Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Στο τραπέζι νομοσχέδιο για γάμους σε... κάστρα και μουσεία

Την τέλεση πολιτικών γάμων σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως κάστρα αλλά και μουσεία με χαμηλή επισκεψιμότητα στην Κύπρο, προνοεί μεταξύ άλλων νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που συζητήθηκε την Πέμπτη στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής.

Ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή Μεταφορών είπε πως η συζήτηση του νομοσχεδίου έχει να κάνει με τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους με το πρώτο και πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα να είναι η θεσμοθέτηση της δωρεάν εισόδου σε όλα τα μουσεία που είναι κάτω από την αρμοδιότητα του Τμήματος Αρχαιοτήτων, κάτι που εφαρμόζεται με επιτυχία στο εξωτερικό. Τα μουσεία, είπε, πλέον θα λειτουργούν 7 ημέρες την εβδομάδα και με ελεύθερη είσοδο.

Η δεύτερη αλλαγή έχει να κάνει με τους αρχαιολογικούς χώρους, στους οποίους στους δικαιούχους για ελεύθερη είσοδο θα συμπεριληφθούν οι συνταξιούχοι αλλά και οι τρίτεκνες οικογένειες.

Η τρίτη αλλαγή έχει να κάνει με την τέλεση πολιτικών γάμων υπό συγκεκριμένους περιορισμούς και προδιαγραφές σε κάποια αρχαία μνημεία που έχουν επιλεγεί, όπως κυρίως στα κάστρα της Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου καθώς και σε κάποια μουσεία με πολύ χαμηλή επισκεψιμότητα όπως αυτό των Λευκάρων, της Γεροσκήπου και κάποια άλλα. Μέγιστο όριο θα είναι τα 30 άτομα και ένα τέλος που θα κυμαίνεται από 1.000 έως 1.500 ευρώ αναλόγως του Μνημείου.

«Με αυτό τον τρόπο θα προβάλουμε αυτά τα αρχαία μνημεία, ιδιαίτερα τα κάστρα και από την άλλη θα προβάλουμε την ιστορία μας, την πολιτιστική κληρονομιά στο εξωτερικό και θα ενισχύσουμε τον τομέα των πολιτικών γάμων και τους Δήμους», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, διερωτήθηκε αν στο βρετανικό μουσείο και στο μουσείο στην Οξφόρδη τελούνται πολιτικοί γάμοι εμείς γιατί δεν μπορούμε να τελούμε πολιτικούς γάμους σε συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους όπως κάστρα.

Δειτε Επισης

Τη Δευτέρα η τελική θέση της Κυβέρνησης για τους χαμηλόμισθους στο δημόσιο
Υποχωρεί το κόστος δανεισμού κρατών Ευρωζώνης μετά την πτώση του πληθωρισμού
Eγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός της Βουλής για το 2024
Πέρασε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του ΧΑΚ-Ανάγκη ολοκλήρωσης των εργασιών για ιδιωτικοποίηση
Άνοιξε τον δρόμο για προσέλκυση ταλέντων η Βουλή-Αλλάζει το πλαίσιο για τις πολιτογραφήσεις
Με ημερήσια κέρδη και μηνιαία άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ
Άνοδος δείκτη κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες το τρίτο τρίμηνο 2023
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τους χαμηλόμισθους του δημοσίου-Το μοναδικό θέμα διαφωνίας
Πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης 3,1% του ΑΕΠ στο δεκάμηνο 2023
Αυξάνεται το επίδομα ενοικίου για εκτοπισθέντες και παθόντες