Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Λαγκάρντ: Σε σημείο καμπής η ΕΚΤ για τα επιτόκια

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ευρωζώνη θα εγκαταλείψει την εποχή των αρνητικών επιτοκίων τους επόμενους μήνες καθώς  έχει φτάσει σε ένα «σημείο καμπής» στη νομισματική πολιτική. Μιλώντας στο Bloomberg TV στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, η Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ «δεν βρίσκεται σε κατάσταση πανικού», αλλά θα απομακρυνθεί από τα αρνητικά επιτόκια μέχρι το τρίτο τρίμηνο του έτους.

H επικεφαλής της ΕΚΤ την Δευτέρα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα μπορούσε να το αυξήσει περαιτέρω, εάν σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός στο 2%.

«Με βάση τις τρέχουσες προοπτικές, είναι πιθανό να είμαστε σε θέση να βγούμε από τα αρνητικά επιτόκια μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου» ανέφερε η Λαγκάρντ σε ανάρτηση σε blog που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ΕΚΤ. Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ είναι επί του παρόντος -0,5%. «Εάν δούμε τον πληθωρισμό να σταθεροποιείται στο 2% μεσοπρόθεσμα, θα είναι σκόπιμο να γίνει μια προοδευτική περαιτέρω ομαλοποίηση των επιτοκίων προς το ουδέτερο επιτόκιο», πρόσθεσε η Λαγκάρντ, ανοίγοντας ακόμη και την πόρτα για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, «αν η οικονομία της ευρωζώνης υπερθερμαίνεται».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης του Νταβός καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες παλεύουν με τον πληθωρισμό, τις ελλείψεις τροφίμων και την κλιματική αλλαγή. Οι ομιλίες του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσες, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είναι μεταξύ των σημαντικότερων σημείων της δεύτερης ημέρας του Φόρουμ που επέστρεψε μετά από διετή διακοπή λόγω της πανδημίας.

 

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Κρίση προϋπολογισμού στη Γερμανία- Αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών ο Όλαφ Σολτς
Πρώτες σε αγορές χρυσού τον Οκτώβριο οι Κεντρικές Τράπεζες Κίνας, Τουρκίας, Πολωνίας
Ο Πρόεδρος της Κίνας συναντά Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ
Τρίτη ημέρα απωλειών στη Wall Street
ΗΠΑ: Οι εργαζόμενοι της Washington Post θα απεργήσουν για μία ημέρα
Σε συνεργασία Ρωσίας-Ιράν για να ξεπεραστούν οι δυτικές κυρώσεις καλεί η Μόσχα
Η απεργία της Tesla Σουηδίας εξαπλώνεται στη γειτονική Δανία
Τουρκία: Ο ετήσιος πληθωρισμός έτρεχε το Νοέμβριο με ρυθμό 62%
Πέραν των 5 χιλ. ατόμων με αναπηρία ξεκίνησαν δουλειά στη Βουλγαρία εντός 2023
Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ για φορτία ρωσικού πετρελαίου-Στο στόχαστρο τρεις οντότητες και τρία πετρελαιοφόρα