Κ. Ηροδότου: Συρρικνωμένη ανάπτυξη, εκτόξευση πληθωρισμού
16:13 - 20 Μαΐου 2022
Στο 2,3%, από την αρχική εκτίμηση του 3,6% τον περασμένο Δεκέμβριο, θα διαμορφωθεί η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2022, ενώ ο πληθωρισμός για όλο το έτος παρουσιάζεται υπερδιπλάσιος της αρχικής εκτίμησης ελέω των αρνητικών γεωπολιτικών εξελίξεων, που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρει ο Διοικητής της ΚΤΚ, Κωνσταντίνος Ηροδότου, προλογίζοντας την ετήσια έκθεση της ΚΤΚ για το 2021.
«Σε σχέση με την ανάπτυξη της οικονομίας κατά το 2022 και λαμβάνοντας υπόψη τις νέες αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις, αναμένεται άνοδος του ΑΕΠ γύρω στο 2,3% έναντι αύξησης 3,6% που είχε εκτιμηθεί τον Δεκέμβριο 2021», αναφέρει ο κ. Ηροδότου.
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, ο πληθωρισμός κατά το 2022 και λαμβάνοντας υπόψη τις νέες αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις, αναμένεται να αυξηθεί γύρω στο 6,8%, έναντι 2,5% που είχε εκτιμηθεί τον Δεκέμβριο 2021
Εξάλλου, στην έκθεση η ΚΤ σημειώνει ότι το εύρος των επιπτώσεων θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του πολέμου και των κυρώσεων.
«Οι οικονομικές συνέπειες αναμένεται να προκύψουν μέσω περαιτέρω αυξήσεων σε τιμές πρώτων υλών και απώλειες στον τουρισμό και σε εξαγωγές λοιπών υπηρεσιών», αναφέρει η ΚΤΚ, προσθέτοντας πως έμμεσες συνέπειες αναμένονται λόγω της χειροτέρευσης της διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας λόγω επιπτώσεων στο επιχειρηματικό και καταναλωτικό αίσθημα.
Τέλος, η ΚΤΚ σημειώνει ότι «η αβεβαιότητα σε σχέση με τις οικονομικές προοπτικές είναι υψηλή».
Νέα πρόκληση για τις τράπεζες η κλιματική αλλαγή
Παράλληλα, ο Διοικητής της ΚΤΚ επισημαίνει πως πέραν των προκλήσεων που σχετίζονται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τον εξορθολογισμό των επιχειρηματικών μοντέλων των τραπεζών και της ψηφιοποίησης, «ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τη διαχείριση των κινδύνων που προκύπτουν από τις κλιματικές αλλαγές και τον στόχο/συμφωνία των κρατών για μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα».
Αναφέρθηκε στις κατευθυντήριες γραμμές που είχε εκδώσει η ΕΚΤ το Νοέμβριο του 2020 σχετικά με τη διαχείριση του κινδύνου από τις κλιματικές αλλαγές, όπου τίθενται οι προσδοκίες της για το πώς τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να διαχειρίζονται τους κινδύνους που προκύπτουν στους ισολογισμούς τους αλλά και στην ίδια την εικόνα τους από τις κλιματικές και περιβαλλοντικές αλλαγές.
Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΚΤΚ, τα κυπριακά σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα θα συμμετέχουν σε άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress-test) μέσα στο 2022, που πραγματοποιεί η ΕΚΤ σχετικά με τους κινδύνους που προκύπτουν από τις κλιματικές αλλαγές.
Ο κ. Ηροδότου είπε πως πέραν των σημαντικών πιστωτικών ιδρυμάτων στις οποίες απευθύνονται οι κατευθυντήριες γραμμές και τα λιγότερο σημαντικά ιδρύματα θα πρέπει να αξιολογήσουν και να εφαρμόσουν τις υπό αναφορά κατευθυντήριες γραμμές, έχοντας υπόψη την αρχή της αναλογικότητας.
Όπως πρόσθεσε, ήδη η ΚΤ έχει ζητήσει από τα λιγότερα σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα να προβούν σε αξιολόγηση του βαθμού ετοιμότητάς τους για εφαρμογή των εν λόγω κατευθυντήριων γραμμών».
«Συνεπώς, η διαχείριση των κινδύνων από τις κλιματικές αλλαγές έρχεται να προστεθεί στις ήδη υφιστάμενες προκλήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως η επίλυση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, η ανάγκη για εξορθολογισμό του επιχειρηματικού τους μοντέλου και η ανάπτυξη και εφαρμογή της ψηφιοποίησης στις εργασίες τους».
Στο μεταξύ το 2021, παρά τη συνεχιζόμενη απομόχλευση, το μέγεθος του τραπεζικού τομέα το 2021 παρουσίασε αύξηση, η οποία οφείλεται στην αύξηση των ρευστών τους διαθεσίμων ως αποτέλεσμα της αύξησης των καταθέσεων γύρω στα €51,5δις το 2021 που είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί μετά την κρίση του 2013.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ