Παγκόσμιος Δείκτης CBDC της PwC: Αγώνας δρόμου για το ψηφιακό χρήμα
17:21 - 12 Μαΐου 2022
Το μέλλον του χρήματος είναι ψηφιακό, όπως προκύπτει από τον Παγκόσμιο Δείκτη CBDC της PwC για το 2022. Εκτιμάται ότι πέραν του 80% των κεντρικών τραπεζών είτε μελετούν το ενδεχόμενο εισαγωγής ενός Ψηφιακού Νομίσματος Κεντρικής Τράπεζας (CBDC) είτε το έχουν ήδη πράξει (Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) – Έγγραφο Εργασίας 107 Επικείμενη Άφιξη – Η συνέχεια της έρευνας για το Ψηφιακό Νόμισμα Κεντρικής Τράπεζας).
Ο Παγκόσμιος Δείκτης CBDC της PwC για το 2022 αναλύει και κατατάσσει τα κορυφαία έργα CBDC στον τομέα της λιανικής και χονδρικής τραπεζικής. Πιο συγκεκριμένα, ο Δείκτης αξιολογεί το στάδιο ανάπτυξης των έργων CBDC, συνεκτιμώντας παράλληλα τις απόψεις των κεντρικών τραπεζών και το ενδιαφέρον του κοινού.
Tα έργα CBDC στον τομέα της λιανικής τραπεζικής (ψηφιακά νομίσματα σχεδιασμένα για χρήση από το κοινό) καταγράφουν υψηλότερα επίπεδα ωριμότητας σε σύγκριση με τα έργα χονδρικής τραπεζικής (ψηφιακά νομίσματα που χρησιμοποιούνται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία διατηρούν λογαριασμούς σε κεντρικές τράπεζες). Τον τελευταίο χρόνο σημειώνεται, ωστόσο, πρόοδος σε μια σειρά από επιτυχημένες πιλοτικές εφαρμογές χονδρικής τραπεζικής.
Στην κατηγορία των έργων λιανικής τραπεζικής στην κορυφή του Δείκτη συναντούμε το eNaira της Κεντρικής Τράπεζας της Νιγηρίας, το οποίο είναι και το πρώτο CBDC που κυκλοφόρησε στην Αφρική. Στην κορυφή της λίστας βρίσκουμε και το Sand Dollar, το οποίο εκδόθηκε από την Κεντρική Τράπεζα των Μπαχάμων ως νόμιμο νόμισμα τον Οκτώβριο του 2020, καθιστώντας τη χώρα ως την πρώτη στον κόσμο που παρουσιάζει στην αγορά ένα CBDC. Η Κίνα είναι η πρώτη μεγάλη οικονομία που εισήγαγε πιλοτικά ένα CBDC το 2020 με το ψηφιακό γουάν, ενώ από τον Μάρτιο του 2022 λειτουργούν πιλοτικά προγράμματα σε 12 πόλεις, μεταξύ των οποίων το Πεκίνο και η Σαγκάη.
Σε ό,τι αφορά τη χονδρική τραπεζική, το κορυφαίο έργο, σύμφωνα με τον Δείκτη, είναι η συνδυασμένη προσπάθεια της Νομισματικής Αρχής του Χονγκ Κονγκ και της Τράπεζας της Ταϊλάνδης να υλοποιήσουν το έργο mBridge, το οποίο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενός πρωτοτύπου και παρέχει τη δυνατότητα διασυνοριακών πληρωμών ξένου συναλλάγματος σε πραγματικό χρόνο, με τη χρήση τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού (distributed ledger technology – DLT). Ψηλά στην κατάταξη με δύο νέα έργα CBDC βρίσκεται και η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης, η οποία συνεχίζει να εργάζεται για την ανάπτυξη ενός CBDC χονδρικής τραπεζικής για δια συναλλαγματικές πληρωμές.
Η έκθεση της PwC παρέχει επίσης μια επισκόπηση των σταθερών “stablecoins”, των ψηφιακών νομισμάτων που εξασφαλίζονται, για παράδειγμα, από ένα παραστατικό νόμισμα, και τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως γέφυρα μεταξύ του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού οικοσυστήματος και των ψηφιακών τεχνολογιών.