Powered by

Σε νέο υψηλό ρεκόρ εκτινάχθηκαν οι τιμές του σιταριού

Οι τιμές του σιταριού εκτινάχθηκαν σε νέο υψηλό ρεκόρ τη Δευτέρα, αφού η Ινδία αποφάσισε να απαγορεύσει τις εξαγωγές του προϊόντος καθώς ο καύσωνας έπληξε την παραγωγή.

Η τιμή εκτινάχθηκε στα 435 ευρώ ανά τόνο καθώς άνοιξε η ευρωπαϊκή αγορά.

Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού έχουν εκτοξευθεί στα ύψη λόγω των φόβων για την προσφορά μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο στη γεωργική Ουκρανία, η οποία προηγουμένως αντιπροσώπευε το 12% των παγκόσμιων εξαγωγών.

Η απότομη αύξηση, που επιδεινώθηκε από τις ελλείψεις λιπασμάτων και την κακή συγκομιδή, έχει τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό παγκοσμίως και έχει εγείρει φόβους πείνας και κοινωνικής αναταραχής στις φτωχότερες χώρες.

Η Ινδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο, δήλωσε το Σάββατο ότι απαγορεύει τις εξαγωγές μετά τον θερμότερο Μάρτιο που έχει καταγραφεί.

Η Ινδία είπε ότι παράγοντες όπως η χαμηλότερη παραγωγή και οι απότομα υψηλότερες παγκόσμιες τιμές σήμαιναν ότι ανησυχεί για την επισιτιστική ασφάλεια των δικών της 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι εξαγωγικές συμφωνίες που είχαν συμφωνηθεί πριν από την οδηγία που εκδόθηκε στις 13 Μαΐου θα μπορούσαν ακόμα να τηρηθούν, αλλά οι μελλοντικές αποστολές χρειάζονται κυβερνητική έγκριση, ανέφερε.

Ωστόσο, οι εξαγωγές θα μπορούσαν επίσης να πραγματοποιηθούν εάν το Νέο Δελχί εγκρίνει αιτήματα από άλλες κυβερνήσεις «για την κάλυψη των αναγκών τους σε επισιτιστική ασφάλεια».

Η Ινδία, η οποία διαθέτει μεγάλα αποθέματα ασφαλείας, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ήταν έτοιμη να συμβάλει στην κάλυψη ορισμένων από τις ελλείψεις εφοδιασμού που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η απαγόρευση των εξαγωγών προκάλεσε έντονη κριτική από την Ομάδα των Επτά βιομηχανοποιημένων χωρών, η οποία είπε ότι τέτοια μέτρα «θα επιδείνωναν την κρίση» της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων.

Δειτε Επισης

Πέτερ Ντίλοφ: Ισχυρό θεμέλιο για οικονομική σταθερότητα η ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη
Ανοίγει την στρόφιγγα και μοιράζει περισσότερες από δύο τρις στερλίνες στα Υπουργεία η Ρέιτσελ Ριβς
Οι αγορές χρυσού των Κεντρικών Τραπεζών τον Απρίλιο-Επιβράδυνση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα
Αναθεωρήθηκε ανοδικά η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης-Στο 0,6% το πρώτο τρίμηνο
Υπό πίεση οι τιμές ακινήτων στη Βρετανία-Πτώση 0,4% τον Μάιο
Μειώθηκαν βιομηχανική παραγωγή και εξαγωγές στη Γερμανία τον Απρίλιο
Morgan Stanley: Πώς μια ήπια ύφεση θα εντείνει τη δυναμική της αμερικανικής αγοράς
Θετικός σε πιθανή εμπορική συμφωνία με Ε.Ε. ο Τραμπ-«Ελπίζουμε να επιτευχθεί, αλλιώς θα επιβληθούν δασμοί»
Αύξηση στις γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες παρά τους δασμούς Τραμπ τον Απρίλιο
Διατηρεί τα κέρδη ο χρυσός-Με το βλέμμα στη Fed οι traders