Powered by

Σλοβακία: Πλήρωσε φυσικό αέριο σε ευρώ, άνοιξε λογαριασμό σε ρούβλι

Η κρατική εταιρεία της χώρας άνοιξε λογαριασμό σε ρούβλι στην Gazprombank και κατέβαλε την οφειλή της σε ευρώ, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της.

Η κρατική σλοβακική εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου (SPP) ανακοίνωσε ότι πλήρωσε σε ευρώ για το ρωσικό φυσικό αέριο και ότι έχει ανοίξει λογαριασμό στην Gazprombank, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της Ρίτσαρντ Προκιπτσάκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εξηγήσει σε οδηγία της αυτή την εβδομάδα με ποιο τρόπο οι χώρες-μέλη της ΕΕ μπορούν να εξακολουθήσουν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία. «Πληρώσαμε σε ευρώ την οφειλή μας προς τη Gazprom», δήλωσε ο Προκιπτσάκ σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Σλοβακίας RTVS, εξηγώντας ότι η πληρωμή έγινε στις 17 Μαΐου.

«Πραγματοποιήθηκε σε ευρώ, διότι και ο ίδιος ο λογαριασμός εκδόθηκε σε ευρώ από την Gazprom. Στη συνέχεια τα χρήματα εστάλησαν στον λογαριασμό της Gazprom και έχω λάβει επιβεβαίωση ότι έχουν παραληφθεί», επεσήμανε ο ίδιος. «Τώρα γίνεται η μετατροπή του συναλλάγματος, η οποία θα ολοκληρωθεί με την καταβολή ρουβλιών στην Gazprom και μετά από αυτό θα συνεχιστεί η παροχή φυσικού αερίου», συνέχισε.

«Η μετατροπή του συναλλάγματος είναι εκτός του ελέγχου της SPP», τόνισε ο Προκιπτσάκ.

Αν και η Κομισιόν συνέστησε στις εταιρείες της ΕΕ να μην ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank σε ρούβλια, όπως έχει ζητήσει το Κρεμλίνο, δεν έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Στέλνει μια ντουζίνα επιστολές σε εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ ο Τραμπ-Ενημερώνει για τους δασμούς στα προϊόντα τους
Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού: Ακόμη 20 τόνους χρυσού αγόρασαν τον Μάιο οι Κεντρικές Τράπεζες
Τα γερμανικά εργοστάσια «φρενάρουν» εν μέσω αβεβαιότητας στο εμπόριο με τις ΗΠΑ
Βιλερουά: Η ισχυροποίηση του ευρώ απειλεί τον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό
ΕΚΤ: Καύσωνας και κλιματική κρίση «καίνε» το ΑΕΠ και ανεβάζουν τον πληθωρισμό
Αρχίζουν οι επιστολές Τραμπ για δασμούς 10%-70%... Θα επιβληθούν τεθούν σε ισχύ τον Αύγουστο
Μπέσεντ: Ανταποδοτικός δασμός 10% για περίπου 100 χώρες πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου
«Καμπανάκι» από την Oxford Economics-Η Ε.Ε. κινδυνεύει με εμπορική συρρίκνωση
Πέρασε και από το Κογκρέσο το φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ-«Θα κάνει τις ΗΠΑ διαστημόπλοιο»
Lars Klingbeil: Κορυφαία προτεραιότητα η επαναφορά της Γερμανίας σε τροχιά ανάπτυξης