Η πρόταση που αφορά ρωσικό πετρέλαιο που απέρριψαν Κύπρος, Ελλάδα, Μάλτα
17:02 - 16 Μαΐου 2022
Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα απέρριψαν πρόταση της Κομισιόν για απαγόρευση της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου από σκάφη με σημαία κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τρίτες χώρες, στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία, επαναλαμβάνει δημοσίευμα της ενημερωτικής ιστοσελίδας Politico τη Δευτέρα.
Η τελευταία έκδοση του καθημερινού newsletter της ιστοσελίδας γράφει ότι οι τρεις χώρες απέρριψαν την πρόταση «λόγω ανησυχιών πως οι πλοιοκτήτες τους θα χάσουν έναντι των ανταγωνιστών τους και θα επηρεαστούν οι οικονομίες τους».
Υπενθυμίζεται πως το έκτο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει το σταδιακό εμπάργκο στην εισαγωγή αργού και διυλισμένου πετρελαίου από τη Ρωσία, τόσο με αγωγούς μέσω ξηράς όσο και με τάνκερ μέσω θάλασσας.
Πέρα από τη γνωστή αντίρρηση της Ουγγαρίας για την απαγόρευση της εισαγωγής πετρελαίου μέσω αγωγών (η χώρα επικαλείται την εξάρτησή της από τους Ρωσικούς αγωγούς καθώς δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα), Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα φέρονται να έχουν ζητήσει επίσης μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο όσον αφορά την απαγόρευση της εισαγωγής πετρελαίου μέσω θαλάσσης, χωρίς να φέρνουν αντίρρηση στην ίδια την απαγόρευση.
Ωστόσο οι τρεις χώρες σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευθεί διαφωνούν με την απαγόρευση της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου με σκάφη με σημαία της ΕΕ σε τρίτες χώρες, με το επιχείρημα πως θα πληγούν οι δικές τους οικονομίες ενώ οι μεταφορές αυτές θα γίνουν από ανταγωνιστικές εταιρίες και σημαίες άλλων χωρών.
Την Παρασκευή, ο Όλεγκ Ουστένκο, οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε δηλώσει στο Politico πως «οι πολιτικοί στην πλευρά της ΕΕ μιλούν για χρήαματα και εμείς μιλούμε για ζωές».
Το δημοσίευμα επικαλείτο επίσης εκτιμήσεις της ΜΚΟ κατά της διαφθοράς Global Witness σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον 150 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου μεταφέρθηκαν μεταξύ της 24ης Φεβρουαρίου, ημέρα έναρξης της εισβολής, και της 10ης Μαΐου με σκάφη ιδιοκτησίας, διαχείρισης ή σημαίας της Ελλάδας, της Κύπρου ή της Μάλτας.
Το ίδιο δημοσίευμα περιλάμβανε επίσης δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στις 6 Μαΐου, με την οποία ο κ. Αναστασιάδης δήλωνε πως η Κύπρος στηρίζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας προσθέτοντας πως οι κυρώσεις «θα πρέπει να είναι στοχευμένες και όχι να είναι κατ΄ επιλογήν και που εξυπηρετούν κάποια των κρατών και να αφήνουν εκτεθειμένα κάποια άλλα των κρατών».