Τύμπανα πολέμου στον τραπεζικό τομέα-Πάει για απεργίες η ΕΤΥΚ
16:31 - 06 Μαΐου 2022
Ορατός μοιάζει ο κίνδυνος διασάλευσης της εργασιακής ειρήνης στον τραπεζικό τομέα, υπό το πρίσμα της δυστοκίας που παρατηρείται σε ό,τι αφορά την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην Ελληνική Τράπεζα, αλλά και της απόφασής της να προχωρήσει σε πλεονασμούς, στο πλαίσιο του σχεδίου μετασχηματισμού της.
Διαβάστε εδώ: Ελληνική: Η διασφάλιση βιώσιμης πορείας περνά από τους πλεονασμούς
Σε εγκύκλιο που εξέδωσε η ΕΤΥΚ, η συντεχνία ξεκαθαρίζει πως κατ’ ουδένα λόγο δεν θα δεχθεί πλεονασμούς και διαμηνύει πως αν η τράπεζα επιθυμεί τη μείωση του αριθμού του προσωπικού της, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα ικανοποιητικό Σχέδιο Εθελοντικής Αποχώρησης, παρόμοιο με αυτά που έχουν προσφερθεί από άλλες τράπεζες.
Ταυτοχρόνως, η ΕΤΥΚ υποστηρίζει πως μια ενδεχόμενη από μέρους της αποδοχή της απόφασης της Ελληνικής για πλεονασμούς, θα θέσει σε κίνδυνο όλους ανεξαιρέτως τους τραπεζοϋπαλλήλους, καθότι, σύμφωνα με την συντεχνία, τη «συμπεριφορά» της Ελληνικής θα μιμηθούν και οι υπόλοιπες τράπεζες.
Τονίζοντας περαιτέρω πως «αν καταργηθεί η μονιμότητα, αυτόματα καταργούνται τα πάντα», η συντεχνία διαμηνύει πως είναι αποφασισμένη, αν χρειαστεί, να αντιδράσει με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΤΥΚ καλεί σε ενότητα και αλληλεγγύη το σύνολο των μελών της προς αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαμορφωθείσας κατάστασης, συγκαλώντας προς τούτο για την Τετάρτη 18 Μαΐου, Επαρχιακές Γενικές Συνελεύσεις. Και αυτό, ώστε να ενημερώσει τα μέλη της για τις τελευταίες εξελίξεις και μέσα από μυστική ψηφοφορία, να κληθούν να δώσουν εξουσιοδότηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο της συντεχνίας για λήψη απεργιακών μέτρων, αν και όταν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση της Ελληνικής Τράπεζας να προχωρήσει σε πλεονασμούς προέκυψε μέσα από την αναγκαιότητα μείωσης του εργασιακού κόστους, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του δείκτη «κόστος προς έσοδα», όπως αξιώνουν από την τράπεζα οι αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές.
Η μείωση του εργασιακού κόστους αποτελεί την ίδια ώρα καίριας σημασίας εξέλιξη, προκειμένου να διασφαλιστεί, τόσο η βραχυπρόθεσμη όσο και μεσοπρόθεσμη βιώσιμη πορείας της τράπεζας.
Επισημαίνεται συναφώς πως το εργασιακό κόστος ξεπερνά το 50% του συνολικού κόστους του ομίλου της Ελληνικής, ενώ για το 2021 ο δείκτης «κόστος προς έσοδα» της τράπεζας, βρέθηκε στο 76,0% σε σχέση με 67,9%, όπου ήταν το 2020. Την ίδια ώρα, ο δείκτης κόστος προς έσοδα του ομίλου για το 2021 διαμορφώθηκε στο 73,4% σε σύγκριση με 67,5%, το 2020, ποσοστά πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο των αντίστοιχων ποσοστών των ευρωπαϊκών τραπεζών.