Powered by

Η Ρωσία είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη οικονομική κατάρρευση

Η Ρωσία πρόκειται να υποστεί την πιο σοβαρή οικονομική κατάρρευση από τότε που ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέβηκε στην εξουσία στην αλλαγή της χιλιετίας, καθώς οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μετά την εισβολή του στην Ουκρανία αναμένεται να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά από οποιαδήποτε προηγούμενη κρίση που αντιμετώπισε ο Ρώσος ισχυρός άνδρας.

Στις 29 Απριλίου, η διοικητής της ρωσικής κεντρικής τράπεζας Elvira Nabiullina μείωσε τα επιτόκια της χώρας κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα, αφότου προέβλεψε σοβαρή ύφεση, εκτίναξη των τιμών και επερχόμενη αναταραχή στην αγορά εργασίας, καθώς η χώρα πληρώνει το τίμημα του απρόκλητου πολέμου της.

«Η προσφορά συρρικνώνεται πιο σημαντικά από τη ζήτηση, γεγονός που εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις», δήλωσε.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται να υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 8% φέτος και θα μπορούσε να συρρικνωθεί ακόμη και κατά 10%, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1994, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η Nabiullina απέρριψε τα «ρόδινα» στοιχεία της ρωσικής κυβέρνησης για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, τα οποία έδειξαν επέκταση 3,7%, ως ένα προσωρινό αποτέλεσμα που οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι αποθηκεύουν αγαθά προτού αυτά εξαφανιστούν. Καθώς τα αποθέματα σταδιακά εξαντλούνται, η ζημία θα συνεχίσει να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια του έτους και θα κορυφωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την ανάλυσή της.

Η διοικητής της κεντρικής τράπεζας ξεχώρισε την αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας, με τις πολύπλοκες διασυνοριακές αλυσίδες εφοδιασμού, ως κύριο θύμα των κυρώσεων.

«Οι εταιρείες που χρησιμοποιούσαν ξένες πρώτες ύλες ή εξαρτήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς σταδιακά εξαντλούνται τα αποθέματά τους», δήλωσε.

Δεν πρόκειται να υπάρξει ανάκαμψη σε σχήμα V το επόμενο έτος

Όπως και πολλές αναδυόμενες οικονομίες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές πρώτων υλών, η Ρωσία είχε και άλλες απότομες συρρικνώσεις στο παρελθόν: Η παραγωγή της χώρας γνώρισε μείωση 3% κατά τη διάρκεια της πανδημίας του 2020 και πτώση 7,8% το 2009 μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Αλλά ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο της Nabiullina, η ίδια εκτιμά ότι η φετινή βουτιά του ΑΕΠ μετά τις δυτικές κυρώσεις θα ξεπεράσει τις προηγούμενες μειώσεις, και μάλιστα με διαφορά.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Nabiullina προέβλεψε ότι η οικονομία δεν θα ανακάμψει το επόμενο έτος, όπως είχε κάνει στο παρελθόν. Αντίθετα, στην καλύτερη περίπτωση, θα παραμείνει στάσιμη σε ετήσια βάση το 2023 και στη χειρότερη περίπτωση θα μειωθεί κατά 3% περαιτέρω.

Οι τιμές καταναλωτή θα μπορούσαν να εκτοξευθούν κατά 18% έως 23% φέτος, ενώ ο ρυθμός αύξησης θα μειωθεί σημαντικά μόνο από τον ερχόμενο Απρίλιο, προβλέπει η τράπεζα.

Την Παρασκευή, το κύριο επιτόκιο της Ρωσίας μειώθηκε στο 14%, αν και εξακολουθεί να παραμένει αυξημένο σε σύγκριση με το 9,5% λίγο πριν από την εισβολή του Φεβρουαρίου.

Όμως, το κατά πόσο η τελευταία μείωση θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ξοδέψουν χρήματα σύντομα εν μέσω της αβεβαιότητας για τον πόλεμο είναι ένα άλλο θέμα.

«Οι άνθρωποι προτιμούν τώρα να αποταμιεύουν παρά να καταναλώνουν», δήλωσε η Nabiullina στους δημοσιογράφους.

ΠΗΓΗ: Fortune.com

Δειτε Επισης

Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων
Bitcoin: Tι σημαίνει για την τιμή του η πιθανή δημιουργία εθνικού αποθέματος στις ΗΠΑ
ΗΠΑ: Η επιλογή του Μπέσεντ για το Υπουργείο Οικονομικών δίνει «ανάσα» στις παγκόσμιες αγορές
Banco BPM: Εξετάζει την εξαγορά της από την UniCredit-Στα $11 δις η προσφορά
Τι είναι και γιατί ενδέχεται να αλλάξει το «φρένο χρέους» της Γερμανίας
Bitcoin: Τριήμερη πτώση 6%-Φρέναρε στα $94.000
Fed: Οι προειδοποιήσεις για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο-Τι δείχνει η εξαμηνιαία έκθεση
Ο τρόμος του Τραμπ πάνω από την Ευρώπη-Τι φοβάται τώρα η ΕΚΤ
Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση