Powered by

Φινλανδία: Σε διαιτησία η διαφωνία με Gazprom για φυσικό αέριο

Η Ρωσία ενδέχεται να διακόψει σύντομα τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία λόγω της άρνησης της σκανδιναβικής χώρας να πληρώσει την Gazprom σε ρούβλια, δήλωσε την Τρίτη η φινλανδική κρατική εταιρεία Gasum.

Η Gasum είπε ότι θα παραπέμψει τη διαφωνία της με την Gazprom Export σε διαιτησία, μια κίνηση που κινδυνεύει να εξοργίσει περαιτέρω τη γειτονική Ρωσία, καθώς το Ελσίνκι ετοιμάζεται να υποβάλει την υποψηφιότητά του για ένταξη στο ΝΑΤΟ την Τετάρτη.

«Η Gasum θεωρεί ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διακοπής της παροχής φυσικού αερίου... και κατά συνέπεια η εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Φινλανδία μπορεί να τερματιστεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Την Κυριακή, η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού η ενεργειακή της εταιρεία RAO Nordic ζήτησε πληρωμή των καθυστερήσεων, αν και η διαφορά καλύφθηκε γρήγορα.

Το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει περίπου το οκτώ τοις εκατό της κατανάλωσης ενέργειας της Φινλανδίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προέρχεται από τη Ρωσία.

Τον Απρίλιο, η Gazprom Export ζήτησε οι μελλοντικές πληρωμές στη σύμβαση προμήθειας να γίνονται σε ρούβλια αντί για ευρώ.

Η Gasum απέρριψε το αίτημα.

Ο φινλανδικός όμιλος δήλωσε ότι ήταν προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο περικοπής και θα «στοχεύσει στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας φυσικού αερίου για τους Φινλανδούς πελάτες του μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Balticconnector».

Ωστόσο, σημείωσε ότι «οι περιορισμοί στη χωρητικότητα μετάδοσης μπορεί να το καταστήσουν δύσκολο».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gasum, Mika Wiljanen, δήλωσε ότι η εταιρεία «δεν είχε άλλη επιλογή από το να οδηγήσει τη σύμβαση σε διαιτησία».

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Φινλανδία ότι οποιαδήποτε αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ θα ήταν «ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες συνέπειες».

Σε αρκετές χώρες που αρνήθηκαν να πληρώσουν την Gazprom σε ρούβλια προκειμένου να μην υποστηρίξουν τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, όπως η Πολωνία και η Βουλγαρία, περικόπηκαν οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Στην υπόλοιπη ΕΕ, ορισμένες πληρωμές οφείλονται στα μέσα Μαΐου, όταν αναμένονται και άλλες περικοπές.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

JP Morgan: Η στρατηγική της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων το β’ εξάμηνο-Οι εκτιμήσεις για την Ευρωζώνη
Επέστρεψαν σε τροχιά ανάπτυξης οι υπηρεσίες στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο-Σε υψηλό τριών μηνών ο σύνθετος PMI
Ελβετία: Οριακή άνοδος για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο στο 0,1%
UBS: Η ανεξαρτησία της Fed και το κράτος δικαίου των ΗΠΑ σε κίνδυνο
Εμπορικό deal Τραμπ και Βιετνάμ-Δασμοί 20% στις εξαγωγές προς ΗΠΑ, μηδενικοί για αμερικανικά προϊόντα
Σε πορεία δημοσιονομικού εκτροχιασμού η Γαλλία με έλλειμμα ρεκόρ-Προειδοποιήσεις Μοσκοβισί
Θορυβημένη η ΕΚΤ από την ταχεία άνοδο του ευρώ-Φόβοι για ενίσχυση του πληθωρισμού
Ο φιλόδοξος στόχος της Ε.Ε. για το κλίμα-Τα διακυβεύματα και οι εξαιρέσεις
Μεγάλο τραπεζικό deal στη Βρετανία-Στη Santander μονάδα της Sabadell για £2,7 δις
Η Ε.Ε. παρατείνει τα οικονομικά περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας για άλλους έξι μήνες