Συμφωνία Κατάρ με TotalEnergies για ανάπτυξη του North Field East

Το Κατάρ επέλεξε τη γαλλική TotalEnergies ως τον πρώτο ξένο συνεργάτη της για ανάπτυξη του μεγαλύτερου κοιτάσματος στον κόσμο το οποίο θεωρείται ότι θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ενεργειακών ανησυχιών της Ευρώπης.

Ο γαλλικός κολοσσός θα κατέχει μερίδιο 6,25% της ανάπτυξης του γιγαντιαίου κοιτάσματος North Field East, το οποίο θα βοηθήσει το Κατάρ να αυξήσει τις παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατά πέραν του 60% μέχρι το 2027, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Καταρινός Υπουργός Ενέργειας Σερίντα αλ Κάμπι.

Όπως είπε, πρόκειται περί γάμου και όχι μιας απλής εμπλοκής της TotalEnergies, καθώς η συμφωνία θα διαρκέσει μέχρι το 2054.

Και άλλες ενεργειακές εταιρείες θα ενταχθούν στην κοινοπραξία με την κρατική Qatar Energy (QE), αλλά καμιά δεν θα έχει μεγαλύτερο μερίδιο από την TotalEnergies, είπε ο αλ Κάμπι, χωρίς να αποκαλύψει τα ονόματα των άλλων εταιρειών.

Πηγές από τη βιομηχανία, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσαν ότι και οι ExxonMobil, η Shell και ConocoPhillips αναμένονται να συμμετάσχουν στην επέκταση με συνολικό κόστος $28 δισεκατομμύρια, κόστος που αρχικά το Κατάρ ήθελε να χρηματοδοτήσει από μόνο του.

«Έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία επιλογής και έχουμε υπογράψει τις συμφωνίες», είπε ο αλ Κάμπι, προσθέτοντας ότι τα υπόλοιπα ονόματα θα ανακοινωθούν στο εγγύς μέλλον.

Καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη τρέχουν να εξεύρουν εναλλακτικές πηγές στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, το υγροποιημένο φυσικό αέριο από το North Field αναμένεται να αρχίσει να ρέει το 2026.

Ο Πατρίκ Πουγιάν, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της TotalEnergies ανέφερε από την πλευρά του η συμφωνία με το Κατάρ θα βοηθήσει την εταιρεία να αντισταθμίσει την απόσυρσή της από τη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Το Κατάρ είναι ένας εκ των κορυφαίων παραγωγών LNG στον κόσμο μαζί με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Η Qatar Energy εκτιμά ότι το North Field κατέχει περίπου το 10% των γνωστών αποθεμάτων φυσικού αερίου στον κόσμο. Μέχρι τώρα η Νότιος Κορέα, η Ιαπωνία και η Κίνα είναι οι μεγαλύτερες αγωγές του καταρινού LNG, αλλά μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη, το κράτος του Κόλπου έχει βοηθήσει τη Βρετανία με πρόσθετη προμήθεια και ήδη έχει ανακοινώσει συμφωνία συνεργασίας με την Γερμανία.

Μέχρι πρότινος, η Ευρώπη απέρριπτε της μακροχρόνιες συμφωνίες που επεδίωκε το Κατάρ αλλά η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει οδηγήσει στην αλλαγή της στάσης αυτής.

Δειτε Επισης

Συνταξιοδοτικό: Καμπανάκι από Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας-Οι επτά συστάσεις και η ανάγκη άμεσων μέτρων
Ξεκαθαρίζει για χρεώσεις ανακλήσεων σε γκρίζα οχήματα ο ΣΕΜΗΟ-«Διαστρεβλωμένη εικόνα, απόλυτα νόμιμες»
Στρατηγική επένδυση για ψηφιακή κυριαρχία από την Cyta-Εξαγόρασε το data center της Simplex στη Λάρνακα
ΑΛΜΑ στο… κενό-Πριν αλέκτορα φωνήσαι επιβεβαίωσε εαυτόν ο Οδυσσέας
Πετρέλαιο: Τα σχέδια του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της παραγωγής έφεραν νέα πτώση στις τιμές-Στα $64 το brent
Κόλλησε στα γρανάζια της δικαιοσύνης η διαχείριση των ΜΕΔ-Δεν προχωρά η λειτουργία ειδικής δικαιοδοσίας
Η σύσταση της AMLA, οι αναβαθμισμένες απαιτήσεις και οι προκλήσεις συμμόρφωσης για τις ξένες επιχειρήσεις εντός της Ε.Ε.
Μάριος Κοσμά: Ήταν και θα είναι πάντα επενδυτικός προορισμός η Κύπρος-Πώς θα έρθουν παγκόσμιας εμβέλειας επενδυτές
Κόκκινο Βουλής σε ν/σ για αύξηση σε πέντε των μελών της ανώτερης διοίκησης της ΡΑΕΚ
Για προάσπιση βιωσιμότητας οργανισμού συζήτησαν διοίκηση, διεύθυνση και συντεχνίες ΑΗΚ