Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Προειδοποιεί για πιθανή ύφεση στην Ευρωζώνη ο Fitch

Ένας ξαφνικός τερματισμός των προμηθειών ρωσικού αερίου στην Ευρώπη είναι πιθανόν να ωθήσει την Ευρωζώνη σε ύφεση, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, στο πρόσφατο οικονομικό του δελτίο economics dashboard.

«Η έκθεση είναι τόσο μεγάλη, που ένας άμεσος και ολικός τερματισμός της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου θα έχει ως αποτέλεσμα ελλείψεις αερίου και περιορισμούς, που θα προκαλέσουν ένα μεγάλο οικονομικό σοκ», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον οίκο, η ΕΕ βασίζεται σε καθαρές εισαγωγές για να καλύψει το 84% της εγχώριας κατανάλωσης αερίου, με το 38% των εισαγωγών αερίου να προέρχεται από τη Ρωσία. Ο οίκος εκτιμά ότι γύρω στο 30% της εγχώριας κατανάλωσης αερίου στην ΕΕ και την Ευρωζώνη χορηγείται από τη Ρωσία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία ανέρχεται στο 60%.

Ο οίκος χρησιμοποιεί αναλύσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη βάση ενός πλαισίου ανάλυσης εισροών και εκροών των εθνικών λογαριασμών, αναλύσεις οι οποίες εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,7% αν η προμήθεια αερίου μειωθεί κατά 10%.

«Μια απώλεια προμήθειας αερίου κατά 30% μεταφράζεται σε συρρίκνωση κατά 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης» εκτιμά ο Fitch, προσθέτοντας πως για τη Γερμανία, η απώλεια της προμήθειας του ρωσικού αερίου θα υπονοούσε μια μείωση του ΑΕΠ κοντά στο 4%.

Αν και υπάρχει περιθώριο αντικατάστασης της προμήθειας ρωσικού αερίου, σε βάθος χρόνου με άλλες πηγές αερίου και ενέργειας, ο Fitch τονίζει ωστόσο ότι «μια άμεση απώλεια των εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία, ενός σημαντικού κινδύνου καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ουσιαστικά θα ήταν αδύνατο να υποκατασταθεί πλήρως σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα».

«Επιπρόσθετα, η άνοδος των τιμών της ενέργειας σε ένα τέτοιο σενάριο θα προσέθετε στις πληθωριστικές πιέσεις και να συμπιέσει το πραγματικό εισόδημα», προσθέτει.

Στο δελτίο οικονομικών προοπτικών του Μαρτίου του 2022, ο Fitch προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,3% το 2023 με καθοδικούς κινδύνους, σημειώνοντας ότι ενδεχόμενοι περιορισμοί στην παροχή αερίου είναι πιθανόν να σπρώξουν την ευρωζώνη σε ύφεση προς το τέλος του 2022 και στις αρχές του 2023.

Δειτε Επισης

Η κλιματική αλλαγή «έκοψε» 3 δισ. δολάρια από την παγκόσμια οικονομία
Η Greenpeace κάνει λόγο για «πράσινο ξέπλυμα» μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου
Νέο δίκτυο κρυπτονομισμάτων στη χρηματοδότηση ομάδων κατά του Ισραήλ
Κίνα: Ετήσια αύξηση 6,9% κατέγραψαν τα μεικτά έσοδα της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών
Διευρύνουν τις απώλειες οι τιμές πετρελαίου μετά την αναβολή της συνεδρίας ΟΠΕΚ
Ολοταχώς για νέα συρρίκνωση και στο δ΄ τρίμηνο η οικονομία της Ευρωζώνης
Αμετάβλητα στο 4% διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδία
American Express: Οι πέντε κορυφαίοι προορισμοί με την ταχύτερη ανάπτυξη το 2023
Το Ευρωκοινοβούλιο άναψε πράσινο για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Κίνα: Εδραίωση του ρόλου της Mastercard στις χρηματοοικονομικές τραπεζικές συναλλαγές