Οι ΗΠΑ χαλαρώνουν ορισμένες από τις κυρώσεις ενάντια στη Βενεζουέλα
12:18 - 18 Μαΐου 2022
Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαλαρώνουν ορισμένες από τις σκληρές κυρώσεις στη Βενεζουέλα για να ενθαρρύνουν τον διάλογο μεταξύ του καθεστώτος του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο και των αντιπάλων του, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος την Τρίτη.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλαμβάνουν μια σειρά μέτρων κατόπιν αιτήματος της προσωρινής κυβέρνησης της Βενεζουέλας και της πλατφόρμας Unity των κομμάτων της αντιπολίτευσης που διαπραγματεύονται με το καθεστώς της Βενεζουέλας, για να υποστηρίξουν την απόφασή τους να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Πόλη του Μεξικού», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μία ενέργεια επιτρέπει στην αμερικανική εταιρεία πετρελαίου Chevron να διαπραγματευτεί με την κρατική εταιρεία πετρελαίου PDVSA για τους όρους οποιωνδήποτε μελλοντικών δραστηριοτήτων στη Βενεζουέλα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκεζ ανέφερε στο Twitter ότι η απόφαση «έχει εξουσιοδοτήσει αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου να διαπραγματευτούν και να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις στη Βενεζουέλα».
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο απώτερος στόχος της χώρας της Νότιας Αμερικής είναι αυτή η κίνηση «να ξεκινήσει την πορεία προς την πλήρη άρση αυτών των παράνομων κυρώσεων που επηρεάζουν ολόκληρο τον πληθυσμό μας».
Ο αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ένα ακόμη βήμα για χαλάρωση των κυρώσεων θα ανακοινωθεί άμεσα.
Μετά από ένα πολιτικό αδιέξοδο τριών ετών που έχει δει τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στη Βενεζουέλα να επιδεινώνονται δραστικά, η Ουάσιγκτον θέλει να ενθαρρύνει το καθεστώς του Μαδούρο να διαπραγματευτεί με τους αντιπάλους του, μεταξύ των οποίων είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η «προσωρινή κυβέρνηση» υπό τον Χουάν Γκουαϊδό, η οποία έχει αναγνωριστεί από σχεδόν 60 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ως νόμιμη κυβέρνηση από το 2019.
Παρά τη διεθνή υποστήριξη, η πλευρά του Γκουαϊδό δεν κατάφερε να εκδιώξει τον Μαδούρο.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η χαλάρωση των κυρώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη κατόπιν αιτήματος της προσωρινής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Γκουαϊδό και συνδέεται άμεσα με μια συμφωνία και των δύο πλευρών για επιστροφή στις συνομιλίες.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν μια ειρηνική, μετά από διαπραγματεύσεις, έκβαση της πολιτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης της Βενεζουέλας», είπε ο αξιωματούχος.
Οι δύο πλευρές της Βενεζουέλας συναντήθηκαν για να συζητήσουν "μελλοντικά σχέδια" στον απόηχο της ανακοίνωσης αργότερα την Τρίτη.
Οι επικεφαλής και των δύο αντιπροσωπειών -- ο Χόρχε Ροντρίγκες που εκπροσωπεί τον Μαδούρο και ο επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης ομάδας Χεράρντο Μπλάιντ -- ανέβασαν στο Twitter μια φωτογραφία τους να δίνουν τα χέρια συνοδευόμενη από το ίδιο μήνυμα: «Σε μια συνάντηση εργασίας για μελλοντικά σχέδια. Για να αναβιώσει το πνεύμα του Μεξικού».
Οι συνομιλίες με τη Βενεζουέλα είχαν σταματήσει από τον Οκτώβριο, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν υπό κράτηση τον Κολομβιανό επιχειρηματία Άλεξ Σάαμπ, ο οποίος κατηγορήθηκε για ξέπλυμα χρημάτων για το καθεστώς του Μαδούρο.
Όμως τον Μάρτιο δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι επισκέφθηκαν τη Βενεζουέλα και λίγο αργότερα το Καράκας απελευθέρωσε δύο κρατούμενους Αμερικανούς, δημιουργώντας ελπίδες για ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών και επανάληψη των εσωτερικών πολιτικών συνομιλιών.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι η χαλάρωση των κυρώσεων δεν θα επιτρέψει στη Chevron να καταλήξει σε συμφωνία με την PDVSA ή να αναλάβει εργασίες εντός ή για λογαριασμό της Βενεζουέλας, όπου ο πετρελαϊκός τομέας έχει παρεμποδιστεί από τις διεθνείς κυρώσεις.
«Πολύ ξεκάθαρα, καμία από αυτές τις ελαφρύνσεις δεν θα οδηγούσε σε αύξηση των εσόδων για το καθεστώς», είπε ο αξιωματούχος.
«Θα βαθμονομήσουμε την πολιτική κυρώσεων ανάλογα για να αυξήσουμε την πίεση ή να μειώσουμε την πίεση με βάση φιλόδοξα συγκεκριμένα και μη αναστρέψιμα αποτελέσματα που θα εξουσιοδοτήσουν τον λαό της Βενεζουέλας να καθορίσει το μέλλον της χώρας του μέσω δημοκρατικών εκλογών», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Ο Δημοκρατικός Αμερικανός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, επέκρινε έντονα την πρόταση για το Καράκας.
«Το να δώσουμε στον Μαδούρο μια χούφτα άχρηστα φυλλάδια μόνο και μόνο για να υποσχεθεί το καθεστώς του να καθίσει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων είναι μια στρατηγική που προορίζεται να αποτύχει», είπε ο Μενέντεζ σε δήλωση του.
Οι παραχωρήσεις των ΗΠΑ «αγνοούν τα ψυχρά, σκληρά γεγονότα για το καθεστώς Μαδούρο και την ιστορία του να καταχράται τις διαπραγματεύσεις για να ενισχύσει την πολιτική του θέση», πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ