλύτερου πεδίου φυσικού αερίου

Το Κατάρ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι επέλεξε τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό Eni ως δεύτερο ξένο εταίρο, μετά τη γαλλική TotalEnergies, για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου πεδίου φυσικού αερίου στον κόσμο.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση σήμερα (...) να ανακοινώσω πως η Eni επελέγη ως εταίρος σε αυτό το μοναδικό στρατηγικό σχέδιο» στον κόσμο, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας του Κατάρ και διευθύνων σύμβουλος της Qatar Energy (QE), Σάαντ Σερίντα Αλ-Κάαμπι, σε συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα.

Στο πλαίσιο μιας κοινοπραξίας με τον κολοσσό των υδρογονανθράκων του Κατάρ, η Eni παίρνει ένα μερίδιο λίγο πάνω από το 3% του σχεδίου North Field East (NFE), αξίας άνω των 28 δισεκ. δολαρίων και που έχει σκοπό την αύξηση κατά 60% της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της χώρας του Κόλπου μέχρι το 2027.

Το μερίδιο της TotalEnergies, η συμφωνία της οποίας έως το 2054 με την QE ανακοινώθηκε στις 12 Ιουνίου, θα είναι η πιο σημαντική, στο 6,25%, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Πατρίκ Πουγιανέ. Η πιο σημαντική συμφωνία της γαλλικής εταιρίας με το Κατάρ συνεισφέρει στο να αντισταθμισθεί η αποχώρησή της από τη Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μια τρίτη υπογραφή αναμένεται να ανακοινωθεί σε συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί αύριο, Δευτέρα, έπειτα από συνομιλίες που ξεκίνησαν το 2019.

Η συμμετοχή ξένων εταιριών αναμένεται να φθάσει περίπου το 25%.

Το σχέδιο North Field East (NFE), όπου η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2026, προβλέπει την επέκταση του εξωχώριου πεδίου Βόρειο Πεδίο, του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο που το Κατάρ μοιράζεται με το Ιράν.

Το Βόρειο Πεδίο αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των γνωστών αποθεμάτων φυσικού αερίου στον κόσμο, σύμφωνα με την QE. Εκτείνεται κάτω από τη θάλασσα μέχρι την ιρανική επικράτεια, όπου οι προσπάθειες της Ισλαμικής Δημοκρατίας για να εκμεταλλευθεί το μερίδιό της από το κοίτασμα αυτό παρεμποδίζονται από τις διεθνείς κυρώσεις.

Το Κατάρ είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, και «η λιγότερο ακριβή πηγή εφοδιασμού αυτή την ώρα», διευκρινίζει ο Ντάνιελ Τόλεμαν, αναλυτής του γραφείου Wood Mackenzie.

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι εισαγωγείς LNG σπεύδουν να εξασφαλίσουν εναλλακτικές προς το ρωσικό αέριο.

Η Eni ανακοίνωσε προχθές, Παρασκευή, πως η Gazprom παρέδωσε μόνο το 50% του αερίου που της είχε ζητήσει ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός.  

Δειτε Επισης

Frou Frou: Βλέπει σημαντική μείωση στις τιμές κακάο μέχρι τέλος 2025-Η εκτίμηση για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου
Ρευστότητα στην οικονομία με τον νέο δανεισμό στα ύψη-Οι καταθέσεις σε Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική
Στηρίζουν όλοι, αλλά στήνουν πόδι για την Εθνική Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων οι δικηγόροι-Το πακέτο νομοσχεδίων
Αφήνει ανοικτό παράθυρο για εξαγορές από την Τράπεζα Κύπρου ο Πανίκος Νικολάου-«Υπάρχουν επιλογές...»
Μαγνητίζει η Τράπεζα Κύπρου-Διαφοροποίηση μετοχικής βάσης με προσέλκυση ξένων funds και θεσμικών επενδυτών
Προς αποκλιμάκωση η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου-Τι συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα
Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη €117 εκατ. και ρεκόρ νέου δανεισμού ύψους €842 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2025
Παραμένει προσηλωμένος στην υλοποίηση του GSI ο ΑΔΜΗΕ-«Άγνοια όρων που διέπουν ευρωπαϊκά έργα»
Γιορτή του κυπριακού επιχειρείν...Πλησιάζει η τελετή απονομής των 17ων IN Business Awards
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το brain gain-Τα κίνητρα, οι διευκολύνσεις και το κέρδος για την Κυπριακή Δημοκρατία