Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Θα αντιμετωπίσουμε τον κατακερματισμό στις αγορές

Την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αντιμετωπίσει τον κατακερματισμό στις αγορές, εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», που αναδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

Ο κ. Ντε Γκίντος σημειώνει πως ο κατακερματισμός, ή η προβληματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, απασχολεί πάντοτε το Διοικητικό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζει πως η ευελιξία ήταν εξαρχής χαρακτηριστικό του προγράμματος PEPP και το ίδιο ισχύει για τις επανεπενδύσεις, προσθέτοντας πως αποφασίσαμε επίσης χθες να ζητήσουμε από τις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος, με τη συνδρομή των υπηρεσιών της ΕΚΤ, να επιταχύνουν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός νέου εργαλείου καταπολέμησης του κατακερματισμού, το οποίο θα εξεταστεί ακολούθως από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% στη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου, ενώ τον Σεπτέμβριο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μεγαλύτερης αύξησης, αν διατηρηθούν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό ή αν επιδεινωθούν. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι την 1η Ιουλίου τερματίζονται οι καθαρές αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού. Οι κινήσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση στις αποδόσεις κρατικών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές, ιδιαίτερα στις χώρες με αυξημένο δημόσιο χρέος.

«Οι αγορές δεν θα πρέπει να αμφιβάλλουν για το πόσο αποφασισμένοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε τον κατακερματισμό», σημειώνει στη συνέντευξη ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο εκδήλωσης δευτερογενών πιέσεων, ο κ. ντε Γκίντος αναφέρει πως αυτός είναι ένας κίνδυνος που πρέπει να λάβουμε υπόψη. «Ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από ό,τι περιμέναμε για μεγαλύτερη χρονική περίοδο. Όσο περισσότερο παραμένει υψηλός τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες δευτερογενών επιδράσεων. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε διαπιστώσει μεγάλες αυξήσεις στις μισθολογικές διεκδικήσεις και συμφωνίες, πρέπει όμως να παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά», προσθέτει.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ σημειώνει παράλληλα πως σύμφωνα με το βασικό σενάριο εκτιμήσεων της ΕΚΤ, δεν θα εκδηλωθεί ύφεση (δηλ. αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης για δύο συνεχόμενα τρίμηνα).

«Θα έχουμε όμως χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις –π.χ. σε περίπτωση σοβαρής διατάραξης του ενεργειακού εφοδιασμού, όπως υποθέτει το δυσμενές σενάριό μας– ο ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να γίνει αρνητικός το 2023» καταλήγει.

Δειτε Επισης

Καφές: Πιο «πικρός» από τη νέα καλλιεργητική περίοδο με ράλι στις τιμές
Σημαντική η παρέμβαση ΔΝΤ για διάσωση Πακιστάν από χρεοκοπία
Νέα αύξηση για τον πληθωρισμό στη Γερμανία-Ένα ακόμη «αγκάθι» για την ΕΚΤ
Ισπανία: Επιταχύνθηκε στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Φόρους 800 εκατ. ευρώ πλήρωσαν ευρω-τράπεζες στο Κρεμλίνο
Μετοχές: Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς μείωση επιτοκίων, λένε οι «ταύροι» της Wall Street
Fed: Η επιμονή του Πάουελ να διατηρήσει τα υψηλά 20ετίας και το στοίχημα των επενδυτών
Μόσχα: Προειδοποιεί τη Δύση με «σκληρή» απάντηση αν πειραχτούν τα περιουσιακά της στοιχεία
Προειδοποιεί για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Γάζα η Σαουδική Αραβία
Ebury: Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις καθυστερούν την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ