Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Στο τραπέζι οι προσφορές για τον υπεραστικό Αστρομερίτη-Ευρύχου

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής των προσφορών για τον διαγωνισμό για την κατασκευή του υπεραστικού αυτοκινητοδρόμου Αστρομερίτη-Ευρύχου, με το επόμενο στάδιο να αφορά την αξιολόγηση των προσφορών και την κατακύρωση του Έργου. Το κόστος του Έρχου εκτιμάται στα €89.25 εκ. συμπ. ΦΠΑ.

Η κατασκευή του υπεραστικού αυτοκινητοδρόμου Αστρομερίτη-Ευρύχου αποτελεί την υλοποίηση άλλης μιας εξαγγελίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία μπήκε σε τροχιά υλοποίησης, ικανοποιώντας το για δεκαετίες δίκαιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών. Με την εκτέλεση του Έργου θα δοθεί νέα ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής και στήριξη στους κατοίκους των ορεινών περιοχών, μειώνοντας τον ρυθμό της αστυφιλίας και βελτιώνοντας αισθητά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής του Τροόδους. Αναγνωρίζοντας τη σημασία υλοποίησης του Έργου ως υψίστης προτεραιότητας, η Κυβέρνηση το έχει συμπεριλάβει στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ορεινών Κοινοτήτων.

Πέραν από τα οφέλη που θα επιφέρει για την ανάπτυξη και την αναζωογόνηση των Κοινοτήτων της περιοχής, η διεκπεραίωση του υπεραστικού αυτοκινητόδρομου αναμένεται να επιλύσει διάφορα προβλήματα που αφορούν στην οδική ασφάλεια. Η κατασκευή ασφαλών οδικών υποδομών θα εξυπηρετήσει τους κατοίκους του Συμπλέγματος Σολέας στην πρόσβασή τους από και προς την Λευκωσία και, την ίδια ώρα, θα διευκολύνει τους πολίτες της Κύπρου, οι οποίοι διακινούνται από την Λευκωσία προς την ευρύτερη περιοχή του Τροόδους.

Υπενθυμίζεται ότι το Έργο βρίσκεται στην Επαρχία Λευκωσίας και αφορά την κατασκευή υπεραστικού αυτοκινητοδρόμου τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, μήκους περίπου 11 χλμ. Ο αυτοκινητόδρομος θα ξεκινά από σημείο του υφιστάμενου δρόμου Αστρομερίτη – Ευρύχου, νότια της Κοινότητας Αστρομερίτη μετά τη διασταύρωση προς την Κοινότητα Βυζακιάς, και θα τερματίζει στη συμβολή του υφιστάμενου δρόμου Αστρομερίτη – Ευρύχου με τον δρόμο προς τον Κύκκο, στην περιοχή Ατσά.

Πρόκειται για Έργο Πρώτης Τάξης και συμπεριλαμβάνει ένα ανισόπεδο κόμβο στην περιοχή Κουτραφά, καθώς και δύο υπέργειες και δύο υπόγειες οχηματικές διαβάσεις για σύνδεση των εκατέρωθεν περιοχών και του υφιστάμενου δρόμου. Περιλαμβάνει επίσης μεγάλη κοιλαδογέφυρα περίπου 700 μ., στον ποταμό της Ελιάς (Βυζακιάς). Στην αρχή του Έργου προβλέπεται ισόπεδη συμβολή, η οποία θα αντικατασταθεί με ανισόπεδη μελλοντικά, στο πλαίσιο κατασκευής του τμήματος Δένειας – Αστρομερίτη. Στο τέλος του Έργου προβλέπεται τερματικός ισόπεδος κυκλικός κόμβος στη διασταύρωση προς Καλοπαναγιώτη – Κύκκο.

Στο Έργο περιλαμβάνονται εργασίες που αφορούν χωματουργικά, αποχετεύσεις ομβρίων, κατασκευές τεχνικών έργων (κοιλαδογέφυρας, άνω και κάτω διαβάσεων, τοίχων αντιστήριξης κλπ), δίκτυα υπηρεσιών κοινής ωφελείας, κατασκευή οδοστρώματος, οδική σήμανση και σηματοδότηση, στηθαία ασφαλείας, κ.α. Περιλαμβάνονται, επίσης, μέτρα μείωσης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, σύμφωνα με όρους της Περιβαλλοντικής Αρχής.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο υφιστάμενος δρόμος Αστρομερίτη-Ευρύχου θα παραμείνει σε λειτουργία και μετά την κατασκευή του νέου αυτοκινητοδρόμου.

Δειτε Επισης

Ask Wire: Πωλήσεις κατοικιών €119 εκατ. και γης €46 εκατ. στη Λευκωσία
Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για αστικό αναδασμό-Δημιουργείται γη έτοιμη για ανάπτυξη
RIA COURT 67: Στα σκαριά το νέο έργο του ομίλου Πανίκκος Λειβαδιώτης
Δέκα κατοικίες στη Λευκωσία στους πλειστηριασμούς Δεκεμβρίου
Built to Rent: Concept που μπορεί να αποτελέσει και για την Κύπρο εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων
Κ. Κωνσταντή: Το στεγαστικό δεν λύνεται εν μία νυκτί-Σωστά τα μέτρα, θα κριθούν στην πράξη
Νέο Κυπριακό Μουσείο: Δείτε πώς προχωρούν οι κατασκευαστικές εργασίες (pics)
Προνομιακά εμπορικά κτήρια στην Αραδίππου με προοπτικές απόδοσης πέραν του 7%
Μαρίνα Αγίας Νάπας: Εξαντλούνται τα διαθέσιμα διαμερίσματα στον ανατολικό πύργο
Εννέα μοναδικές κατοικίες σε όλη την Κύπρο, ιδανικές για μια άνετη οικογενειακή ζωή