Κ. Γιωρκάτζης: Αναπτύσσουμε τη Λευκωσία σε βιώσιμη και ανθεκτική πόλη
12:55 - 13 Μαΐου 2022
Ο Δήμος Λευκωσίας προσπαθεί να αναπτύξει τη πρωτεύουσα σε μια πιο βιώσιμη και ανθεκτική πόλη προς όφελος των μελλοντικών γενεών και την τελευταία δεκαετία διαμόρφωσε και υλοποιεί μια πολύ-επίπεδη στρατηγική παρέμβασης για το περιβάλλον, δήλωσε ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.
Σε χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης του 113ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών, ο κ. Γιωρκάτζης ανέφερε ότι ο κόσμος αλλάζει και οι πόλεις, ως σημαντικοί χώροι παραγωγικότητας και στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας κάθε χώρας, δεν μπορούν να μένουν πίσω από τις εξελίξεις.
Επί δεκαετίες οι πόλεις μας, σημείωσε, αναπτύσσονταν χωρίς ιδιαίτερους περιβαλλοντικούς προβληματισμούς ενώ ο σημερινός τρόπος λειτουργίας τους, αποδεδειγμένα αφήνει υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα – ατμοσφαιρική ρύπανση, ηχορρύπανση, μεγάλη παραγωγή αποβλήτων, ανεξέλεγκτη χρήση φυσικών πόρων, οικονομία υψηλής ενεργειακής έντασης και υψηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μεταξύ άλλων.
«Αυτό το ξεπερασμένο μοντέλο ανάπτυξης της πόλης, σήμερα είναι οικολογικά μη βιώσιμο. Η κοινωνία των πολιτών, και δη οι νέοι, ως δυναμικός και ενημερωμένος περιβαλλοντικός προασπιστής, απαιτούν μια «πράσινη στροφή» σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Απαιτούν άμεσες λύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την εξοικονόμηση πόρων για τις μελλοντικές γενιές», πρόσθεσε.
Ο Δήμος Λευκωσίας, συνέχισε, συμμερίζεται αυτή την ανησυχία και την τελευταία δεκαετία διαμόρφωσε και υλοποιεί μια πολύ-επίπεδη στρατηγική παρέμβασης.
Αναγνωρίσαμε, είπε, την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του αστικού κέντρου όσον αφορά την ένταση και ποικιλία των δραστηριοτήτων και προς αυτή την κατεύθυνση, διαμορφώσαμε το Σχέδιο Περιοχής του Κέντρου της Λευκωσίας, το οποίο προσφέρει πολεοδομικά κίνητρα που έχουν στόχο την αύξηση της πυκνότητας στο κέντρο της πόλης, με την ευχή ότι θα σταματήσει η οριζόντια εξάπλωση.
Ενθαρρύναμε, συνέχισε, την επαναχρησιμοποίηση υφιστάμενων εγκαταλελειμμένων υποστατικών στην εντός των τειχών πόλη και σε συνεργασία με το κράτος δόθηκαν κίνητρα για προσέλκυση επιχειρήσεων και για δημιουργία φοιτητικών εστιών.
«Συνεργαστήκαμε με την κοινότητα Έρευνας και Καινοτομίας για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, το οποίο τοποθετήσαμε στην καρδιά της πόλης, δίπλα στη Νεκρή Ζώνη», πρόσθεσε.
Επενδύσαμε, σημείωσε, σε νέες χρήσεις (όπως ερευνητικά κέντρα, τριτοβάθμια ιδρύματα) και προωθήσαμε τον πολιτισμό και την ανάπτυξη πολιτιστικής υποδομής ενώ ενισχύσαμε σημαντικά την κοινωνική μας υπηρεσία και αυξήσαμε εντυπωσιακά τις δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιούμε – τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα.
«Σε όλα μας τα έργα υποδομής, εφαρμόζουμε πρόνοιες που προωθούν τις βιώσιμες μεταφορές, ενισχύουν τη βιώσιμη κινητικότητα στην αστική περιοχή της Λευκωσίας και στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου (που αποτελεί και δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι το 2030)», πρόσθεσε.
Επιβάλαμε, ανέφερε, περιορισμούς στην πρόσβαση και διακίνηση των ιδιωτικών οχημάτων στα αστικά κέντρα, δημιουργούνται λεωφορειολωρίδες για ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών και ένα δίκτυο ποδηλατόδρομων μήκους πέραν των 50 χιλιομέτρων.
Ταυτόχρονα, επεσήμανε, λαμβάνουμε μέτρα στήριξης της ενεργειακής απόδοσης, της έξυπνης διαχείρισης της ενέργειας και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις δημόσιες υποδομές (π.χ. χρήση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας τύπου LED).
«Ενισχύουμε την αειφορία είτε μέσα από διεύρυνση, εμπλουτισμό και αναβάθμιση των χώρων πρασίνου, είτε μέσα από ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων δημόσιων υποδομών (π.χ. φύτευση δέντρων για ενίσχυση της σκίασης και δημιουργίας άνετου μικροκλίματος προς όφελος των χρηστών)», πρόσθεσε.
Σήμερα, επεσήμανε, η βιώσιμη αστική ανάπτυξη εξαρτάται όχι μόνο από το πλήθος των «σκληρών υποδομών» μιας πόλης, όπως δρόμοι, πάρκα, αξιοθέατα, συγκοινωνίες («φυσικό κεφάλαιο») αλλά εξαρτάται όλο και περισσότερο και από τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα της επικοινωνίας, της γνώσης και των κοινωνικών υποδομών (Αλλιώς το «πνευματικό και κοινωνικό κεφάλαιο»).
Για το τελευταίο, σημείωσε, απαιτείται τεχνολογία και εκείνα τα έξυπνα συστήματα που συλλέγουν και μεταφέρουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, όχι μόνο από και προς την ίδια την πόλη και τις υπηρεσίες της, αλλά ταυτόχρονα από και προς τους χρήστες της πόλης, τους πολίτες και επισκέπτες.
«Με αυτά τα έξυπνα συστήματα αναπτύσσεται μια διαφορετική σχέση επικοινωνίας και συνεργασίας κοινού και Δήμου. Διευκολύνει την συντήρηση και επίλυση άμεσων προβλημάτων στην πόλη, επιτρέπει στους πολίτες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για διάφορα θέματα που τους αφορούν και γενικά βελτιώνει αισθητά την ποιότητα ζωής στην πόλη», πρόσθεσε.
Ο Δήμος Λευκωσίας, είπε, αναγνώρισε από νωρίς αυτή τη διάσταση και έχει ήδη ξεκινήσει (από το 2018) την υλοποίηση σχεδίου μετασχηματισμού της Λευκωσίας σε μία «Έξυπνη Πόλη».
«Οι πολλές παρεμβάσεις που υλοποιήσαμε και συνεχίζουμε να υλοποιούμε, απαιτούν σημαντικούς πόρους. Η Λευκωσία έχει επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα διάφορα προγράμματα τοπικής χρηματοδότησης και για αυτήν την υποστήριξη είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες», σημείωσε.
Εξέφρασε τέλος, την αισιοδοξία πως μέσα από αυτή την πορεία η Λευκωσία του μέλλοντος θα είναι μια πιο φιλική, πιο βιώσιμη, οικολογική και όμορφη πόλη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, αλλά κυρίως για τις νέες γενιές.