powered by

Η συμβολή των νέων στη δημοκρατική διακυβέρνηση

Η συμβολή των νέων στη δημοκρατική διακυβέρνηση, προκειμένου να αναδειχθούν ιδέες και προτάσεις που ενδυναμώνουν τη συμμετοχική δημοκρατία και ενισχύουν τα θεμέλια των δημοκρατικών κοινωνιών, βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης του Democracy Forum (Φόρουμ για τη Δημοκρατία), που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο.

Τις απόψεις τους κατέθεσαν η βουλευτής Μαρίνα Νικολάου, η Πρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, Μαρία Κολά, το μέλος της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Νικολέτα Ξύδη, η Έλλη Κοτζαμάνη, Πρόεδρος Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και ο μαθητής Δημήτρης Τσάλαβος. Στο συντονισμό της συζήτησης ήταν η Χριστιάνα Ξενοφώντος, Μέλος Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας.

Την έναρξη της συζήτησης έκανε η Νικολέττα Ξύδη, που είπε πως η συμμετοχή πολλών είναι σημαντική στη λήψη αποφάσεων, τονίζοντας ότι τα παιδιά ως μέρος της κοινωνίας με τις δικές του διαφορές και ιδιαιτερότητες πρέπει να εκφράζουν την άποψή τους για να συμβάλλουν στη λήψη καλύτερων αποφάσεων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην περίοδο της πανδημίας, όπου οι αρμόδιοι έπαιρναν αποφάσεις, χωρίς, όπως διαπίστωσε, να έχουν τα παιδιά τον λόγο που τους αναλογεί.

Ο Δημήτρης Τσάλαβος παρουσίασε τις δικές του θέσεις, εστιάζοντας στα κοινωνικά προβλήματα της ανεργίας, της παραπληροφόησης και της ρητορικής μίσους. Σημαντικό πρόβλημα που εντοπίζει είναι η έκθεση των νέων σε υπερβολικές πληροφορίες χωρίς να έχουν τις δεξιότητες να φιλτράρουν, κάτι που έχει επηρεάσει τις ιδέες και τις απόψεις τους όσον αφορά την δημοκρατία. Κάλεσε τους αρμοδίους όπως οι δημόσιες πολιτικές για νέες και νέους, να λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις τους.

Ο Μιχάλης Τσαγγαρίδης σχολίασε το γεγονός ότι οι τελευταίες εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα μας κατέγραψαν αποχή ύψους 35%, εξέλιξη που βαραίνει, είπε, το πολιτικό σύστημα. Σύστημα το οποίο, σημείωσε, «κλείνει τα μάτια» σε διαχρονικά προβλήματα, όπως είναι για παράδειγμα η διαφθορά. «Πρέπει οι νέοι να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη και το κράτος να τους εμπνέει».

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου πήρε στη σκυτάλη θέτοντας ένα βασικό ερώτημα: «Υπάρχουν ευκαιρίες για τους νέους;». Η ίδια απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι πρέπει στη δημιουργία της ατζέντας, να ερωτώνται οι νέες και οι νέοι. «Να ρωτήσουμε τους μαθητές πώς θέλουν να μαθαίνουν μέσα στο σχολείο», είπε στο πλαίσιο εισηγήσεων, επισημαίνοντας ότι μια διεκδίκηση φέτος είναι το δικαίωμα της νεολαίας να συμβάλλει στην δημιουργίας ατζέντας, να διαβουλεύεται και να βρίσκεται στα κέντρα λήψης αποφάσεων. «Είναι μια χρονιά από ευκαιρίες και θα τις διεκδικήσουμε και θα τις αρπάξουμε», διεμήνυσε η κ. Κολά.

Το λόγο πήρε ακολούθως η βουλευτής Μαρίνα Νικολάου, που έθεσε ένα καίριο ερώτημα, πώς να θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή των γυναικών στην κορυφή αν δεν είναι στη βάση. Είπε επίσης ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και ποιων ιδεών φορέας είναι η κάθε γυναίκα; Από μόνο του το να είσαι γυναίκα δεν είναι αρκετό, σχολίασε για να πει πως υπήρξαν περιπτώσεις γυναικών σε θέσεις εξουσίας που δεν είχαν σχέση με προώθηση γυναικών. Αναφερόμενη στην Κύπρο, η βουλευτής είπε πως και πάλι η γυναίκα πρέπει να βρίσκεται στη βάση και πως οφείλουμε να φτιάξουμε συνθήκες για ενίσχυση των δομών φροντίδας και μέριμνας.

Ακολούθησε η θέση της κ. Κοτζαμάνη, η οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα Μ.Μ.Ε, τη δημοκρατία και την ελευθερία έκφρασης που «οι νέοι και οι νέες την διεκδικούν δυναμικά». Όπως είπε, οι δημοσιογράφοι δεν καταφέρνουμε πάντα να προστατεύομε την ελευθερία έκφρασης, με πολιτικούς να κάνουν συχνά κατάχρησή της. Αναφορά έκανε σε παρεμβάσεις που δέχονται τα Μ.Μ.Ε. Όσο για τις νέες και τους νέους, σύμφωνα με την κ. Κοτζαμάνη, συχνά εκφράζουν απόψεις προτού διερευνήσουν με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτοι μπροστά στα fake news και την προπαγάνδα. «Η παραδοσιακή δημοσιογραφία δεν έχει ούτε εξαλειφθεί και ούτε πρέπει», ήταν επίσης ένα από τα μηνύματα που έστειλε στην κοινωνία.

Δειτε Επισης

ΓεΣΥ: Πλεόνασμα €113 εκατομμυρίων το 2024, στα €707 εκατ. το αποθεματικό-Η εκτίμηση για το 2025
Μίλησε με Μητσοτάκη για την κάθοδο ελληνικών πανεπιστημίων ο Χριστοδουλίδης-«Υπάρχει έδαφος συνεργασίας»
Πανεπιστήμιο Frederick: Επίτιμος διδάκτορας ο Καθηγητής Οικονομικών του Columbia Jeffrey D. Sachs
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: H Μακαρίου επαναπροσδιορίζεται, το κέντρο επανέρχεται
Χρ. Ελληνίδης: Τα ισχυρά εργαλεία και υπηρεσίες από Κομισιόν που καταρρίπτουν τα γλωσσικά εμπόδια με ένα κλικ
Ν. Χριστοδουλίδης: Ακαδημαϊκό κέντρο ευρωπαϊκού επιπέδου και με διεθνή αντίκτυπο το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Αρχιτεκτονικό και ακαδημαϊκό επίτευγμα η νέα πτέρυγα του EUC-«Empowering greatness»
Μαρίνα Χατζημανώλη: Tα γαλάζια επαγγέλματα ευκαιρία πετυχημένης σταδιοδρομίας
Σημαντική η συνεισφορά του Πανεπιστημίου Κύπρου σε εκπαίδευση, έρευνα, οικονομία-Στον ΠτΔ η μελέτη αποτυπώματος
Παράταση στην υποβολή αιτήσεων για διεκδίκηση υποτροφιών για μεταπτυχιακά σε κλάδους της ναυτιλίας